MØTEREFERAT 28.11.2018
SAK 1 - ROTARY SUMMER CAMP
Vi hadde besøk av Anastasiia, hennes mor Olga og far Oleksandr som har flyttet til Horten fra Ukraina. Anestasiia er 15 år og går i 10'ende klasse på Holtan ungdomsskole og var på Rotary Summer Camp i Ungarn i juli. Vertsklubben var Rotary Club Szekszárd. Vi fikk høre om rideleieren hun var med på der hun var sammen med over 20 andre ungdom fra andre deler av verden. Hun hadde mange fine
opplevelser med hestene, naturen, hos vertsfamilie og ikke minst den gode maten! I tillegg til interesse for hester, er Anastasiia veldig opptatt av kunst og tegning, her er to eksempler på hennes arbeid:
Moren og faren til Anastasiia fortalte også litt om hvordan det er å flytte til Norge, vende seg til klimaet, lære språket og begynne et liv her. Oleksandr jobber med PhD studie med teknologi som skal brukes i retina-implantater. Han vant nylig forskningsformidlingskonkurransen "Utforsk 2018" og dere kan se video av presentasjonen her: Utforsk 2018
Listen over Summer Camp's rundt om i verden ligger her: Rotary Summer Camp (fortsatt 2018 info). Del dette med aktuelle eventyrlysten ungdom så de kan forberede seg til å søke når listen for 2019 blir klar.
SAK 2 - ROTARY YOUNG LEADERSHIP AWARD RYLA (OVERSATT: LEDERTRENING FOR UNGDOM)
Informasjon om vårens RYLA seminar er klar og kan lastes ned her:
Aktuelle kandidater kan søke til Tor Jacobsen. Alf Kramer kontakter Gründerhuset i havna og Marius kontakter Studentdemokratiet på Bakkenteigen for mulige kandidater.
SAK 3 - NY KOMMUNIKASJONSPLAN FRA ROTARY NORGE
Det har kommet håndbøker for mediehåndtering, disse kan lastes ned her:
SAK 4 - POLIOPROSJEKT OKTOBER 2019
8K gruppen jobber med et mulig polio-samarbeidsprosjekt oktober 2019. Gisle har laget en Power-Point presentasjon om prosjektet som vi gikk igjennom på møtet: PolioprosjektResultatet av diskusjonen var at vi trenger mer informasjon om behovet for vaksinering i Norge og om mulig samarbeide med vaksinasjonskontoret i Horten.
SAK 5 - UTLODDING AV RØDVIN
Alf Kramer, som forøvrig har bursdag denne uken - gratulerer med dagen, Alf, vant også kveldens utlodding!
Referent Marius Tannum
PEISMØTER 06.11.2018
Peismøte 6.11.2018 hos Kirsti
Tilstede: Kelly Ann, Tonny, Gunnar, Marius, Svein og Torbjørn.
Det var god fyr i peisen da medlemmene ankom for å innta en bedre 4 retters middag med dertil hørende drikke.
Diskusjonen startet umiddelbart om julemarkedet, hvor vi igjen skal delta, etter å ha fått en epost fra Jan S. om rammen rundt vår stand der inne på KJV.
Tonny har i alle år hatt en god dialog rundt dette med å skaffe juletrær slik at vi kommer rimelig ut når det gjelder deltagerbetalingen.
Siden vi var så heldig å ha Kelly på besøk, gikk praten både på Engelsk og Norsk om hverandre. Vi fikk litt om hennes interesser på fritiden og framgangen med å forstå Norsk, noe hun synes går bedre, verre er det med å snakke Norsk. Hun bytter vertsfamilie 2.12. og skal feire jul i Norge for 1.gang.
Diskusjonene fortsatte etter at vi satte oss til bords, og det ble diskutert om hva slags jubileumsfeiring vi ønsker? Kanskje la medlemmene være med å bestemme, eller skal styret ta en «sjefsavgjørelse» på dette.
Siden presidenten var tilstede ble det besluttet at vi snarlig måtte ha et CA-møte for å avklare det disse diskusjonene dreide seg om, mange ubesvarte spørsmål kom opp i løpet av kvelden. Litt prat om verden ellers må man gi rom for i løpet av et peismøte, så her var det ikke mye stille rundt bordet. Veldig hyggelig for vertinnen.
Svein takket for maten med en liten historie og takket for at han endelig fikk oppleve et Gourmetmåltid.
Kirsti Hesjedal
Ref./vertinne
REFERAT FRA NETTSKOLEN I VESTFOLD 30.10.2018
SANNTID UTDANNELSE I DIGITALE KLASSEROM.
Dette kan nok lyde noe kryptisk for Rotarymedlemmer som både er ferdige med egen utdannelse for noen år siden og periodisk lider av digitalangst. Men både foreldre og besteforeldre har det til felles at de ønsker å gi etterkommerne i tenårene gode utdannelse råd. Derved er det noe om å vise samfunnsansvar "henge med i svingene" i de endringen som nå skjer i Videregående skoler i Norge. Poenget er at dette åpner nye muligheter for ALLE som enten har spesielle talenter, spesielle faglige interesser eller av ulike grunner ikke kan møte regelmessig i klasserommet akkurat der de bor.
Vi fikk en solid innføring i ikke bare hva dette er, men hva det gjør eller kan gjøre for den enkelte. Det ble en hel times "wake up call" ved Kjetil Idås fra Nettskolen i Vestfold. De fleste av oss ble nok litt forvirret, men forvirret på et betydelig høyere nivå. Barn og barnebarn blir nok nå kommandert bort fra spilltastene og over til Nettskolen. En serie nye muligheter har åpnet seg og de er bare noen få tastetrykk unna.
Alf Kramer
REFERAT FRA ROTARY KORT OG GODT 16.10.2018
For 8. gang inviterte Horten Rotaryklubb alle nye Rotarymedlemmer i et noe utvidet Vestfoldområde til Rotary Kort og Godt. Rundt 43 deltakere deltok i år.
Som det framgår av navnet er målet å gi alle nye medlemmer, og gjerne også gamle, en kortfattet innføring ikke bare i hva Rotary ER, men også hva Rotary GJØR og hvilke resultater vi oppnår i både liten og stor målestokk. Med Rotarys mangfold av tilbud og bare 2 timer til rådighet kan en slik innføring virke umulig. Vi valgte derfor også denne gangen til å holde oss til det nære og daglige som nye (og gamle!) medlemmer kunne ha glede og nytte av.
Formen er velkjent: Noen godt taleføre medlemmer tar for seg ulike temaer og gir en kort praktisk innføring hva en Rotary-aktivitet er og deretter en lengre innføring i hva det å delta i akkurat dette kan innebære for den enkelte.
UNGDOMSUTVEKSLING
Inger beskrev prosjektet Utveksling, og fortalte litt om omfanget og ansvaret.
Hva var da mer naturlig enn å la Silje, som hadde vært utvekslet fra Horten til USA for 22 år siden, fortelle hva dette oppholdet har betydd for henne, både der og da og ikke minst i ettertid. Det var sterke bånd og kontakter som lå som minner etter hennes utvekslingsår. Fortsatt har hun kontakt med flere av sine medstudenter.
Deretter kom Kelly, en helt fersk utvekslingsstudent fra Canada til Horten, og fortalte om hva hun hadde opplevd så langt og ikke minst hva hun trodde dette kom til å bety for henne på sikt.
RYLA
Et klubbmedlem, Alf, har hatt gleden av å være en av foredragsholderne på RYLA 5 år på rad og innrømmet at han også hadde lært mye om +/- 20- åringers motivasjoner, vilje og ambisjoner. Og siden verden ikke er så stor har han også truffet flere deltakere igjen senere og fått gode tilbakemeldinger. Og tiltaket virker! Ungdommene gir mange tilbakemeldinger om en stor opplevelse. Sterkt å anbefale at alle klubber sender deltakere.
MULIGHETER I ROTARY
Svein Erik kom med informasjoner om de internasjonale studiemuligheter om bl.a. fredsarbeid.
Harald, som helt fersk Rotarianer, drodlet rundt hva han ønsket og håpet å oppleve i Rotary, og i klubblivet.
Karin er også en svært ung Rotarianer, og hun tok for seg litt om de mange muligheter vi kunne ha i den sosiale biten med turer til flere steder, og hun hadde også hatt stor glede av å kunne delta på årets Distriktskonferanse.
Alf nevnte eksempler på hvor galt det virket og sto til rundt om med bakgrunn i våre 4 sannheter, kanskje ikke så mye i Rotary, men mye i andre kulturer og land uten å nevne navn! Sannheter som burde være førende regler i alle land.
Tom fortalte om de mange muligheter vi hadde ved å besøke bedrifter, og tilsvarende å få besøk i klubben av representanter fra bedrifter. Vårt fundament er jo basert på yrker og erfaringer derfra, og slike besøk utvider vår kunnskap på mange områder.
Ove oppfordret til samarbeid klubbene imellom – særlig på prosjekter som kan være for store for en klubb alene.
Tor hadde en bred oversikt over hva Rotaryfondet, TRF, kunne brukes til og hva som kreves av oss som klubb.
Jan S. fortalte om et prosjekt vi hadde tanker om, etter kopi av Langesund Rk, med en samling spesielt siktet mot handikappede med innebygde konkurranse-elementer.
Gisle Bjørnstad tok for seg i siste fase av kvelden situasjonen rundt Polioprosjektet. Rotarys store mål om å bli kvitt denne sykdommen i hele verden! Vi er sååå nære! Dessuten presenterte han de store mulighetene vi hadde ved hjelp av TRF å bidra til innsats i hele verden. Ett av mange prosjekter han nevnte var Stokke Rks vannprosjekt. Han viste også en liten videosnutt med flotte rotaryinnslag rundt TRF, og han påpekte muligheten for et automatisk bidrag til TRF ved å melde seg på med Skattefriskjemaet. Det gis skattefradrag for beløp over 500,- pr. år.
Et referat fra denne kvelden kan IKKE bli annet enn stikkord! Men vi håper deltakerne fikk noen tips og informasjoner med nytteverdi.
I ettertid har det kommet hyggelige tilbakemeldinger samt ønske fra flere om å bidra med innslag fra egne klubbers liv. Det tar vi med oss i planlegging av neste års Rotary Kort og Godt.
Ref. Alf og Svein
REFERAT FRA KNM NARVIK 09.10.2018
Se eget dokument for referat: LINK
EGO-FOREDRAG AV HARALD E. RINGÅS 28.08.2018
Møtet begynnte med 3-minutter av Tom Knudsen med det betimelige spørsmålet - Hvorfor bryr ikke media seg? Spesielt ble feilslåtte hjelpeprosjekter trukket frem med spørsmålet hvorfor media ikke dekker de virkelige forholdene.
Deretter tok Harald oss med på en spennende reise gjennom livet fra juss-studeier avbrutt av musikerkarriere med plate og CD-utgivelser og vidre inn i sosionom-yrket. Det var spennende å høre om arbeidet med slag-pasienter på Sunnås og pågående arbeid med master-avhandling.
ÅRSMØTE 21.08.2018
Årsmøtet startet med 3-minutter der Alf steppet inn for å slå ett slag for nettop 3-minutter'n. Det er en fin og viktig ordning for å kunne sette søkelyset på dagsaktuelle tema.
Past-presidenten Svein Erik Lysgård holdt årsmøtet med gjennomgang av årsberetning og avgått kasserer Jarl Johnsen gikk igjennom regnskapet. Disse dokumentene finnes på lukket side her: Årsmøte
Årets president, Marius Tannum, presenterte budsjettet som arbeidsdokument for Rotaryåret 2018-19 og det ble vedtatt uendret årskontingent på 2600 kr.
PRESIDENTENS MØTE 14.08.2018
Agenda for møtet:
1. Gjennomgang av klubbundersøkelsen
2. Ønsker og mål for 2018-19
3. Organisering - komitestruktur (link til: Komitestruktur)
4. Forberedelse til Guvernørbesøk
ROTARYMØTE 5. JUNI 2018 BEDRIFTSBESØK SJØMILITÆRE SAMFUND HORTEN.
20 medlemmer inkl. ledsagere fikk en fin beskrivelse av utviklingen på SMK fra starten i 1853 og til nåværende status der Hovedhuset ved Sjømilitære Samfund er gitt som gave til en stiftelse og er en viktig del av Hortens kulturarv.
Torill og Stig Thorsen overtok driften for 14 år siden og har vært med på en stor utvikling av SMK. For noen år siden startet de planlegging og bygging av en hotellfløy. Der var det mange skjær i sjøen før de fikk tillatelse, men etter en særdeles hektisk innspurt kom man endelig i mål, og i februar 2017 var det offisiell åpning av den nye hotellfløy, KarlJohan, med 39 rom. Til sammen kan det nå tilbys 47 doble rom inkl. de rom som befinner seg i den gamle ærverdige bygningen. Det blir en helt annen verden for kunder og for drivere og betjening..
Den nye fløyen har også en stor konferanseavdeling. Man kan tilby helt nye, topp moderne møterom med AV-utstyr tilpasset dagens behov. Kapasitet fra 2 til 200 personer i kino oppsett.
Den nye hotellfløyen leies for det meste ut til forretningsforbindelser for firmaer i Horten, mens rommene i det gamle SMK oftere er utleid til ferierende som ønsker å oppleve det gamle husets historiske sus.
I dag er det 28 ansatte inkl. lærlinger både på kjøkken og som resepsjonister. KarlJohan har ikke kjøkken slik at all matservering foregår i SMK.
Beleggingen varierer selvsagt med sesonger slik at det i sommersesongen ofte gis et litt lavere pristilbud.
Det ble en hyggelig aften som ble avsluttet med en enkel bevertning på uteterrassen i et flott sommervær.
SRef. Svein
20 medlemmer inkl. ledsagere fikk en fin beskrivelse av utviklingen på SMK fra starten i 1853 og til nåværende status der Hovedhuset ved Sjømilitære Samfund er gitt som gave til en stiftelse og er en viktig del av Hortens kulturarv.
Torill og Stig Thorsen overtok driften for 14 år siden og har vært med på en stor utvikling av SMK. For noen år siden startet de planlegging og bygging av en hotellfløy. Der var det mange skjær i sjøen før de fikk tillatelse, men etter en særdeles hektisk innspurt kom man endelig i mål, og i februar 2017 var det offisiell åpning av den nye hotellfløy, KarlJohan, med 39 rom. Til sammen kan det nå tilbys 47 doble rom inkl. de rom som befinner seg i den gamle ærverdige bygningen. Det blir en helt annen verden for kunder og for drivere og betjening..
Den nye fløyen har også en stor konferanseavdeling. Man kan tilby helt nye, topp moderne møterom med AV-utstyr tilpasset dagens behov. Kapasitet fra 2 til 200 personer i kino oppsett.
Den nye hotellfløyen leies for det meste ut til forretningsforbindelser for firmaer i Horten, mens rommene i det gamle SMK oftere er utleid til ferierende som ønsker å oppleve det gamle husets historiske sus.
I dag er det 28 ansatte inkl. lærlinger både på kjøkken og som resepsjonister. KarlJohan har ikke kjøkken slik at all matservering foregår i SMK.
Beleggingen varierer selvsagt med sesonger slik at det i sommersesongen ofte gis et litt lavere pristilbud.
Det ble en hyggelig aften som ble avsluttet med en enkel bevertning på uteterrassen i et flott sommervær.
SRef. Svein
REFERAT FRA PEISMØTE 22.5.2018 HOS TOR.
a. Hvilken fremtid ønsker vi for klubben og hvordan går vi frem for å sikre rekruttering?
Vi ønsker å rekruttere fordi uten tilvekst dør klubben. For å få til rekruttering må vi være synlige for de som kan tenkes å bli medlemmer og vi må være relevante for dem i deres liv.
b. Konkrete forslag til gode lokale eller internasjonale prosjekter som bidrar til å gjøre en forskjell og som kan gjøre klubben synlig – hva kan vi fokusere innsatsen vår på?
Vår diskusjon gikk raskt i retning av et årlig arrangement som ghjør oss synlige og som kan gi inntekter. Det er arrangementet som da er prosjektet.
Det gjør ikke noe om det blir stort, men det er helt viktig at det begynner i det små med beskjedne investeringer og beskjeden risiko.
Det var tydelig at mange fortsatt så hen til Borre Rotarys jazzkonserter i Borre kirke som tok slutt sammen med klubben.
Jon-Otto skulle undersøke litt nærmere med kontakter han har.
c. Hvilke lokale arrangementer ønsker vi å være synlige på og hva skal vi gjøre der?
Vi bør begrense oss til det vi kan bemanne.
Tor
a. Hvilken fremtid ønsker vi for klubben og hvordan går vi frem for å sikre rekruttering?
Vi ønsker å rekruttere fordi uten tilvekst dør klubben. For å få til rekruttering må vi være synlige for de som kan tenkes å bli medlemmer og vi må være relevante for dem i deres liv.
b. Konkrete forslag til gode lokale eller internasjonale prosjekter som bidrar til å gjøre en forskjell og som kan gjøre klubben synlig – hva kan vi fokusere innsatsen vår på?
Vår diskusjon gikk raskt i retning av et årlig arrangement som ghjør oss synlige og som kan gi inntekter. Det er arrangementet som da er prosjektet.
Det gjør ikke noe om det blir stort, men det er helt viktig at det begynner i det små med beskjedne investeringer og beskjeden risiko.
Det var tydelig at mange fortsatt så hen til Borre Rotarys jazzkonserter i Borre kirke som tok slutt sammen med klubben.
Jon-Otto skulle undersøke litt nærmere med kontakter han har.
c. Hvilke lokale arrangementer ønsker vi å være synlige på og hva skal vi gjøre der?
Vi bør begrense oss til det vi kan bemanne.
Tor
REFERAT FRA PEISMØTE 22 MAI 2018 HOS MARIUS
Referent: Marius Tannum
Tilstede: Alf, Kirsti, Morten, Marius og Inger
1. Tema til diskusjon for peismøtene 22 mai:
Hvordan vi kan bruke våre ressurser best mulig i tråd med våre ønsker for klubben og RI sine satsningsområder.
a. Hvilken fremtid ønsker vi for klubben og hvordan går vi frem for å sikre rekruttering?
Samfunnet har endret seg kraftig siden Rotary startet, nå er det et enormt tilbud som vi konkurrerer mot. Organisasjoner med tydelig budskap har suksess, derfor må vi i Horten Rotary bli tydeligere!
Vi er de vi er og må gjøre det beste ut av det. Vær realistiske ut i fra våre utgangspunkt. Veldig viktig å komme sammen med folk fra andre yrkesgrupper, det gir annet perspektiv og er en av styrkene til Rotary.
Sette fokus på utveksling og et spenstig internasjonalt prosjekt.
Passe på at vi ikke blir for negativt fokusert, hvis vi snakker klubben ned dras også engasjementet ned. For å få en sterk klubb trenger vi fokus på humanitær innsats, ungdomsarbeid, internasjonale prosjekter - gjerne i tilknytning til Horten.
1. 2000kr til end polio
2. Sats på undomsutveksling/ungdomsarbeid
3. Internasjonalt samarbeid
4. Hekte oss på lokale internasjonale prosjekter
Engaged Rotary Changes Lives!
b. Konkrete forslag til gode lokale- eller internasjonale prosjekter som bidrar til å gjøre en forskjell og som kan gjøre klubben synlig - hva kan vi fokusere innsatsen vår på?
Henge oss på andre prosjekter:
Lokalt prosjekt i Dominikanske republikk Amigitos små venner
Tanzania prosjekt med Horten VGS https://www.vfk.no/skoler/hortenvgs/aktuelt/nn-reise-til-tanzania/
Fokuser på 4-spørsmålsprøven i det vi gjør.
Markedsføre Rotary sommerleire som et tilbud internasjonal forståelse
Fokuser på utveksling og RYLA
c. Hvilke lokale arrangementer ønsker vi å være synlige på og hva skal vi gjøre der? (Julemarkedet, Næringsforumsarrangementer, Horten-i-Horten, frivilligdagen “Verden-i-Horten” etc….)
Strandryddedagen er et topp prosjekt!
Bør være synlig på julemarkedet
Gjerne kontakt Torsdagsmagasinet for “å bli intervjuet” i forbindelse med utveksling - Alf kjører intervjutrening
Ref. Marius
Referent: Marius Tannum
Tilstede: Alf, Kirsti, Morten, Marius og Inger
Samfunnet har endret seg kraftig siden Rotary startet, nå er det et enormt tilbud som vi konkurrerer mot. Organisasjoner med tydelig budskap har suksess, derfor må vi i Horten Rotary bli tydeligere!
Vi er de vi er og må gjøre det beste ut av det. Vær realistiske ut i fra våre utgangspunkt. Veldig viktig å komme sammen med folk fra andre yrkesgrupper, det gir annet perspektiv og er en av styrkene til Rotary.
Passe på at vi ikke blir for negativt fokusert, hvis vi snakker klubben ned dras også engasjementet ned. For å få en sterk klubb trenger vi fokus på humanitær innsats, ungdomsarbeid, internasjonale prosjekter - gjerne i tilknytning til Horten.
2. Sats på undomsutveksling/ungdomsarbeid
3. Internasjonalt samarbeid
4. Hekte oss på lokale internasjonale prosjekter
Lokalt prosjekt i Dominikanske republikk Amigitos små venner
Tanzania prosjekt med Horten VGS https://www.vfk.no/skoler/hortenvgs/aktuelt/nn-reise-til-tanzania/
Bør være synlig på julemarkedet
Gjerne kontakt Torsdagsmagasinet for “å bli intervjuet” i forbindelse med utveksling - Alf kjører intervjutrening
Ref. Marius
15.05.2018 UNGDOMSUTVEKSLING
Tor informerte om at det er laget flere benker til kyststien som er i Tor sin garasje ferdig beiset. Han trenger en frivillig som kan hjelpe til å løfte og sette ut disse benkene.
Innkommende utvekslingsstudent Kelly Ann Christie ble presentert av Inger. Hun er en aktiv jente som elsker dyr og friluftsliv.
Vi sender ut Jon Peder til Canada til høsten og han holdt en fin presentasjon av seg selv. Han blir en flott ung ambassadør fra Horten til Canada.
De tre vertsfamiliene fikk presentere seg selv og det er godt å se at vi har fått tre flotte vertsfamilier til Kelly. Spesielt takk til Inger som navigerer trygt igjennom både skjemaveldet og ivaretar både Kelly, Jon Peder og vertsfamiliene.
Veldig gledelig at vi er i prosessen med et nytt medlem også, Harald Ringås, som har vært i Rotary tidligere og flyttet til Karljohansvern for noen år siden. Det blir gøy å bli kjent med deg!
Som del av klubbutviklingsarbeidet har vi ett oppdrag til peismøtene i tillegg til å hygge og kose dere. Dere har allerede fått ett nettbasert spørreskjema (SurveyMonkey) som jeg sendte ut i går, fint om dere svarer på den før peismøtet for mental forberedelse.
Oppdraget på peismøtet:
Diskusjonstema for peismøter 22 Mai 2018
Rotary international visjon og motto
“Together, we see a world where people unite and take action to create lasting change — across the globe, in our communities, and in ourselves.”
Motto 2018/19:
“Be the inspiration”
De strategiske satsningsområdene til Rotary Internasjonal er:
Sterkere klubber
Økt humanitær innsats
Økt synlighet og relevans (fritt oversatt….)
Situasjonen i vår klubb:
Mange engasjerte medlemmer
Åpen holdning og stor diskusjonsvillighet
Hyggelig og inkluderende miljø
Spennende og variert program
Mye kollektiv erfaring fra både yrkesliv og fra Rotary
Pluss mye mer…..
Tema til diskusjon for peismøtene 22 mai:
Hvordan vi kan bruke våre ressurser best mulig i tråd med våre ønsker for klubben og RI sine satsningsområder.
Hvilken fremtid ønsker vi for klubben og hvordan går vi frem for å sikre rekruttering?
Konkrete forslag til gode lokale- eller internasjonale prosjekter som bidrar til å gjøre en forskjell og som kan gjøre klubben synlig - hva kan vi fokusere innsatsen vår på?
Hvilke lokale arrangementer ønsker vi å være synlige på og hva skal vi gjøre der? (Julemarkedet, Næringsforumsarrangementer, Horten-i-Horten, frivilligdagen “Verden-i-Horten” etc….)
En representant fra hvert peismøte går igjennom resultatene fra diskusjonene på klubbmøtet 29 mai. Referat sendes til mta@function.no
Link til dette dokumentet på Google Docs:https://docs.google.com/document/d/1KTRg4CT8Ct9EXRLsAmeWtU1tuM5RG5ufrNGQvsAPiog/edit?usp=sharing
Tor informerte om at det er laget flere benker til kyststien som er i Tor sin garasje ferdig beiset. Han trenger en frivillig som kan hjelpe til å løfte og sette ut disse benkene.
Innkommende utvekslingsstudent Kelly Ann Christie ble presentert av Inger. Hun er en aktiv jente som elsker dyr og friluftsliv.
Vi sender ut Jon Peder til Canada til høsten og han holdt en fin presentasjon av seg selv. Han blir en flott ung ambassadør fra Horten til Canada.
De tre vertsfamiliene fikk presentere seg selv og det er godt å se at vi har fått tre flotte vertsfamilier til Kelly. Spesielt takk til Inger som navigerer trygt igjennom både skjemaveldet og ivaretar både Kelly, Jon Peder og vertsfamiliene.
Veldig gledelig at vi er i prosessen med et nytt medlem også, Harald Ringås, som har vært i Rotary tidligere og flyttet til Karljohansvern for noen år siden. Det blir gøy å bli kjent med deg!
Som del av klubbutviklingsarbeidet har vi ett oppdrag til peismøtene i tillegg til å hygge og kose dere. Dere har allerede fått ett nettbasert spørreskjema (SurveyMonkey) som jeg sendte ut i går, fint om dere svarer på den før peismøtet for mental forberedelse.
Oppdraget på peismøtet:
Diskusjonstema for peismøter 22 Mai 2018
Rotary international visjon og motto
“Together, we see a world where people unite and take action to create lasting change — across the globe, in our communities, and in ourselves.”
Motto 2018/19:
“Be the inspiration”
De strategiske satsningsområdene til Rotary Internasjonal er:
Sterkere klubber
Økt humanitær innsats
Økt synlighet og relevans (fritt oversatt….)
Situasjonen i vår klubb:
Mange engasjerte medlemmer
Åpen holdning og stor diskusjonsvillighet
Hyggelig og inkluderende miljø
Spennende og variert program
Mye kollektiv erfaring fra både yrkesliv og fra Rotary
Pluss mye mer…..
Tema til diskusjon for peismøtene 22 mai:
Hvordan vi kan bruke våre ressurser best mulig i tråd med våre ønsker for klubben og RI sine satsningsområder.
Hvilken fremtid ønsker vi for klubben og hvordan går vi frem for å sikre rekruttering?
Konkrete forslag til gode lokale- eller internasjonale prosjekter som bidrar til å gjøre en forskjell og som kan gjøre klubben synlig - hva kan vi fokusere innsatsen vår på?
Hvilke lokale arrangementer ønsker vi å være synlige på og hva skal vi gjøre der? (Julemarkedet, Næringsforumsarrangementer, Horten-i-Horten, frivilligdagen “Verden-i-Horten” etc….)
En representant fra hvert peismøte går igjennom resultatene fra diskusjonene på klubbmøtet 29 mai. Referat sendes til mta@function.no
https://docs.google.com/document/d/1KTRg4CT8Ct9EXRLsAmeWtU1tuM5RG5ufrNGQvsAPiog/edit?usp=sharing
05.05.2018 DUGNAD - KYSTRYDDEDAG!
REF.MEDLEMSMØTE 24.04.2018 HORTEN ROTARY KLUBBUTVEKSLINGSMØTE
Svein Erik ønsket mange medlemmer velkommen til dette viktige møte, men først måtte vi applaudere for de som har bursdag denne og neste uke.
Inger og Marius hadde deltatt på ungdomsutvekslingskurs og ga inntrykk av at det var en utrolig flott opplevelse. Bare kjekke ungdommer fra hele verden, alle meget positive til å være ute, eller de utenlandske som satte stor pris på å være i Norge, spesielt for vårt noe kjølige vær.
Inger fortalte om møteprogrammet 15.05. hvor vi får en presentasjon av vår utvekslingsstudent, her gjelder også å bidra når vi får en student fra Canada i august mnd.
Tor fortalte om Nasjonal strandryddedag, dugnaden vi skal ha lørdag 05.05. kl 13.00 langs stranda sør for Borre Camping, fra bekken. Vi møtes til felles innsats, får utdelt hansker og sekker, mat og drikke blir det også.
Svein Erik fortalte at vi nå har fått en utmelding fra Astri Bryde, noe vi beklager veldig. Synd å miste medlemmer, hva kan vi gjøre med dette og få til rekrutering fra nærmiljøet.
Svein Erik, Morten, Marius og Svein tar tak i dette!
Det førte oss over på dagens tema som Marius holdt en innledning om. Han har vært på mange samlinger i det siste og hentet mye inspirasjon og ideer for klubbens videre drift.
«People of Action» Sterkere klubber, Økt humanitær innsats, Økt synlighet og relevans!
Hva skjer med Horten Rotaryklubb?
Vi har mange engasjerte medlemmer, mye diskusjonsvillighet, spennende og variert program, hyggelige møter, mye kollektiv erfaring fra yrkesliv.
Hvilken framtid ønsker vi, og hva synes vi er viktig for Horten Rotary, og hvor ligger vårt felles engasjement?
Diskusjonen startet livlig rundt bordene, og mange gode forslag kom ned på papiret.
Men først skulle Karin komme med sitt innspill før vi slapp til med våre synspunkter i plenum.
Karin satte høyt yrkesutveksling, alders segmentet og int.arbeid. Hun savnet medlemmer som kunne være en ressurs for klubben som ikke var etnisk Norske. Kvinner i ledelse, hva med lederutvikling. Få unge aktive med på Ryla for å skape interesse for Rotary i framtida.
Vi trenger flere medlemmer, hvordan skal vi klare det? Vi har flotte innholdsrike temamøter og bedriftsbesøk, MARKEDSFØRING!! Vi må bidra til at andre føler seg ivaretatt i Rotary, gi av oss selv!
Nye og mange innspill kom deretter fra medlemmene som igjen diskuterte rundt bordene.
MARKEDSFØRING går i gjen og blir etterlyst i alt som blir sagt og gjort!
Besøke andre klubber, 8k samarbeid verdifullt, Rotarrackt savnes, det henvender seg til yngre. Det sosiale livet må ivaretas, turer, reiser, teatertur, ha det gøy også. Jobbe mot felles prosjekt som kan engasjere medlemmene. Ryla. Utvekslingsstudenter er meget viktig!
Det interne liv må engasjere, bytte om (rotere) gruppene. Møtes litt før eller bli igjen på møtene for å snakke sammen, være sosiale. Hva med å møte hver 14.dag istedenfor hver unge, mer attraktivt for de yngre.
Steinar hadde så sitt innlegg etter 44 år som medlem, mente han at utvikling for klubben hadde vært diskutert flere ganger tidligere. Eksistensiell debatt! Fortsatt aktuelt, er vi nettverksbyggere, rett verktøy, trenger behandling, kronisk problem. Hvorfor har vi problem, er medlemmene for lite engasjerte? Vi må gjøre oss attraktive for nye medlemmer, og huske mangfold av yrker i medlemsmassen. Gjennomsnittsalderen er veldig høy i klubben, også i andre klubber. Intern konsolidering. Tro mot grunnleggende ideer. Hva gjør vi framover.
Kameratskap, Klubbene, Samfunnet, Verden. Realiserbare prosjekter, lokalt?
Diskusjonen startet igjen, dette skal også diskuteres på Peismøtet 22.05. og nytt møte i juni mnd.
Made in Horten ble nevnt som en viktig arena likeså Horten Næringsforum, Glassmagasinet, Horten Love.
Gjøre oss attraktive, markedsføring, Funraising, åpne møter, Foredrag som gir oss mye energi. Forslag kom opp i fleng før Jan S fikk ordet som siste mann med innlegg, han er jo ny i vår klubb, kommer fra Langesund Rotary.
Han snakket om erfaringsoverføring fra andre Rotaryklubber, medlemsutvikling.
Inviter en venn på informasjonsmøte til reker og hvitvin, vi må selge inn klubben, hva er vårt omdømme? Hva er vi, hva er vår identitet? Pirre nysgjerrigheten hos andre, snakke positivt om klubben.
Gå med nålen, skape kontakt med innflyttere som vet om oss, men ikke «vet hvor vi er» var et godt innspill fra Torbjørn.
Vi utvidet møte for dette er veldig viktig, og engasjerte medlemmene som var tilstede.
Senere møte skal Karl Amund snakke om jubileumsarrangement i 2019, og Gunnar skal bistå Poliodagen 24.10.18
Med forbehold om mulige mangler og uteglemmelser
Kirsti Ref..
REFERAT HORTEN ROTARY KLUBB, 3.4. 2018
15 medlemmer fulgte dagens møte.
Annonsert ble Svein Eriks fødselsdag 5.4.
Karin Fjellhegn appellerte i sitt 3-minutt om viktigheten av daglig dose mosjon. Sett av 1/2 time pr. dag til litt mer bevegelse enn å løfte kaffekoppen eller å taste nettbrett eller fjernkontroll. Bruk gjerne Smarttelefonens App til å bekrefte din innsats. Selv føler hun seg ikke frisk hvis ikke helse-Appen viser minst 6000 skritt i løpet av en dag.
Hovedsak på dette møtet var Jan Nærsnes’ beskrivelse av sitt nåværende liv og med god fortelling fra tidligere tider.
Det var en meget opptatt mann som fortalte. Han hadde en stor svakhet ved å ha vanskelighet med å si nei. Dette kunne medføre adskillig arbeid på mange fronter. Jeg må ta meg i nakken og lære denne funksjonen som nok til tider på helsa løs.
Jans arbeidsliv startet i jernvareforretningen til Mathisen og Braadland og deretter ble det mange varierte arbeidssteder.
Han fortalte om utdannelse til ingeniør og om arbeid med diverse oppdrag innen veivesen, spesielt med innvendig tunnellbekledning med plastkonstruksjoner, og om båtbygging ved verft i Mandal.
Jans store drøm var dog å bli flyver og han var kullkamerat med Bjørn Kjos. Men den planen ble lagt bort.
En stor hobby er biler og restaurering av slike, og han er svært involvert i Bilmuseet på Sollistrand.
Samtidig var han levende interessert bl.a. i samfunnet, og det var ikke få timer han brukte på politisk innsats lokalt i Horten, og nå også som nyvalgt medlem på helt ukjent mark som fylkespolitiker. Han hadde for øvrig liten sans for behovet for en tredeling av det styringsverktøy som Norge nå hadde. Det måtte da være tilstrekkelig med en 2-deling i en Stortings- og Kommuneadministrasjon.
Han brukte dog mye tid på å fortelle om sin deltakelse i komiteen som arbeidet med sammenslåing av Vestfold og Telemark til en region. Diskusjoner innad i komiteen kunne tidvis dreie seg om fra de helt pirkete små detaljer som eks. Hva skal den nye regionen hete? <Vestfold og Telemark> eller <Telemark og Vestfold> til de dypere motsetningsforhold som kunne tenkes å oppstå. Telemark og Vestfold er forskjellige!
Det var også sterke meninger om stedsplassering av viktige funksjoner og administrasjoner. De deltakere fra de to fylkene argumenterte stort om viktigheten av plasseringer. Tross alt gjaldt dette arbeidsplasser for mange personer. Han savnet for øvrig en styringsplan fra høyeste hold om hvilke arbeidsområder og oppgaver regionen skulle ivareta. Fylkeskommunen får jo mange spørsmål, og en av sakene nå gjaldt en søknad godkjenning om å gjøre Holmestrandstunnellen om til skiarena.
Etter 60 år i arbeidslivet spør han seg nå hvordan han skal bli pensjonist på alvor, men har ingen god plan om hvordan å få dette til. Han føler fortsatt at han har mye kunnskap å tilføre.
Jans foredrag utløste mange spørsmål, innlegg og kommentarer, spesielt innen hans politiske engasjement og forhold til sammenslutningen mellom de to fylkene.
Jans liv har vært svært omfattende, og ref. kan bare anbefale ham om nå endelig å legge arbeidslivet til side og kose seg med de hobbyene han brenner for, bl.a. sitt liv i Frankrike.
En meget interessant kveld der ref. nok ikke fikk med alle punktene. Slike program er blant våre mest interessante.
Ref. Svein
REFERAT FRA MEDLEMSMØTE 20.03.2018
Medlemsmøte skulle ha tema: Løst og Fast i Horten Roatry!
Svein Erik ønsket velkommen og ga ordet til Torbjørn som hadde 3 minutter.
Han snakket og reflekterte over : Forventninger og Resultater, som medlem av alle mulige ulike kundeklubber/kundeprogram som Ikea, Color Line, Coop, Trumf, Æ, Vipps.
Vi forventer å få noe igjen, billigere varer eller bonusoppsamling, resultatet blir ikke alltid som forventet. Mange SMS skaper mer frustrasjon enn gevinsten i enkelte lojalitetsprogram, derfor blir det utmeldinger etter flere skuffelser om ikke å få fullt utbytte av medlemskapet.
Møtet fortsatte med 3 temaer:
-Hotellavtalen v/Morten, (godt hjulpet av Astri og Bjørn) den er nå signert og alle medlemmer har fått informasjon om resultatet. Vi skal ha Thon Hotell Horten som vårt hovedsted for møtene.
-Utveksling v/Inger. Utvekslingsstudent Jon Peder Aas-Haug (han kommer til Horten Rotary 15.05.) reiser til Canada, og vi får Kelly Ann Kristie til oss iflg. Inger.
Her må alle bidra, hun skal ha vertsfamilier, besøkshjem, studieplass er fikset. Hun er en ung kreativ jente som er glad i dyr og natur.
-SummerCamp v/Marius Russisk jente som reiser til hestecamp i Ungarn.
Polio: Revaksineringsdag 24.10.2018, alle medlemmer kan kjøpe seg en vaksine og vi avventer mer info og samarbeid med Tønsberg Rotary.
Hjertesukk fra Programkomiteen: Alle må ta ansvar å møte når de blir innkalt, i det miste svare hvis det ikke skulle passe. Det er vel normal folkeskikk slik vi er oppdratt.
Peismøte 22.05.2018 trenger verter, Tor sier seg villig til å ta vertsrollen denne kvelden for en gruppe.
Svein Erik avsluttet et aktivt møte med få deltagere, men med et stort engasjement.
SMITHS VENNER – MER ENN ET TROSSAMFUNN 13.03.2018
Kjell Arne Bratli har skrevet en rekke bøker om Smiths venners historie og menighetens fremtredende ledere. Han har stor innsikt i emnet og ga et engasjerende foredrag
Brunstad Christian Church, kalt «Smiths venner», er et verdensomspennende kristent trossamfunn og en dissentermenighet som oppsto tidlig på 1900-tallet i Vestfold. I dag har samfunnet virksomhet i over 65 land. Ved utgangen av 2017 var det i Norge 8 417 medlemmer.
Forsamlingen har sin opprinnelse i den samme karismatiske tradisjonen som pinsebevegelsen, men skiller seg fra denne på flere måter. Brunstad Christian Church er det eneste internasjonale trossamfunnet som har utspring i Norge. Menigheten fikk sitt uoffisielle navn, Smiths venner, etter grunnleggeren Johan O. Smith.
Johan Oscar Smith (1871–1943), som var underoffiser i Marinen. Han ble født i Fredrikstad og vokste opp i et kristent hjem. Som femtenåring dro han til sjøs, og to år senere, i en alder av 17, begynte han i Marinen hvor han arbeidet i mer enn 40 år. I 1898, da han var 26 år gammel, omvendte han seg og kom fram til det som dannet grunnlaget for Smiths venners doktrine i dag. Det var et trosfellesskap. Dette ble begynnelsen på dagens Brunstad Christian Church.
Smith uttalte selv på sin 70-årsdag at hans livsoppgave var å føre mennesker til et personlig liv med Kristus, og at han derfor ikke var opptatt av å ha en forsamling med flest mulig mennesker, men heller ville lede den enkelte inn i et liv som disippel.
Da grunnleggeren Smith døde i 1943, overtok Elias Aslaksen som leder av frimenigheten. Aslaksen var også marinemann og satt til han selv døde i 1976.
Menigheten var innledningsvis kun en vennekrets som samlet seg rundt trosbevegelsen. Smith seilte i en årrekke i Marinen , noe som ga ham mulighet til å skaffe seg venner langs hele kysten, fra Oslofjorden til Vardø.
En annen viktig person var Elias Aslaksen (1888–1976), som også hadde sin bakgrunn i Marinen, og som møtte Smith i 1908. Aslaksen hadde stor betydning for menighetens utbredelse. Elias Aslaksen var vennenes leder etter Smiths død og frem til sin død. Han søkte avskjed fra marinen i 1909, og fikk den innvilget. I 1914 ble han innkalt til Marinen og seilte hele første verdenskrig. BCC spredde seg begynnelsen langs kysten av Norge på grunn av Johan O. Smith og Elias Aslaksens virke i Marinen. Det ble etablert kontakter i blant annet Brevik, Fredrikstad, Kristiansand, Stavanger, Stord, Bergen, Måløy, Molde og Finnmark. Også flere steder i innlandet og i Oslo, ble det forsamlinger på begynnelsen av 1900-tallet.Allerede i forsamlingens spede begynnelse så man behovet for å kunne samles på et felles sted. I 1922 ble det bygget lokale i Horten med plass til 250 personer. Fra 1931 ble det arrangert sommerstevner på Nesbyen inntil man i 1956 kjøpte eiendommen på Brunstad. Fra rundt 1950 begynte det også å komme deltakere utenfor Skandinavia til stevnene. Forsamlingen vokste langsomt og så sent som rundt 1950 var det fortsatt bare drøyt 1 000 medlemmer i Norge og Danmark.
De første forsamlingene utenfor Norge var i Danmark og Sverige, hvor BCC drev misjon i 1930-årene. Forsamlingene har så spredt seg til de fleste land i Europa.
Brunstad Christian Church har drevet enkel misjon i USA siden mellomkrigstiden. I Amerika har BCC i dag to større stevnesteder. Utbredelsen i Canada og Sør-Amerika startet ikke før på midten av 1970-tallet, hvor det ble etablert forsamlinger i flere av de søramerikanske landene.
Utbredelsen i Afrika startet på 1970-tallet, men forsamlinger kom ikke før på 1980-tallet, spesielt i land som Egypt, Kenya, Kamerun, Uganda, Etiopia og Eritrea. Etter apartheids fall har også BCC hatt større vekst i Sør-Afrika.
Brunstad Christian Church har misjonert i de østeuropeiske landene i lang tid, også før jernteppet falt. Det finnes nå forsamlinger i de fleste østeuropeiske land. Ved siden av dette har også Smiths venner tre menigheter i Australia og en rekke menigheter i Asia, blant annet Kina, Singapore og India. De arrangerer nå også årlige stevner i Israel.
Tilslutt dekket Bratli utviklingen og virksomheten på Brunstad i Stokke. Han utdypet også Smiths venners forretningsmessig policy og virksomhet.
Ref. Ove T. J.
REFERAT FRA MØTE OG TORSKEAFTEN 27 FEBRUAR
Til sammen 22 deltok i møtet som var årets torskeaften.
Svein Erik åpnet med å ønske velkommen og hadde gratulasjoner til Jan Sverre, morsomt var en liten historie fra tilsvarende møte i 1950 da torsken ble inntatt «på sengekanten» for ikke å bryte skjenkebestemmelsene.
Det var med spenning vi ventet på torsken, mange har diverse erfaringer fra tidligere aftener med hvordan fisken har blitt servert, det kan trygt sies at kvaliteten har variert også tidligere.
Et pent pyntet bord i egen avdeling var en bra start. Men årets servering ble ingen vinner, fisken var litt lite kokt for noen, ikke så varm som forventet for flere. Spesielt torskeleveren var lite vellykket og servert på en uvanlig måte; Fnokk av lever flytende i en liten skål. Ikke bra nok for den som liker torskelever. Som referenten.
Andre servering var for mange bedre.
Desserten lignet panna cotta, også smaksmessig.
Marius holdt en meget morsom Dinner Speech hvor han fortalte om sitt forhold til torsken, om varierende begeistring i yngre år, men mer positiv erfaring etter hvert. Ikke minst da han under sitt opphold i USA feiret torsken sammen med Sons of Norway og blant annet traff en dame med norsk-utvandrede oldeforeldre, "Gunda Rebecca og Abel Tobias". Hun inviterte han hjem for å møte sin datter, en pike på 16 år som han måtte treffe. Det endte bra. Hun er i dag hans kone.
Alf holdt et lite innlegg om torsken og dens betydning i handelen med Brasil og importen av kaffe. Han stilte spørsmålet om hvor mange som kjente til Trollfjordslaget (i 1890) og hva som var bakgrunnen for hendelsen.
Til slutt takket Ove for maten, på en helt grei måte ifølge Svein Erik.
Gunnar
SENIORNETT HORTEN – FOR GAMLISER?
REFERAT: HRK 20. FEBRUAR 2018
v/leder Bjørn Jacobsen Ytterligere informasjon se: www.seniornett-horten.no
En engasjert leder av Seniornett Horten gjennom 20 år hadde en fin presentasjon av organisasjonen. Horten seniornett er veldig aktiv og er nest største forening i Norge med 320 medlemmer, hvilket viser et stort engasjement.
Foreningen holder:- Kurs i bruk av PC/internett/smarttelefon
- Temamøter
- Teknisk hjelp i samarbeid med Horten videregående skole til oppsett av ny PC/nettbrett/internettilkobling/enkle reparasjoner osv. kr 350,- + evt. Deler.
- Samtaler
- Lokaler i Vestre Braarud gt., Horten aktivitetssenter onsdag kl 12-14.
Det stilles stadig større krav til bruk av internett/digitale løsninger i dagliglivet. I dag er det rundt ½ million mennesker i Norge som ikke bruker internett.
Digitale løsninger som benyttes i dag:e-post, banktjenester, reiser, telefonkatalog, aviser, faktaopplysninger, helseopplysninger, Altinn for levering av selvangivelse, bestilling av legetimer, Digital post.
Hvilke problemer har brukerne:- Tastaturangst (kan man gjøre feil ved å trykke på feil tast)
- Flest kvinner på kurs
- Menn fikser selv???
- Nettbrett/smart telefon mest etterspurt
Utviklingen stopper ikke opp og det vil derfor være behov for kurs også i fremtiden.
Kurstilbud:- 3 kurs på høsten og 3 om våren.
- 2 elever pr. instruktør vil si individuell opplæring
- Koster: kun 200,- for 10-timers kurs
Det kan være nyttig å følge med på hvilke temaer som Seniornett avholder.De har også behov for instruktører til sine kurs.
Veldig bra informasjon fra engasjerte pensjonister.
Referent: Karin Fjellhegn
- Kurs i bruk av PC/internett/smarttelefon
- Temamøter
- Teknisk hjelp i samarbeid med Horten videregående skole til oppsett av ny PC/nettbrett/internettilkobling/enkle reparasjoner osv. kr 350,- + evt. Deler.
- Samtaler
- Lokaler i Vestre Braarud gt., Horten aktivitetssenter onsdag kl 12-14.
- Tastaturangst (kan man gjøre feil ved å trykke på feil tast)
- Flest kvinner på kurs
- Menn fikser selv???
- Nettbrett/smart telefon mest etterspurt
- 3 kurs på høsten og 3 om våren.
- 2 elever pr. instruktør vil si individuell opplæring
- Koster: kun 200,- for 10-timers kurs
REFERAT FRA MEDLEMSMØTE 13.02.2017 HORTEN ROTARY
Anders ønsket alle velkommen til kveldens møte, og kunne meddele at foredragsholder hadde fått influensa, så programmet ble avlyst.
Vi hadde deretter en åpen diskusjon, som for øvrig ga stor aktivitet blant medlemmene, om boligsituasjonen i Horten Kommune. Det er planlagt utbygging av utrolig mange leiligheter, forholdvis høyt priset, men lite eneboliger. Havneutbyggingen blir en vesentlig del av endringer for kommunen, med hotell og ny oppstillingsplass for fergetrafikken.
Indre Havneby skal bygges ut med mange boliger, hvis nok melder sin interesse, her har vi for øvrig et forurensnings problem i grunnen. Allerede nå er kapasiteten til Horten Kommunes lokaler for liten, brakker skal supplere dette i Havneområdet.
Skoppum og Nykirke kan bli utbyggingsområder for de som ønsker eneboliger eller næringsbygg, da det er minimalt med ledige tomter i Sentrumsnære områder.
Handelsstanden merker en liten nedgang i handlende i sentrum, det gjelder alle byer, netthandelen øker, viktig å få aktører til kommunen, vi trenger arbeidsplasser og inntektene.
Håper at Tingretten havner i Horten, betydelig arbeidsplass.
Avis har etablert seg på Skoppum, vi har nærhet til Torp, jernbanen og E 18.
Det ble en livlig diskusjon, alltid viktig å ha noen møter av denne art.
Nevnt ble også et tips til Programkomiteen; Erlend Larssen ønsker oss velkommen til Stortinget, eller kommer til oss på et møte. Stortinget kunne være artig å besøke, det kan kombineres som et sosialt arrangement i Oslo, konsert, teater, middag! Programkomiteen vil jobbe videre med dette.
Inger minte oss på at vi får en Utvekslingsstudent til høsten, VI TRENGER VERTSFAMILIER!
Så ble det tid for premieutdeling i Bowlingkonkurransen:
1.Jan Nærsnes, 2.Bjørn Bryde, 3. Marius Tannum. Premier og diplomer ble utdelt av Svein.
Lotteriet ble trukket, før møtet ble avsluttet kl 20.00
Ref.
Kirsti
HVOR ER DET BLITT AV TORSKEN?
REFERAT 06.02.2018
På et flott møte i dag - med torsk og hummer på "menyen" - var det riktignok bare 12 medlemmer til stede, men vi fikk et flott foredrag av Tore Rolf Lund - miljøeksperten i Horten . Temaet og viktigheten kunne ha fenget mer enn 100, men så er det det med å nå ut til "folk" da,
BOWLING 30.01.2018
Her er resultatene etter årets "kulekast":
AUTONOMI 23.01.2018
Kveldens foredrag var delt i 2:- Per Haavardtun fortalte om den autonome utvikling, og Høyskolens innsats
- Anders Steensen belyste et stort engasjement for kontroll av området ved Barentshavet og mulige bivirkninger av en oljevirksomhet der.
- Per Haavardtun fortalte om den autonome utvikling, og Høyskolens innsats
- Anders Steensen belyste et stort engasjement for kontroll av området ved Barentshavet og mulige bivirkninger av en oljevirksomhet der.
MARTIN LUTHER 16.01.2018
Harald Kaasa Hammer holdt ett glimrende foredrag med tittelen: 500 år etter Luther - betydningen for Europa."
Harald er tidligere sokneprest i Teie menighet på Nøtterøy og har i sin karriere blitt en profilert og dyktig prest, kjent som både pedagog og teolog.
PRESIDENTENS HALVÅRSMØTE 2. JANUAR 2018.
21 medlemmer var til stede. President Svein Erik Lysgaard ønsket velkommen. Han tok deretter for seg de mål og planer han presenterte da han tiltrådte og hold dem opp mot hva klubben har oppnådd:
MEDLEMMER.
Her var det en målsetning å øke medlemstallet og helst få inn yngre medlemmer. Dette målet er ikke nådd.
REKRUTTERINGSPOLICY
Enkelte av de planlagte punktene er gjennomført, men har likevel ikke medført økt medlems-rekruttering.
PROSJEKTER
Svei Erik orienterte og Tor supplerte. Det ble en diskusjon om hva vi skal prioritere. Hva bør være kriteriet for at vi skal delta i/starte et prosjekt. Hva vil vi oppnå? Vi bør ha et eget møte om dette i god tid før Marius skal legge sine planer for neste klubbår.
OMDØMME/PR
Her har vi ikke kommet så langt som vi ønsket.
MØTELOKALER.
Morten orienterte om de sonderinger han har gjort mht. bedre møtelokaler. Ut fra innhentede tilbud vil et moderne møtelokale i hotellfasiliteter koste hvert medlem kr. 1 000 i økt årskontingent. Spørsmålet har fått ekstra aktualitet ved at hotellet nå har sagt opp den nåværende avtalen fra 1. april. Etter diskusjon gjenstår tre alternativer: 1. forhandle med Thon Hotell Horten med sikte på å få ned prisen i tilbudet. 2. undersøke muligheten for å leie hos andre foreninger o.a. (alt fra høyskolen, redningsselskapet, losjen, røde kors, idrettsklubber mv.)
Dette må skje raskt og Morten fikk fullmakt til å peke ut hjelpere.
PROGRAM 1. KVARTAL
Programmet ble delt ut. Det ble opplyst at programmene for 9. og 16. januar bytter plass slik at neste møte blir egoforedrag v/Jan Syvertsen.
ØKONOMI
Jarl kunne fortelle at økonomien pr. 31.12. er som i budsjett.
BERIT JORDFALD
Fikk ordet og leste en personlig meddelelse der hun av helsegrunner melder seg ut av klubben etter 12 års medlemskap.
Tor
REFERAT HORTEN ROTARYS JULEBORD 19.12.2017 GAMLE HORTEN GJESTEGÅRD
Klubbens julebord ble avholdt med 37 stk. tilstede på Gamle Horten Gjestegård i pyntete lokaler og med tradisjonell julemat og tilhørende drikke.
Svein ønsket velkommen og ga ordet til kveldens toastmaster, Tony, som loste oss gjennom kvelden, ispedd noen gode historier.
Svein Erik var 1.mann ut med en tale til medlemmer og gjester, før vi startet å spise deilig ribbe.
Jan Syvertsen ble så tatt opp som medlem i Horten Rotary, og fikk sin medlemsnål og diplom av Tony og Svein Erik.
Bjørn B holdt en flott Dinner Speech, latteren satt løst hos alle rundt bordet, og han fikk velfortjent applaus.
Det ble musikalske innslag fra Ragnhild Glad på trekkspill, og ingen var trege da allsangen startet.
Jan S takket for nydelig mat og hadde et par gode vitser, deretter ble det loddsalg og flotte gevinster ble trukket.
Svein tok ordet og fortalte om Rotarys opprinnelse på en humørfylt fremføring.
Tony rundet av kvelden og fikk varme klapp for utmerket jobb.
Vi ønsket hverandre alle en Riktig God Jul før vi dro hjem i vinternatten.
REFERAT FRA ROTARYMØTE 12.12.17
Tilstede: 14 medlemmer.
Temaene denne gangen var valg og klubbens indre liv.
Berit orienterte fra valgkomiteens innstilling til styre m.v for kommende rotaryår, som var:
President: Marius Tannum
Pastpresident: Svein Erik Lysgaard
Innkommende president: Karin Fjellhegn
Sekretær: Kirsti Hesjedal
Kasserer: Bjørn Nilsen-Aas
Revisor: Jan Nærsnes
Ny valgkomité i følge vedtektene: Svein Erik Lysgaard, Anders Steensen og Berit Jordfald.
Forslagene ble enstemmig vedtatt.
Til julemøtet 19.12.17 er det påmeldt 39 personer. Det blir opptak av ett nytt medlem. Ingen PHF.
Bankettsalen skal ikke lenger brukes av de nye driverne av hotellet fra 2017. Siden vi har avtale frem til påske 2018, kommer vi til å bruke Fjordsalen i 1. etasje frem til da. Deretter må vi vurdere nytt møtelokale. Kanskje Thon Hotel Horten eller Sjømilitære Samfund. Uansett blir lokalutgiftene vesentlig større enn i dag.
Når det gjelder utlegging av personbilder på sosiale medier fra klubbens virksomhet, kreves det i utgangspunktet samtykke fra aktuelle personer etter ny personvernlov fra i år. Styret kommer tilbake til hvordan dette skal praktiseres hos oss.
I 2019 er klubben vår 70 år. Under prosjektkomiteen er det oppnevnt en underkomite som skal forberede vårt engasjement. Denne består av Morten, Steinar og Karl Amund.
Som i fjor, er det heller ikke innkommet forslag til oppnevning av noen til PHF.
Til slutt ble det luftet utfordringer som gjelder profilering og markedsføring. Styret kommer tilbake til det spørsmålet senere.
Torbjørn Hansen
Referent
(Stand in for Kirsti Hesjedal)
Temaene denne gangen var valg og klubbens indre liv.
Berit orienterte fra valgkomiteens innstilling til styre m.v for kommende rotaryår, som var:
President: Marius Tannum
Pastpresident: Svein Erik Lysgaard
Innkommende president: Karin Fjellhegn
Sekretær: Kirsti Hesjedal
Kasserer: Bjørn Nilsen-Aas
Revisor: Jan Nærsnes
Ny valgkomité i følge vedtektene: Svein Erik Lysgaard, Anders Steensen og Berit Jordfald.
REFERAT FRA KLUBBMØTE DEN 28. NOVEMBER 2017.
TEMA FOR MØTET: «KORRESPONDENTLIV I LONDON» - FOREDRAG AV ESPEN AAS.
Han ønsket oss hjertelig velkommen, og ønsket å vise med lysbilder, og fortelle om senteret. Det ville ikke være tid til å gå g
Presidenten ønsket de 21 klubbmedlemmene og de 4 ledsagerne velkommen til møtet. (De fleste som deltok var også tilsynelatende tilstede.) En «fødselsdag ble klappet inn» og møtets foredragsholder ble introdusert.
Følgende av foredragsholderens vita er hentet fra Wikipedia:
«Espen Aas (født 1973) er en norsk journalist i NRK. Han var NRKs korrespondent i Storbritannia og Irland med base i London fra 2013 - 2017. Aas har jobbet i flere år som økonomi- og politikkjournalist i NRK Dagsrevyen og NRK Dagsnytt, i tillegg til å være programleder i radioens nyhetssendinger på NRK radio.
Han jobbet også i flere år som vaktsjef i NRK Dagsrevyen og reportasjeleder i NRKs politikk- og økonomiredaksjon.
Espen Aas er utdannet ved Goldsmiths College, University Of London.
Han jobbet tidligere som journalist i NRK Vestfold og lokalavisen Gjengangeren i Horten.
Aas er født i Tønsberg, og vokst opp på Nykirke i Horten kommune.»
Et resyme av foredraget finnes på nedenstående lenke.
(Dette er sannsynligvis bedre enn hva referenten ville prestert ved et evt. forsøk på å resymere innholdet i det interessante og engasjerende foredraget.)
Foredragsholderen avsluttet med å stille følgende spørsmål – som han håpet å kunne formidle svar på hvis/når han ved en senere anledning igjen ville være London-korrespondent:
Hva slags skilsmisse mellom UK og EU?
Hva skjer med økonomien i UK?
River Skottland seg løs?
Hva skjer med Nord-Irland?
Vil det bli et nyvalg?
Når går Theresa May av?
Når / hvor kommer neste terroranslag?
Hvor gammel blir dronning Elisabeth?
Avslutningsillustrasjonen som viste den engasjerte foredragsholderen som avtroppende korrespondent i London ikledd skjorte, slips, dressjakke og shorts, ga referenten en assosiasjon til «News in Shorts» - Charles Middelthons (CMs) legendariske London-reportasjer i Aftenposten.
Møtet ble avsluttet «til vanlig tid.
Han jobbet tidligere som journalist i NRK Vestfold og lokalavisen Gjengangeren i Horten.
Aas er født i Tønsberg, og vokst opp på Nykirke i Horten kommune.»
(Dette er sannsynligvis bedre enn hva referenten ville prestert ved et evt. forsøk på å resymere innholdet i det interessante og engasjerende foredraget.)
ROTARYS BEDRIFTSBESØK LOKALHISTORISK SENTER, HORTEN 21.11.2017
Marius åpnet med å takke for at vi fikk komme på besøk og ga ordet til Terje Thorbjørnsen fra Lokalhistortisk senter.
Han ønsket oss hjertelig velkommen, og ønsket å vise med lysbilder, og fortelle om senteret. Det ville ikke være tid til å gå gjennom hele senteret, men ønsket oss velkommen til å gjøre det ved en annen anledning.
Det startet med bilde av kronprinsregent Karl Johan, og vi var på dato (21.11.) 199 år siden Marines Hovedverftet ble startet, flyttet fra Stavern, Horten by s hovedbedrift, men det det første skipet ble ikke levert før etter 10 år, da det ble glemt å gi beskjed til Stortinget.
Deretter kom bilder fra hele senteret fortløpende med fyldige kommentarer fra Thorbjørnsen.
En stor del er viet Marines Hovedverft og krigen fra 1940-1945, hvor Verftet ble bombet. Rasjoneringskort, Motorfabrikken, gimseklosser, hjemmebrentapparater, Wexahl, Smuglerbåter, er noe av historien fra gamle Horten. Nevnt også kjoler sydd av fallskjermstoff, Helly Hansen sin bedrift i Horten,Tom Hansens sportsbutikk, (Onkel Toms hytte).
Fra en Russisk fangeleir på Møringa, hvor de produserte små gaver de kunne gi som takk for mat og omsorg fra gutta på Verftet.
Vi så bilder av gammel Brannstasjon med utsyr, politi, tannlegepraksis, helsesøster, klasserom, telegrafen, husmorskole, landhandel, Rørens smie, bondeting, sløyd og håndarbeidsklasser, bank. Fra nyere tid etter krigen kom Horten Boligbyggelag med leiligheter, innredet fra 1950-60 tallet, baderom og kjøkken, stue. Brukt til flere filminnspillinger de senere år.
Vi fikk ny maritim industri, Vingtor, Simrad, med simulator, Paulsens Bilruter for å nevne noe av alt som finnes der inne. Pluss en mengde av historiske bilder og bøker. Lokalene er for små for alt de ønsker å vise fram, derfor blir noe fjernet og nye utstillinger planlegges.
Senteret er en stiftelse, basert på frivillig innsats, men fast ansatte som vaktmester, vaskehjelp er nødvendig. Får tilskudd fra bedrifter, frivillige, org. Også noe fra Horten Kommune. Økonomien er god, og senteret ønsker flere yngre pensjonister som frivillige.
Vi ble traktert med nystekte vafler og kaffe.
Marius takket for et meget fyldig og interessant foredrag og overrakte Klubbens gavepose m innhold til Terje Thorbjørnsen, som ønsket oss alle tilbake ved en senere anledning.
Ref. Kirsti
REFERAT 14.11.2017 NYE HORTEN VIDEREGÅENDE SKOLE
Både Re Rotaryklubb og Round-Table var invitert til dette møtet og det var ca. 50 personer som tok veien til Best Western hotellet. Vi fikk høre om planene for den nye videregånde skolen som blir ett pluss hus og antakelig med BREEM Outstanding. Dette blir helt klart ett miljøfyrtårn i skole-Horten!
Det var et stort fremmøte med mange interesserte da det grønne prosjektet Nye Horten videregående skole ble presentert. Skolen skal som kjent bli landets første skole til plusshusstandard. Det betyr at over hele tidsperioden skolen skal eksistere, så vil skolen levere mer energi enn den forbruker. Det inkluderer også i byggeperioden.
AS Veidekke har hovedentreprisen på bygget. Comfort Revetal Gran VVS har underleveransen på varme og VVS anlegg. Utfordringene for bygget stod i kø. Det var ikke mulig å bruke varme fra varmesentralen i Fyllinga, fordi plusshusstandard krever at all energi som brukes skal finnes på egen tomt. Derfor må det bores et utall av energibrønner under selve skolen. Dette tekniske anlegget, som er omfattende, må stå klart før selve bygningskroppen er på plass. Årsaken er at det er dette anlegget som skal varme råbygget under byggeperioden.
For å forhindre utslipp av CO2 fra fossile brensler, så kjøres anleggsmaskineriet på biodiesel. Betongen er spesialutviklet for å gi et lavest mulig fotavtrykk i CO2-regnskapet. Elektrisk kraft når skolen er ferdig, skal dekkes av 3,5 mål med solceller. Det ble vurdert å bygge skolen som heltrehus, men ble frafalt, slik at reisverket i bygningen i er basert på stål.
For å vinne konkurransen ble det gjennomført tre forskjellige anbudsrunder for først med en arkitektkonkurranse for å utvikle konsept, deretter ble de beste invitert til å gjøre nærmere studier for så å gi et endelig anbud. AS Veidekke vant dette anbudet med en pris på ca. 350 mill. kroner for bygningen med tekniske anlegg. Vinneren av konkurranse oppfattet Vestfold fylkeskommune som en meget profesjonell oppdragsgiver gjennom hele anbudsprosessen. (Hvilket er betryggende for oss som finansierer fylkeskommunen.) Totalbudsjettet for hele skolen er på 750 mill. kroner.
Møtet ble arrangert av Horten Rotary, med Re Rotary som gjester. Også Round Table 25 Horten var invitert, men referenten kunne ikke se om noen fra denne klubben var til stedet, da referenten kom sent til møtet og ble sittende bakerst i lokalet.
Trykk på bildet for å se en reklamefilm om skolen:
REFERAT 07.11.2017 PEISMØTER
YRKESPEISMØTE HOS TORBJØRN HANSEN 7.11.2017
Foruten verten var følgende medlemmer til stede: Jon Aashamar, Astri Bryde, Borre Bøhmer, Anders Steensen, Tonny Neumann, Svein Rønning og Bjørn Bryde.
Verten satte møtet med bobler og en skalldyrskje og introduserte dagens tema – Yrkespeismøtets fremtid, form. Innhold og frekvens. Temaet ble berørt flere ganger fra ulike vinkler. Gruppen er samlet om at yrke fortsatt skal være en del at møtetittelen. Vertskap bør rotere mellom medlemmene, men fortsatt basert på initiativ og frivillighet. 3 til max 4 slike møter i året. Møteformen er viktig for kameratskap og samhold i klubben.
Pris pr. møte pr. deltaker bør fortsatt være 250,-
Forsøket med å la vertene være ansvarlig for innkjøp og bevertning innenfor prisrammen kan fungere bra. Servicekomiteen kan innhente et par menyforslag fra aktuelle leveranddører og legge disse med bestillingslenke ut på hjemmesiden. Det vil forenkle oppgaven for de som velger å ikke lage maten selv.
Gjestene betaler direkte til verten. Påmelding til møtet senest 1 uke i forkant må være økonomisk bindende – på av bestilling innkjøp.
Møtet ble avrundet ved bordet, med en nydelig elg-gryte (fra jakt i Telemark) og en super Madiran rødvin – Chateau Bouscassé, Kaffe og glasert eplekake – og en Braastad til de som ønsket.
Takk til Torbjørn for godt vertskap.
Bjørn B,
PEISMØTE HOS KIRSTI HESJEDAL
I tillegg til Kirsti var det Ragnar, Svein Erik, Jan Syvertsen og Marius som deltok på peismøtet. Vi fikk servert helt nydelig laks til forrett, bacalao til middag og en mørk sjokoladekake til dessert. Måltidet var mange hakk over det i hvert fall Tannum-familen har på en tirsdag og det hele ble godt sydd sammen med utsøkt vin valgt spesielt til matrettene.
Til høyre ser dere en "smakebit" på desserten!
REFERAT FRA GUVERNØRBESØKET TIRSDAG 17. OKTOBER 2017
Besøket startet som de fleste guvernør besøke gjør, med et formøte mellom Guvernøren og hans følge og Horten Rotary ´s styre og klubbkomitéledere.
Tilstede på formøtet var: Guvernør Erik Gran, hans frue Grethe Gran og AG Gisle Bjørnstad, President Svein Erik Lysgaard, innkomne president og leder av kommunikasjonskomité Marius Tannum, sekretær Kirsti Hesjedal, Morten Svagård, programkomitéleder. Inger Holt, TRF, Tor Jacobsen, prosjektkomitéleder, Bjørn Bryde, servicekomitéleder, Berit Jordfald medlemskomitéleder.
Forfall: kasserer Jarl K Johnsen og past president Anders J Stensen (tilstede i slutten av møtet)
Guvernøren var opptatt av at klubbene skulle legge inn i Rotary Club Central prosjektplaner med prosjektenes anslagsvise kostnader og timer. Et ønske fra RI presidenten Ian Riseley for å kunne dokumentere betydningen av frivillig Rotaryarbeid world wide.
Guvernøren ga god tilbakemelding på web sidene våre som han mente var meget bra.
Han syntes det var bra at vedtektene «lå ute» og at vi satser på ungdomsutveksling.
Deretter var det en gjennomgang fra komitélederne om det pågående arbeid i klubben som høstet positiv respons.
Hovedforedraget fra Guvernør Erik Gran til klubbens medlemmer startet kl. 19.00. Hele foredraget legges ved i dette referatet. Les og ta oppfordringene han sender ut.
Han la vekt på Rotary som en yrkesorganisasjon med viktige verdier. Rotary hjulet har 24 tagger. De symboliserer at man er rotarianer 24 timer i døgnet. Ikke bare en dag i uken på møtet i klubben.
Årets tema som ble lansert på International Assembly er: «Rotary Making a Difference»
Viktige områder som Guvernøren stoppet opp ved i foredraget sitt, kan oppsummeres i følgende punkter.
Ungdomsutveksling
Rotarys 6 fredssentre
Utryddelse av polio
TRF er 100 år
Rotarys 6 fokusområder
Kjønnsbalansen i Rotary
Bekjempelse av slavearbeid
Guvernørbesøket ble avsluttet med en smakfull kveldsrett med dessert i Best Westerns restaurant. Morsomme historier ble fortalt og Guvernøren takket for maten og for en hyggelig kveld.
Ref Berit
Her er Erik Grans foredrag på Guvernørmøtet den 17. oktober 2017
Hvorfor medlem
Mitt første møte med Rotary var yrkesveiledning på gymnaset. Dette medvirket til at jeg begynte på
NTH i Trondheim. Etter diplomoppgave ved Institutt for Energiteknikk, som den gang het Institutt for
Atomenergi (IFA), fattet jeg stor interesse for matematiske modeller og programutvikling på
datamaskin.
Jeg begynte å arbeide som forsker på IFA i 1973. Siden det ikke var aktuelt med atomkraft i Norge,
var det viktig at kompetansen til instituttet ble benyttet i industrien, og det førte til at jeg ble
engasjert i å lage beregningsmodeller for ÅSV (Årdal og Sunndal Verk). Det er i dag en del av Hydro
som nå er et rent aluminiumselskap. Men ÅSV var da en statsbedrift. Norsk Hydro hadde før krigen
startet bygging av kraftverk ved Tyin. De ønsket å bygge en gjødselfabrikk i Årdal. Men når tyskerne
kom til Norge i 1940 startet de å bygge et aluminiumsverk. Aluminiumsverket ble ferdig, og da
tyskerne tapte krigen, fikk den norske stat aluminiumsverket. Staten ville at Hydro skulle overta det,
men de var ikke interessert, og Årdal Verk ble da en ren statsbedrift. Under Korea krigen steg
aluminiumsprisene mye og staten tjente da gode penger. De bygget også verk på Sunndalsøra og
bedriften ble fra da hetende Årdal og Sunndal Verk (ÅSV). Senere er ÅSV blitt overtatt av Hydro.
Jeg sluttet på instituttet i 1980 og begynte i Norcontrol. Norcontrol var den første bedrift som
utviklet styresystem og antikollisjon‐ og navigasjonssystem ved bruk av datamaskiner for
handelsflåten. De var også en ledende bedrift når det gjaldt utvikling av treningssimulatorer. Da
Statoil skulle bemanne Gullfaksplattformen med prosessoperatør ble det etablert et
samarbeidsprosjekt mellom Norcontrol, Norsk Data og Institutt for energiteknikk. Dette var et typisk
kompetanseoppbyggende prosjekt, som Statoil stod bak. Etter 11 år i Norcontrol begynte jeg i Norsk
Hydro. Bedriftskulturen i Hydro og Statoil er basert mye på den yrkeskodeks som er gjeldende i
Rotary. Det går på etikk i arbeidslivet, som også gjelder privat.
Rotarynålen har 24 tenner, og det symboliserer at når du er rotarianer, er du det 24 timer i døgnet og
ikke bare en gang i uken, når du er på møtet i din Rotaryklubb.
Årets tema som ble lansert på International Assembly (Guvernøropplæringen i San Diego) er:
Rotary: Making a Difference. Årets RI president Ian Riseley sier at som enkeltpersoner kan vi gjøre mye bra,
men når vi er en stor organisasjon gjør det en stor forskjell.
RI presidenten ønsker videre at alle klubbene legger inn 2 måltall i Club Central. Det er hvor store
kostnader og hvor mange timer klubben legger ned i sine prosjekter. RI presidenten vil da bruke
summen av disse tallene fra klubbene til markedsføring av hvor mye Rotary gjør på verdensbasis.
Ungdomsutvekslingen i Rotary er viktig. 8.000 studenter utveksles hvert år. Ungdomsutveksling er
også fredsskapende.
Rotarys har 6 fredssentre. Et er i Uppsala. Der er det 20 studenter fordelt på 2 årskull. Det er 10
studenter hvert år. En 2 årig master koster 75.000 USD og det dekkes av Rotary. Studiet er svært
populært og det plukkes ut studenter fra forskjellige deler av verden, med forskjellig hudfarge og
religion. Studiet består i konfliktløsing og fredsarbeid. 65 mill. mennesker lever i i dag i krigssoner og
aktuelle konflikter studeres, og en søker å komme fram frem til mulige løsninger. Når studentene er
ferdig får de interessante jobber i sitt lands utenrikstjeneste, i FN eller på andre viktige områder i
verden.
Utryddelse av polio. 16 mill. er reddet fra Polio siden vaksinasjonen startet. Det er til nå brukt over
1.6 milliarder USD. I Atlanta ble det kun rapportert om 5 tilfeller i 3 land hittil i år. Afghanistan,
Pakistan og Nigeria. Nå er det økt til 8 tilfeller. I 2016 var tallet 37, og i 2015 var det 74. Det er
bevilget 1.2 milliarder USD de neste 3 år. Herav har Rotary lovet 150 mill USD. Bill og Melinda Gates
har lovet 450 mill. Institusjoner og stater har lovet resten. Vaksinasjonen må pågå for fullt i 3 år etter
siste tilfelle av polio for å være sikker på at det ikke blusser opp igjen. I verden er det kun utryddet en
epidemi tidligere, og det er kopper.
TRF er 100 år. Arch Klumb foreslo å bevilge penger i 1917. I 1928 blir navnet TRF (The Rotary
Foundation). Institute startet i 1936. Det var en beskjeden start. I 1947 mottok fondet 1.3 mill. USD i
forbindelse med Paul Harris død. I 1965 starter Matching Grant og Group Study Exchange. I 1978
kommer det første store humanitære prosjektet (Health, Hunger and Humanity (3‐H)) I 1979 starter
Rotary med å immunisere 6 millioner barn mot polio. I 1981 etableres Endowment Fund, hvor
forrentningen går til humanitære prosjekter. 4 milliarder USD er blitt bevilget i humanitære
prosjekter.
Rotary’s 6 fokusområder
1. Fredsarbeid og konfliktforebygging
2. Sykdomsforebygging og –behandling
3. Vann og sanitæranlegg
4. Mødre og barns helse og velferd
5. Grunnleggende utdannelse og bekjempelse av analfabetisme
6. Økonomisk og samfunnsmessig utvikling
Viktig å sikre Rotarys fremtid
Rotary har bare 22 % kvinner For 10 år siden var det 13%. Med den hastigheten tar det ca. 30 år å
oppnå kjønnsbalanse. Det er for lenge å vente. Flere nye kvinnelige medlemmer må prioriteres.
103 av de innkommende 539 guvernører er kvinner. Det er viktig å prioritere kvinnelige ledere.
Kun 5 % av medlemmene er under 40 år De aller fleste er over 60 år. Flere unge medlemmer må
prioriteres.
Bekjempelse av slavearbeid. 46 mill. er slaver i dag. 20 % i sex industrien og 80 % produksjonsarbeid.
Stort fokus på Convention i Seoul og Atlanta på å bekjempe slavearbeid.
Rotarys formål er å fremme og styrke viljen til å gagne andre som grunnlag for all virksomhet, Å stille
høye etiske krav i vårt yrkesliv, vise respekt for alt nyttig arbeid og bruke hver enkelt rotarianers yrke
som mulighet til å gagne samfunnet. Å arbeide for internasjonal forståelse, samhold og fred gjennom
et verdensomspennende fellesskap av personer fra forskjellige yrker forent i idealet om å gagne
andre .
Rotary er en yrkesorganisasjon. Klassifikasjonsprinsippet bør følges.
Rotarys har 4 nivåer, RI president, guvernører, klubb presidenter og medlemmer. NORFO som står
for Norsk Rotaryforum er til for å bistå klubbene. De oversetter Rotary materiell til norsk, har
samlinger for utvekslingsstudenter, bistår med det datatekniske, er med på utgivelsen av Rotary
Norden osv.
Det ligger mye stoff om Rotary på nettet. En bør gå inn på MyRotary eller rotary.org. People of Action
er en ny kampanje som en kan lese om der.
10.10.2017 MØTET VAR ET INTERCITY MØTE HVOR 8K KLUBBENE VAR INVITERT I TILLEGG AV HORTEN ROTARY.
Møtet fant sted på RS Tunet - Redningsselskapets nye kraftsenter i Vestfold på Langgrunn. Fremmøte fra inviterte klubber var formidabelt, så salen var nesten full da Markeds - og Driftsansvarlig for RS Tunet Børre Jacobsen (tidligere ordfører i Horten og nå også leder av Horten Næringsforening). Han presenterte entusiastisk fakta om Redningsselskapet og RS Noatunet (Noa betyr "Trygg havn" etter hva de har funnet ut i gamle språk) og planene for virksomhet og aktiviteter fremover.
Redningsselskapet (RS) feirer 125 års jubileum i år og har som visjon for sin virksomhet at "Ingen skal drukne". Alle kjenner vel til RS, men ikke alt de driver og holder på med. Børre fortalte at RS har 120 ansatte pluss mange frivillige (blant annet mannskapet på redningsskøytene). RS har 670 mill kr i årlige driftskostnader og leverer tjenester for en samfunnsverdi på 2 milliarder kr. Inntektene kommer hovedsaklig fra medlemskontingent, kursavgifter, gaver og statlig tilskudd. Det siste for tjenester RS utfører for staten. Medlemsantallet ha steget fra 70 000 i 2010 til snaue 125 000 i 2016. RS er organisert i 5 regioner og den ene og største legges nå til RS Noatunet hvor det etter planene skal være ca 50 arbeidsplasser. RS disponerer 25 redningsskøyter og 4 ambulansefartøy.
Stikkordet for øvrig drift er forebyggende tiltak gjennom kursvirksomhet og aktiviteter for særlig barn og unge, men også profesjonelle kurs for rederier og oljeselskaper. RS kjøpte konkursboet etter
Norges Maritime Utdanningssenter (NMU), som var lokalisert på Bakkenteigen (som Horten Rotary tidligere har besøkt to ganger). Denne aktiviteten har RS slått sammen med RS Sjøredningsskolen (tidligere lokalisert i Stavern) og sitt eget kurs- og kompetansesenter, som nå alt sammen legges til
RS Noatunet. I tillegg legges Call senteret og Småbåtregisteret (som også RS er ansvarlig for) også til tunet. En redningsskøyte blir fast stasjonert der. Tunet inneholder også en hotell-del på 10 rom med 4 køyer på hvert rom og en restaurant som maks kan ta 200 gjester. I tillegg kommer kurs- og konferanserom med kapasitet på 150 kursdeltagere. Børre regner med at inntil 10 000 kursdeltagere vil være innom på tunet og brannsimulator / helikopter havarikurs på Bak
kenteigen.
Investeringen i de 3 hovedbygningene er gjort sammen med Horten Industripark, som eier 30% av bygningsmassen, som totalt består av 4000 m2. De 3 byggene er RS hovedbygg, Frivillighetens hus og Proffbygning for RS Sjøredningsskole. Børre fortalte videre om at fasilitetene kunne leies ut til eksterne bedrifter når RS ikke selv skulle bruke dem. Restauranten skal kunne tilby tjenester både til eksterne bedrifter og privatpersoner/foreninger og har allerede gjort slike avtaler. Restauranten skal være åpen for publikum i helgene, som enten bruker kyststien eller er på aktiviteter for barn og unge.
RS holder på å inngå avtale om kjøp/leie av ytterligere tomteaeal på RS Noatun, men Børre var tilbakeholdende med opplysninger om hva det skulle brukes til utover at det var et bevis på RS' langvarighet i investeringene på Langgrund og at de er ekspansive i planer og ideer om ytterligere ideer. Børre kunne fortelle at RS Noatun allerede nå er et av de ledende maritime sikkerhetssentrene i Europa med de fasiliteter og utstyr tunet nå har, blant annet med moderne navigasjons- og maskinromssimulatorer fra Kongsberg Maritime.
Dette var en god prestasjon av en virksomhet, som har valgt å satse i Horten og vil bety mye for omdømmebyggingen i Horten. Arrangeringen på området med spennende arkitekttonisk utforming av bygninger, vann og bro vil alene kunne tiltrekke mange besøkene. Morsomt og inspirerende var det også å lytte til Børre Jacobsen, som ble behørig takket med applaus, vin og blomster.
Tom, referent
03.10.2017 MØTEREFERAT FRA MØTET "UTENRIKSTJENESTE FRA EN AMBASSADØRS SYSNSPUNKT" AV STEN LUNDBO
Tidligere diplomat og ambassadør Sten Lundbo holt ett spennende foredrag om utviklingen i Nordisk og Europeisk samarbeid siden 50-tallet. Finland ble trukket fram som spesielt i nordisk sammenheng med utviklingen fra å ha assosiasjoner østover, til å bli fullt EU medlem og det eneste landet i Norden som innførte Euro.
Forholdet til USA med forhandlinger om TTIP som ble stoppet og Trump's forsøk på splittelse i EU gir både utfordringer og muligheter i EU. For Norges del kan det at TTIP stoppet opp ha løst ett stort problem med at vi måtte starte egne forhandlinger.
To andre store utfordringer for EU er Brexit der Theresa May vil ha spesialordning frem til 2021 og flyktningekrisen der 160 000 flykninger skulle omplasseres, men bare 29 000 er flyttet.
Tre forsøk på forsøk på EU medlemskap, første gang i 1962 med Norge Irland, UK og Danmark, folkeavstemningen i 1972 med 53,5 % nei og i 1994 med 52,2 % nei selv om mange trodde Norge ville følge Sverige og Finland.
Norge er aktive i Europarådet der Thorbjørn Jagland er generalsekretær. Flagget til Europarådet, tolv stjerner på blå bakgrunn, ble også EU sitt flagg i 1986. Europarådet med menneskerettighetsdomstolen har kritisert Norge for utsrtakt bruk av glattcelle i fengsel og lange varetektsperioder. Det ble også avsagt en dom mot Norge som sikret rettigheter til grunneiere av feste-tomter.
Sten Lunbo avsluttet med å åpne for spørsmål og det var mange som benyttet seg av det.
Referent: Marius Tannum
REFERAT 19. SEPTEMBER 2017
PROGRAM: "PROSJEKT REN INDRE HAVN".
Foredragsholder: Enhetsleder for kommuneutvikling i Horten kommune, Trude Movig
Godt fremmøte til dette møtet, med et tema som tydeligvis interesserer medlemmene. To gjester ble ønsket velkommen og det ble gratulasjon til Torbjørn som fyller år til uken.
Presidenten ga så ordet til kveldens foredragsholder Trude Movig
Sjøbunnen i Indre havn er forurenset av miljøgifter. Horten kommune har samarbeidet med Forsvarsbygg, Horten Industripark og Miljødirektoratet om en plan for opprydding av sjøbunnen.
Rundt Indre havn har det vært skipsverft, verksteder og annen aktivitet i rundt 150 år. Deler av områdene har også vært brukt til avfallsfyllinger. Dette har ført til spredning av miljøgifter til Indre havn. Miljøundersøkelser av bunnsedimentene har påvist høye konsentrasjoner av miljøgifter som bly, kvikksølv, polyaromatiske hydrokarboner (PAH), polyklorerte bifenyler (PCB) og tributyltinn (TBT).
Les mer her: www.horten.kommune.no/ren-indre-havn
Et flott foredrag med mange spørsmål fra medlemmene.
20.9.2017
AB
REF. ÅRSMØTE HORTEN ROTARY 15.08.2017
Svein-Erik ønsket 20 medlemmer velkommen til årsmøtet (herav en gjest), med å spørre om noen hadde innvending til innkallingen, og agendaen for møtet!
Anders leste årsberetningen for 2017, noen korrigeringer ble det, så redigert årsberetning ble sendt alle medlemmer 2 dager etter møtet. Det har vært bra aktivitet, variert program, (takk til programkomiteen), selv om vi ønsker oss flere medlemmer, gjerne flere kvinner, har vi fått et nytt medlem. Anders mål nr 1 var rekrutering, det må bare fortsette.
Regnskap ble gjennomgått av Jarl, likeså budsjett.
Regnskapet ble godkjent. Kontingenten blir uforandret.
Revisor var meget godt fornøyd.
Tor gjennomgikk nye vedtekter, ba oss spesielt være obs på §4 og §11.
Karl Amund ga et fyldig referat fra arbeidsgruppen som jobber med jubileumsprogrammet for 2019.
Det blir veldig spennende og mange mennesker blir involvert.
Svein Erik avsluttet årsmøtet 19.45, slik at komiteene kunne arbeide seg ferdig deretter.
Regnskap, årsberetning nye vedtekter ligger på vår hjemmeside.
08.08.2017 Fregattene som forandret Horten, og oss, for alltid.
Tidlig på 60 tallet, og godt inn i den kalde krigen, skulle Europas sjøstridskrefter rustes kraftig opp. For Norge betydde det bygging av 60 orlogsskip av ulike kalibre. (Orlog betyr ganske enkelt krig på Nederlandsk) Den klart største posten på budsjettet var 5 moderne og velutrustede fregatter som etter en anbudsrunde havnet nettopp i Horten. Her var det riktignok et Marinens Hovedverft fra før, men dette innebar resurser, kunnskaper og ferdigheter som nok i ingen eller beskjeden grad var til stede.
Verftets ledelse krummet, nakke, skuldre, armer og tær og gikk til oppgaven etter Pippi Langstrømpe-prinsippet: Dette har vi aldri gjort før så da er vi sikket gode til det.
Resurser og teknologi ble overført og videreutviklet. Det betydde behov for en serie nye arbeidsplasser, hardt tiltrengt effektivisering og innsatsvilje og sist men ikke minst en bredspektret teknologiutvikling som igjen resulterte i en knoppskyting som det noe døsne lokalsamfunnet nytter godt av den dag i dag
5 fregatter ble konstruert, bygget, væpnet, levert og satt i drift på rekordtid.
Samtidig kunne økningen i flommen av sykelister ut av verftsporten etter endt arbeidsdag måles med samme logaritmisk målestokk som vi i dag måler jordskjelv. Det var knapt en eneste familie i egalitære 60-talls-horten som ikke direkte eller indirekte nød godt av denne utviklingen. Samtidig blomstret teknologiutviklingen også utenfor verftsporten og en bølge nye bedrifter både skvatt opp, formerte seg og videreutviklet seg. Det dannet igjen mye av grunnlaget for den teknologi og velstandsutviklingen vi nyter godt av i Horten i dag.
Vi kan trygt slå fast at fregattene fornyet Horten!
PS.
Av de 5 fregattene ble KNM Narvik bevart og hun ligger som museumsskip bare noen få meter fra der hun ble konstruert, bygget, vedlikeholdt og fornyet. Vel verd et besøk på nettsidene men helst ”live” med omvisning 3 ganger i uken.
PPS
Vi i Horten Rotaryklubb kunne takket være KNM Narviks aktive venneforening via omvisning konstantere at hun er godt vedlikeholdt og i tilnærmet operativ tilstand. To av oss har hatt en form for direkte tilknytning til fregattene. President Svein Erik gjennom en serie lederstillinger i forsvaret.
Og, i all beskjedenhet, undertegnede Alf, som via 2 sommerjobber som hjelpearbeider på tynnplateverkstedet kunne delfinansiere økonomistudier i London. Jeg kunne da ved selvsyn konstantere at veggene jeg monterte i bysse og spise rom sto som jeg forlot dem, pluss noen lag maling da.
13.06.2017 REKEFEST PÅ HYTTA TIL ANDERS
Vi var 24 som hadde en hyggelig kveld med reker og tilhørende drikke på hytta til Anders. For å sitere Jan-Otto: en fin kombinasjon av seriøsitet og løssluppen hygge.
Mest seriøst var Svein-Erik's oppfordring om å delta i DK 2. september.
Heldige var vi med været, så vidt noen dråper regn; bruden sies å få evig lykke når det treffer brudesløret. La oss tro det også gjelder grått hår. Invitasjonen åpnet for fleksibel ankomsttid. Muligens resulterte dette i noe ujevne porsjoner med reker. Kanskje vil det være bedre å ha en fast tid for oppmøte neste år.
For undertegnede gav det en spesiell opplevelse å bli transportert på veg hjem av en Tesla X og få bekreftet at akselerasjonen fra 0 til 100 er 3 sek. Uavhengig av sjåførens alder.
Ref. Gunnar
BEDRIFTSBESØK HOS NORAUTRON 25.04.2017
Det var en lydhør forsamling som fikk høre den spennende historien til Norautron fra den spede begynnelsen på Falkensten bruk i 1989 til det milliard-konsernet det er i dag.
En stor del av suksesshistorien har vært stabilt eierskap, tilgang til kompetent arbeidskraft og nærhet til viktige kunder lokalt. Veksten de senere årene har vært drevet av kontor i Sverige, produksjon i Polen og i Kina. Norautron lokalt vokste ut av lokalene på Falkensten og flyttet inn i nye lokaler i Horten Industripark i 1999.
Det er mange bedrifter som har sett til Kina både for produksjon og som et spennende marked. Norautron kjøpte bygningsskall i Suzhou i 2006 og etablerte egen produksjon. Nå satser Norautron stort på det digitale skiftet med robotisering og effektivitetsøkende tiltak. Roboten Yumi fra ABB ble kjøpt inn og med den en nyansatt robot-spesialist. Denne roboten kan jobbe side-om-side med menneskene på produksjonslinjer og gjøre sin jobb uten å skape farlige situasjoner.
Etter mange spørsmål fra salen var det klart for omvisning i produksjon og lager. For ikke å ødelegge komponenter og utstyr fikk vi antistatiske lab-frakker og matchende fottøy før vi ble geleidet ut i produksjonslokalet. Der fikk vi blant annet se hvordan produksjonen foregikk for "helseklokken" som kommer på markedet nå og Zaptec sin el-bil lader. Produksjonslokalet er delvis satt opp for faste produktlinjer som går i høyt antall og for mindre serier som produseres etter behov.
Vi fikk også se Yumi, men den hadde fri og så ut som den mediterte eller dagdrømte der den satt i hvilestilling. Det som også skapte mye interesse var 3D printeren og modellene den hadde skrevet ut i plastmateriale.
Bilde: Omvisning i produksjon
Referent: Marius Tannum
18.04.2017 THOMAS NILSEN OG DAG O. BRUKNAPP HOLDT ET INTERESSANT FOREDRAG FOR 19 FREMMØTTE MEDLEMMER AV HORTEN ROTARY KLUBB OM VESTFOLDINGER I 2. VERDENSKRIG, MED VEKT PÅ DE FØRSTE DAGENE.
Det er rart dette med krigen, den tar aldri slutt. Det kommer stadig nye historier og detaljer som hjelper oss å forstå hva som skjedde.
Som da Wisting klamret seg til ripa på den overfylte prammen fra Pol 3, og ba mannskapet hilse hjem til kona, før han slapp taket.
Eller 14 åringen fra Veierland som skrev lapp til foreldrene og hang den på låveveggen, han kunne ikke sitte stille å se på det som skjedde, og dro i krigen. Det var komiske historier om tyske raumbåter som seilte seg bort og måtte banke på hos folk og spørre om veien og om hendelser ved Rauer og Bolærne. Beskytningen fra Bolærne hindret i 2døgn ytterlige tyske båter i å komme inn i fjorden, noe som sikkert hadde betydning for tyskernes planer.
Ved Narvik lå ”Norge” og ”Eidsvold” hvor 25 % av mannskapene var fra Vestfold. 31 mann fra Horten mistet livet her.
Willoch, som hadde kommandoen på ”Eidsvold”, fikk først besøk av en tysk båt og ble “pent” bedt om å overgi seg, hvilket han ikke ville. Ikke før hadde tyskeren lagt i fra, før han skjøt et rødt bluss opp i været. Da kommanderte Willoch “ild” fra de allerede retningsinnstilte kanonene, men torpedoene var allerede på vei, og traff ammunisjonslageret på ”Eidsvold”, som gikk ned med 174mann.
En annen historie var om kapteinen på «Æger», Nils Bruun som senket det tyske kullskipet “Roda” under mistanke om at det inneholdt militært materiell. Han mente det lå for tungt i sjøen til å være koks. Det stemte. En dristig beslutning!
Trefningene på indre havn med ”Olav Tryggvason” og ”Rauma” ble naturligvis også nevnt.
Det må være lov å si at kveldens foredrag hadde en usedvanlig lydhør forsamling til Horten Rotaryklubb å være!
Ref. A.Kaardahl.
Bilde: Torpedojager Æger som vrak
Bilde: Operation Wesserübung
Det er rart dette med krigen, den tar aldri slutt. Det kommer stadig nye historier og detaljer som hjelper oss å forstå hva som skjedde.
Som da Wisting klamret seg til ripa på den overfylte prammen fra Pol 3, og ba mannskapet hilse hjem til kona, før han slapp taket.
REFERAT FRA PEISMØTENE 28 MARS
Referat fra peismøte 28. mars 2017 hos Berit
Tilstede: Steinar Bjanger, Karin Fjellhegn, Alf Kramer, Jarl Johnsen, Kirsti Hesjedal og Berit Jordfald
Som alltid ble også dette peismøte et hyggelig og sosialt og interessant møte med god mat og drikke. Diskusjonene gikk livlig.
Konklusjon på hvordan gjøre møtene våre attraktive for flere yngre personer:
1. Bevare klassifikasjon kravet. Det vil si bevare den yrkesrettede delen av Rotary.
2. Besøke arbeidsplasser, høre yrkesforedrag med etterfølgende «peismøter»
3. Invitere Round Table aktivt til møtene våre hvor dagsaktuelle og gjerne provoserende «3 minutter», står på programmet. Åpner for diskusjoner. Round Table medlemmer er kjent med «3 minutter» Den direkte formen skaper liv og engasjement.
4. Samfunnsengasjerende foredrag og bedriftsbesøk
5. Hyppigere og bredere bruk av sosiale medier
6. Tydelig invitasjon til møtene som ønskes åpne for gjester, venner og ektefeller, gjerne i lokalavisen og på hjemmesiden
7. Et programfritt møte i kvartalet slik at det blir plass for erfaringsdelinger og meningsutvekslinger internt. Gjerne i etterkant av et medlemsinnlegg.
8. Fortsette med de sosiale møtene. Gjør oss bedre kjent.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Peismøte 28.mars.2017 hos Tom
Deltagere: Anders J. S, Borre, Ragnar, Bjørn N-Aa, Torbjørn, Tor V J og vert Tom
Konklusjoner fra diskusjon om hvordan vi kan legge til rette for å få rekruttert flere yngre medlemmer:
1. Først og fremst å bevare den yrkesrettede delen av Rotary med sine aktiviteter som yrkesforedrag, bedriftsbesøk og peismøter. Også PHF utnevnelser.
2. Ikke la veldedighetsprosjekter ta overhånd OG bare engasjere oss i slike prosjekter dersom medlemmene føler eierskap til prosjektet.
3. Slike prosjekter må også være overkommelige tidsmessig og økonomisk.
4. Dagens yngre medlemmer bør vi spesielt støtte og oppmuntre til å få med flere medlemmer, de må få "tyngde" i sine meninger om hva som skal til for å få engasjert yngre medlemmer. "Tidsklemma" er alene ikke noe argument, for KNAS og enkelte andre foreninger har ikke problem med å få nye og yngre medlemmer.
5. Det bør ikke være noe spesielt mål å få så høy kvinneandel som mulig. Vi er ute etter positive og engasjerte medlemmer uavhengig av kjønn.
6. Sosiale møter er viktig for relasjonsbygging og bevaring i klubben.
7. Det er viktig å få "blest" om våre aktiviteter i media, både i Gjengangeren og i sosiale medier samt enkelte møter åpent for flere enn medlemmer.
Dette var noen av meningene og konklusjonene som fremkom på et ellers hyggelig peismøte.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Referat fra peismøte hos Astri, 28.3.2017
Tilstede: Ove Jensen, Jan-Otto Winter, Tonny Neumann, Marius Tannum, Svein Rønning, Svein Erik Lysgaard, Bjørn Bryde, Astri Bryde
Mye uformell, vennskapelig samtale rundt bordet med god mat og rikelig mat. Og riktig tilpasset drikke.
Peismøtet diskuterte konkrete Rotarytemaer:
1. Programmet for møtene er vesentlige for å trekke til seg yngre medlemmer. De yngre må ha en grunn til å velge Rotary fremfor alle andre prioriterte aktiviteter. 45-åringer i dag er småbarnsforeldre, mens generasjonene tidligere hadde voksne barn ved den alderen.
2. Rotary bør være mer synlige i lokalsamfunnet gjennom flere åpne møter og samfunnsnyttige aktiviteter. (Ref. dugnaden)
3. Ved åpne møter bør vi spørre om å holde disse i en av Plenumssalene. Banketten oppe er godt egnet til interne møter, men kanskje ikke helt gode når vi har flere gjester.
4. Rotary bør gjøre seg mer synlige ved å rengjøre og pusse plaketten på hotellet og mer tydelig Rotarymerking på ”obelisken” ved kanalen. Bjørn har dessuten et fint støpejernsmerke som kanskje kan festes i tillegg.
5. Dugnad på kyststien er mindre aktuelt i og med at kommunene har oppgradert stien og overtatt vedlikeholdet. Peismøtet går inn for å foreslå å gjenoppta Festningen. Kanskje sjekke med speiderne hva de gjør der slik at vi ikke tråkker i deres område, men det ser ikke ut til at de rydder noe særlig.
6. Alternativ Dugnadsinnsats å rydde opp i Hortenskogen/Fyllinga.
Møtet ble avsluttet kl. 22.15 i god stemning, etter mye og hyggelig raddel.
REFERAT HORTEN ROTARY KLUBBS MØTE 21.03.2017.
I president Anders’ fravær ledet Berit møtet på hennes vanlige lune måte. Noen praktiske opplysninger ble gitt til de 24 medlemmene som var til stede før Anders Kaardahl holdt sitt 3-min. Han presenterte to kaffekanner - en i klassisk og en i moderne stil. Han dro en del tanker om stilutvikling. Funksjonalismen innen formgivning og arkitektur er en reaksjon på samfunnet vi lever i?
Dagens tema var «Redningsselskapet – hva skjer?» ved Børre Jacobsen. Han innledet ved å gi en oversikt over Redningsselskapet (RS). RS er 125 år og er organisert i 5 regioner, en region er lokalisert til Horten. RS har 25 rednings-skøyter, bemannet 1300 frivillige, lokalisert langs kysten over hele landet.
RS visjon:» Ingen skal drukne»
I 2016 reddet RS 45 personer og 45 fartøyer ble berget. RS har 125000 medlemmer, antallet har øket sterkt i de senere år. Total samfunnsnytte av RS virksomhet anslås til 2 milliarder kroner i året.
RS utvikling på Langgrunn er et skikkelig løft for hele regionen.
Det nye maritime ressurssentret er på 4000 kvm. Sentret vil blant annet inneholde et kurs- og konferansesenter med overnattingsmuligheter for opptil 40 personer, et frivillighetsbygg og en moderne restaurant med kapasitet til 200 personer. Sjøredningsskolen, et kompetansesenter for opplæring i søk, redning og sikkerhet på sjøen. Skolen hadde 8000 kursdeltakere i 2016.
RS-Tunet er blitt et eget AS i samarbeid mellom RS (70%) og Horten Industripark (30%). Det vil bli et møtested for RS, leirskole, kursvirksomhet og andre aktiviteter. Sentret har en totalkostnad på 120 millioner kroner og vil bli arbeidsplassen til 50 personer. Bygg og kanalanlegget er vakkert plassert i terrenget. Sentret er ferdig høsten 2017 med offisiell åpning tidlig i 2018.
En rekke spørsmål fra salen vitnet om stor interesse for dette flotte anlegget, og utviklingen på det stedet hvor sjøguttskolen i sin tid holdt hus.
HORTEN ROTARY KLUBBS MØTE 14.3.2017.
President Anders opplyste om en tidligere guvernør i perioden 1983-84, Ulf-Lund Halvorsens dødsfall. Berits 3-min. kommer senere. Hun var opptatt i begravelse denne dag.
Alf ber om at flere bør være med på skråkkafeene. Det er viktig for integrering og en svært hyggelig opplevelse for deltakerne.
Og så overlot han arenaen til to svært entusiastiske representanter, Jon Wegge og Trond Barth Andersen for ”Tretopphytter Oslofjord” som fortalte om prosjektet med hyttene som nå er under bygging på Vegge gård rett opp for Varnestangen.
21 gjester og medlemmer fikk først en innføring i Vegge-gårdens historie der nå 10. generasjon er dagens drivere. Jon Wegge fortalte at gården for det meste baserte seg på skogdrift med uttak av ca 50 % av hver sort trevirke, løvtrær og bartrær, samt leieinntekter fra 17 bygslede tomter nede ved fjorden.
Han var imidlertid på utkikk etter flere muligheter for utnyttelse av denne flotte gårdens beliggenhet på toppen av Veggefjell med utsikt over hele fjorden, spesielt nordover mot Holmestrand, da Trond Barth Andersen mer eller mindre tilfeldig kom på besøk for å se på denne utsikten.
Trond BA har en sterk forankring i Brumunddal der en av hans venner, Frode Schei, nå hadde drevet utleie av tretopphytter i mer enn 10 år, og med stor suksess. Hans 5 hytter er booket omtrent alle helger fram til ut 2018, noe er ledig i hverdagene. Dette var ideen som Trond BA falt sterkt for å kunne kopiere ett eller annet sted i området rundt Tønsberg, der han nå har bodd i ca 10 – 12 år. Han og hans kone, trålet derfor områder som kunne være aktuelle og det var på en slik tur de, mer eller mindre tilfeldig dukket opp på Vegge og ble helt betatt av den flotte beliggenheten. Kontakten mellom Jon Wegge og Trond Barth Andersen ble umiddelbart svært god, og Jon ble begeistret over den ideen som Trond la fram.
Tegninger og planer ble laget for de fem hyttene, som fikk navn etter kjente fugler, Falkereiret, Haukereiret, Ørnereiret, Måkereiret og Uglereiret. Gjennom den svært lange søkeprosessen, der for øvrig alle myndigheter var strålende positive fikk selskapet bak ”Tretopphytter Oslofjord” endelig godkjent sin søknad. Selskapet består ellers av 8 personer som eiere, og anlegget har et budsjett på rundt 7 mill.
Det tar ennå en tid før alle hyttene er ferdige, men håpet er at de står klare i løpet av 2017.
Det er fullt mulig å besøke og se området. Et par hytter er svært nærme ferdigstillelse. Trond BA og Jon W. anbefalte alle å ta en tur og se på den flotte beliggenhet og utsikten. Hyttene har ikke innlagt annen strøm enn et 12 V anlegg som gir mulighet til enkle gjøremål som støvsuging og leselys ved sengene.
Alle hyttene er like og har sengeplass til 8 personer. Gassanlegg til kjøkken gir gode kokemuligheter. Toalettrommet er også av godkjent type. Vedovn gir tilstrekkelig varme.
Man regner med minst like stor interesse for å leie disse hyttene som anlegget i Brumunddal, særlig når naturopplevelsene er så gode.
Antydet leiepris hverdager er 3.000,- på døgn og 5.000,- pr døgn i helger tidsbestemt fra kl. 16:00 til kl. 14:00.
De presiserte begge at den stillheten, soloppgang og nedgang, og opplevelsen av dyrelivet er gull verd!
Ref. Svein
PS. Mange av opplysninger fra Tretopphyttene i Brumunddal kan sammenlignes med Vegge-hyttene: Les her: https://tretopphytter.no/
Men både Jon W. og Trond BA. mener at Vegge-hyttene er finere!
Bilde: Tretopphytte i Brummunddal
TEATERTUR "KOLLAPS I KULISSENE"
For Horten Rotaryklubb ble årets teatertur, 7.3.2017 en kortreist bilreise for de ca. 12 - 14 av våre medlemmer til Bakkenteigen kulturhus hvor vi så Riksteaterets forestilling "Kollaps i kulissene" Til å være en såkalt slap-stick komedie syntes flere av oss at forestillingen var vel så masete som morsom. Men meningene var delte. Blant publikum var det flere som synes det var en gøyal opplevelse. Det kunne vi høre av lattersalvene! Spesielt var samspillet mellom skuespillerne imponerende.
Dog skal man kanskje finne noe bedre å se neste gang, selv om det kan bli en noe lenger reise.
Ref. Karl Amund Amundsen
REFERAT FRA «TORSKAFTEN», 28. FEBRUAR 2017. PÅ SJØMILITÆRE SAMFUND.
Rotarianere og ledsagere møttes i den vakre, nyrestaurerte Kongesalen på Sjømilitære Samfund.
Vår president Anders Steensen ønsket oss velkommen, og bad deretter om ett minutts stillhet, for å minnes vårt medlem Carl Sten Mathisen, som har gått bort.
Kveldens måltid, skrei fra Lofoten, ble servert, og sammen med rødvin og annet godt drikke, fikk vi et velsmakende og nydelig tilberedt måltid.
Sven Erik gledet oss i sin dinner speech med en frodig og instruktiv gjennomgang av skreiens liv langs norskekysten og i Barentshavet, og med Petter Dass sitt dikt om den norske fisker-mann. Deretter utfordret Svein vår intelligens og fantasi med en intrikat bokstavlek.
Etter nok en servering ble kvelden avsluttet med kaffe og bløtkake.
Vi, som deltagere i årets torskeaften, berømmer Sjømilitære Samfund`s kjøkkenpersonale og vår egen komite for et smakfullt og vellykket arrangement.
REFERAT FRA MØTE MED ARE KARLSEN 13.02.2017
Vi hadde besøk av ordfører Are Karlsen som holdt et engasjert innlegg om Hortens fremtid.
Han ment Horten hadde flere store fordeler som kan bidra til å tiltrekke seg både næringsliv og nye innbyggere til kommunen. Han fremhevet følgende temaer som er positivt for Horten fremtid:
Havna – Hele området fra Kystverket og frem til Linden park vil åpnes og gjøres tilgjengelig både som friområde og til bolig og næringsformål.
Kommuneøkonomien er i bedring, går med overskudd
Tettsteder med nærhet til sjø og til E-18
Næringsarealer langs med E-18
Store arealer til Indre havneby, reguleringsplan er godkjent for nordre del
Ordfører Karlsen mener at Horten store svakhet, nærmere bestemt de store industribyggene langs med sjøen nå skal rives og hele sjøfronten skal åpnes opp. Når HAC-bygget rives kan det som i dag tilhører jernbanen omgjøres til oppstillingsplass for Bastøfergen. Området hvor HAC bygget ligger i dag, og biloppstillingsplassen frigjøres til helt andre formål.
Karlsen mener at Horten står foran en meget lys fremtid med mange nye muligheter. – Vi skal videreutvikle kulturtilbudet, vi skal utvikle havneområdene. Det jeg etterlyser er idéer fra kommunens innbyggere til hva vi skal gjøre.
Ref: Anders Steensen
REFERAT FRA KLUBB MØTET DEN 7. FEBRUAR 2017
Møtet ble avholdt som vanlig på Best Western Hotell med fremmøte av 20 medlemmer. Dagens program fenget nok interessen «De valgte å kjempe-Vestfoldinger i felttoget 1940» med forfatter Thomas Nielsen.
Møtet åpnet som vanlig med gratulasjoner til ukens to «gebursdagsbarn», Jon Aashamar og Karl Amund Amundsen.
En gjest var tilstede. Hyggelig.
Kveldens foredragsholder hadde blitt syk i siste minutt og møtte ikke. Det ble derfor anledning til to treminutters innlegg.
Inger Holth og Tor Jakobsen holdt hvert sitt interessante treminutters innlegg.
Ingers tema var to vinklinger på innvandrerproblematikk og fremmedfrykt. Hun tok utgangspunkt i NRK programmet «Flukt» med Leo Ajkic og Åsne Seierstads bok «To søstre» Inger anbefalte oss både å se NRK programmene og å lese boken.
Tor delte sine «strøtanker» som han kalte det, i sitt innlegg. De inneholdt underslagseksempler og fornektelse.
Kveldens innhold for øvrig er vanskelig å referere. Praten gikk løst og fast om «alt og ingenting». Av og til er slike møter verdifulle, man får vekslet saker og delt erfaringer som ligger «en på hjertet»
Ref. Berit
VALGMØTE
Valgkomiteens innstilling ble enstemmig godkjent. For klubbåret 2017/18 er styret slik:
Svein Erik Lysgaard, president
Marius Tannum, innkommende president
Anders J. Steensen, past president
Jarl K. Johnsen, kasserer
Kirsti Hesjedal, sekretær
Revisor: Jan Nærsnes.
15 medlemmer var til stede.
Referat fra møtet 31 januar 2017:
Svein åpnet møtet med å vise en video fra forrige møte da 18 rotarianere prøvde å få ned flest mulige kjegler med tunge bowlingkuler. Noen prøvde å finpusse en stil som tilhørte nybegynnere mens andre overbeviste med flere «strikes». Etter videoen var det premieutdeling og diplom til alle som deltok. På pallen kom Johnas (1) med 228 i score, Anders S (2) med 227 og Anders K (3) med 222 i score.
Møtets tema denne kvelden var viet markering av 100-årsjubileet for Rotaryfondet, TRF (The Rotary Foundation). Morten hadde regien for opplegget og startet med å fortelle ideen bak etablering av fondet og fortsatte med hvordan fondet har virket gjennom 100 år. Det hele startet under Convention i Atlanta i 1917. Daværende RI President, Arch Klumph (1869-1951), foreslo å opprette et fond som skulle ha til formål: «Å hjelpe Rotary til å gjøre noe godt i verden i form av veldedighet, utdannelse og andre samfunnsgagnlige servicetiltak». På tross av entusiasme var ikke tidspunktet det beste, rent økonomisk, for etablering av et slikt fond. Første verdenskrig og senere depresjonen medførte at utviklingen av fondet gikk tregt. Først i 1930 kunne fondet bidra med 500 dollar til en internasjonal organisasjon for funksjonshemmede barn.
TRF er organisert som en egen Non-Profit stiftelse i staten Illinois i USA. Fondet har vokst fra en start på $ 26,50 til nær en milliard dollar i 2015. Det er blitt et kraftig virkemiddel i Rotarys arbeid og har gjennom årene formidlet totalt 30 milliarder kroner til en rekke prosjekter med ulike gode formål, 234 innen området Health, Hunger and Humanity (3H). Ti milliarder kroner (1405 M USD) er formidlet til Rotarys «flaggskip», det globale vaksinasjonsprogrammet for bekjempelse av Polio. I 2015 hadde programmet vaksinert over 2,5 milliarder barn og nær utryddet sykdommen i verden.
Utmerkelsen Paul Harris Reward ble etablert i 1957. Gjennom sine bidrag til TRF får klubben anledning til å utnevne Paul Harris Fellow (PHF) til borgere som gjennom sitt virke i samfunnet, fortjener en påskjønnelse. 1000 USD til fondet gir 1000 poeng som må til for å utnevne en PHF.
Det å søke om midler fra TRF til ulike formål var tidligere en meget omstendelig og byråkratisk prosess. En ny ordning er at man kan søke om District Grants. Dette er TRF midler som stilles til rådighet for distriktene, og som kan benyttes til mindre og mellomstore initiativ fra rent lokale prosjekter til internasjonale samarbeid.
Etter Mortens gjennomgang ga Steinar en oversikt over prosjekter som Horten Rotaryklubb har vært med på. Han nevne en rekke områder som klubbens og enkelte av klubbens medlemmer har vært sterkt engasjert i. Noen av disse var: Studentutveksling, SOS barnebyer, Sykehusutstyr, bl. a en respirator og mikrokirurgutstyr til Pristina, Kosovo, hjelp til bygging av to barnehager i Mostar, og vårt nylige engasjement og samarbeid med Rotary i Sinkor, Liberia, i forbindelse med Ebola epidemien og etterarbeidet etter epidemien.
Svein viste deretter en liste over alle de som har fått PHF medalje gjennom Horten Rotaryklubb. Det har gjennom årene blitt ganske mange internt i klubben og blant byens innbyggere.
Jarl hadde gjennomgått regnskap og budsjett for vår egen klubb i tidsrommet 2003 -2017 for å kartlegge hvordan bevilgningene til TRF hadde variert. Totalt har klubben betalt kr 107.235,- i perioden. Kr 34.235.- var halvparten av et matching grant beløp på kr 68.470,- som ble gitt sammen med Borre Rotaryklubb i forbindelse med barnehagen i Mostar.
Siste post på programmet var en Quiz utarbeidet av Inger. Temaet var TRF og årstallet 1917. Vi ble inndelt i grupper på tre. Det var lagt opp til at man kunne få maksimalt 20 poeng. Det var det ingen som klarte. Beste resultat var 17 poeng som noen få grupper oppnådde. Hurra for dem.
Et forhåpentligvis lærerikt møte for mange ble avsluttet med trekning av vår interne utloddingsgevinst.
Referent: Jarl
BOWLINGTURNERING
Årets «Sport og Spill» ble den nå etter hvert så tradisjonelle bowlingturné på Vestfold Bowling på Granly tirsdag 24. januar 2017.
President Anders ønsket velkommen og benyttet anledningen til å gratulere Karl Amund og Bjørn B. med sine fødselsdager i den nærmeste uke. 18 konkurrenter hadde som mål å slå over ende flest kjegler. Stor forskjell i teknikk og retningssans bidro til et variert og spennende spill. 18 stk. var dessuten akkurat passe antall på 3 baner der det er plass til 6 stk. på hver.
Stemningen og innsatsviljen var upåklagelig i de 2 timene spillet varte. Vi tror denne måten å gjennomføre en særdeles gammel programpost som «Sport og Spill» appellerer til deltakelse fra flere medlemmer. Muligens kunne det hele suppleres med en eller annen spisedel som jo har vært tradisjonen i alle år der «Sport og Spill» egentlig het «Skyteaften». Det ble det ikke tid til, og egentlig var det helt greit. Alle fikk en tid til småprat mellom slagene.
Men Piet Heins Gruk gir fortsatt stor mening:
Den drøm som dypest i ditt hjerte rinner
er at stå som ubeseiret vinner.
er kanskje drømmen om den gode taper.
Noe mer utdypende referat tror jeg ikke det er mulig å gi – dere som ikke var med denne gang må delta for å føle stemningen.
Premier og diplomer blir utdelt på møtet 31.1. 2017
Vi kan gjerne håpe at «Bowlingkveld» blir en tradisjon i flere år.
Ref. SR
PRESIDENTENS HALVÅRSRAPPORT
President Anders refererte en del fra presidentmøte i Arendal sist helg. Vi hadde fått to utmerkelsesdiplomer – ett for medlemsbevaring og ett for størst økning av kvinneandel blant medlemmene.
Blant tankene han videreformidlet var at endringer kan være nødvendig for å være en levende og attraktiv klubb. Innenfor rammene av en Rotaryklubb har vi nå fått store muligheter til fleksibilitet.
For øvrig tok Anders utgangspunkt i de målene han presenterte ved tiltredelsen og oppsummerte hva som var gått som planlagt, hva som gjenstår og hvilke punktert som ikke vil kunne oppfylles.
Vi har ikke lykkes i å forestå en ungdomsutveksling i 2017/18, men det ser nå ut til at vi kan klare det i 2018/19.
Link til presentasjonen fra Ander
Referat fra møte den 10.01.2017
Anders ønsket velkommen og refererte fra et takkebrev fra Litauen
Tema for kveldens møte var : End Polio, v/Jonas.
Polio er nå omtrent utryddet, etter møysommelig vaksinering gjennom mange år, det dukker opp noen tilfeller, og vi må fortsette med vaksineringsprogrammer, men rette fokus også på de som har hatt Polio.
Jonas kommer fra Same, en liten by i Tanzania, nær Kenya, og kjenner flere som fikk polio i 1962-63, og hvor kummerlig de lever i dag som handicappete.
Ingen bryr seg om dem, de mangler utstyr som rullestoler, 3hjulinger, enkle
hjelpemidler for å gjøre hverdagen litt enklere, og ha et verdig liv.
Hva kan vi som forening bidra med her, spesielt i byen Same, som Jonas kjenner godt?
Det ble en engasjert forsamling, med mange gode innspill, som innsamling av briller, sende penger så de kan kjøpe seg hjelpemidler, starte opp verksted for å produsere enkle hjelpemidler, altså hjelpe og støtte smalt i denne byen!
Store innsamlinger som Norge ofte bidrar med og kjøper inn, blir i mange tilfeller liggende å ruste og bli ødelagt for ingen konkret har ansvar i hvert enkelt land, by for å få hjelpemidler ut til de som trenger det mest!
Rent vann er vesentlig over hele kloden vår, det er et større prosjekt i regi av Rotary Internasjonalt, her ønsker vi også å bidra, men i 1.omgang lokalt!
Jonas fikk i oppdrag å tenke igjennom hva Horten Rotary kan bidra med, og ha det klart som et prosjekt til 21.02.2017.
Så var det en påminnelse fra Jan Nærsnes, om brannsikkerhet og hvor fort en brann kan starte og gi uante konsekvenser. F.eks. ulmebrann, røyken i seg selv som soting og gasser som lekker! TENK SIKKHERT, sjekk brannvarslere ,skift batteri, seriekoblinger er å foretrekke, husk Pc kan gå varm og starte brann, likeså godt som glemt mat på komfyr og stekeovn.
Referent: Kirsti Hesjedal
REFERAT FRA MØTE I HORTEN ROTARY 03.01.2017
Utvekslingsstudent Henrik Sundklakk snakket om erfaringer med å være utvekslingsstudent for Rotary 10 år etter.
Han ble sendt ut av Jarlsberg Rotary for 10 år siden til Thüringen i Tyskland.
Han jobber nå som forsker på FFI. Etter utvekslingen var han 1 år i forsvaret. Deretter studerte han ved NTNU i Trondheim
Av positive erfaringer fra oppholdet trakk han fram språkkunnskap. Viktig for hele oppholdet at han lærte seg tysk raskt.
Det var også nyttig å reise ut i verden på egenhånd og se at han klarte seg selv.
Skolen var annerledes. Stor grad av rangering. Nyttig å lære seg Tysk orden, disiplin og høflighet..
Han ble tatt godt vare på av den lokale Rotaryklubben, av veilder og familie. Han møtte på de ukentlige Rotary-møtene.
Opplegget for utvekslingsstudentene med 3 ukers reise rundt i Tyskland var interessant og morsomt. De besøkte 30 byer.
Han fikk innblikk i Tyskland før og etter murens fall gjennom familien som fortalte. Ennå var det lett å merke hvor grensen mellom øst og vest har gått. Han la også merke til at tyskerne var stolte av historien sin fra før krigen. Gøthe, Schiller og gamle slott ble stadig omtalt.
I studietiden i Trondheim har han engasjert seg i Tysk/Norsk ungdomsforum med diskusjon og utveksling av ideer .
Han har hatt gleden av å være deltaker på RYLA og har hatt kontakt med tyske studenter på Høyskolen.
Han takker Rotary for at han fikk muligheten til å være utvekslingsstudent.
Referent: Inger Holth
HORTEN ROTARYKLUBB - REFERAT FRA MØTE 20.12.2016
Tilstede 18 medlemmer, 1 gjest og 1 foredragsholder.
Bjørn Bryde hadde 3-min. Han tok utgangspunkt i at da han var liten, skulle alle barn ut i naturen for å leke, helst hver dag. Slik er det ikke nå. Barn sitter for mye innendørs på sin fritid, ofte foran PC, nettbrett eller mobiltelefon. Aktiviteter utenfor hjemmet er ofte innendørs i organiserte aktiviteter, arrangert av voksne. Han viste til en undersøkelse som viser at barn i Norge er ute i naturen ca 2 dager per måned. Det burde være mye oftere!
Hovedtemaet for kvelden var høytidstradisjoner i forskjellige kulturer. Hassan Abdulla Sheikh er kontaktperson i Somalisk Forening i Horten. Han fortalte om islamske høytidstradisjoner knyttet til Fredagsbønn, Ramadan og Id. (Kan googles for nærmere orientering om de enkelte høytidene). Av praktiske og kulturelle grunner blir praksismulighetene noe forskjellig når de utøves i Somalia og i Norge.
Vår egen Vojta, som opprinnelig er fra Bosnia, fortalte om sine erfaringer og opplevelser i feiring av høytidsdager. Det var litt spesielt for ham fordi moren var ortodoks, faren var katolikk og han selv protestant! I alle feiringene ble det lagt vekt på besøk til andre mennesker, også utenom egen familie, med pleie av vennskap og nærhet, samt det å ha respekt for hverandre i alle sammenhenger. I Norge er det i dag stor muligheter for samhandling i feiringene mellom ulike land og religioner og det vurderte han som svært nyttig og bra.
Referent: Torbjørn Hansen
JULEMØTE PÅ FISHLAND 13.12.2016
Årets julemøte ble avviklet på Fishland, med tradisjonell juletallerken (godt og rikelig) og med multekrem i kjekskremmerhus til dessert.
Wigdis og Scott Solberg underholdt med visesang.
Som vanlig var det trekning på nummererte billetter. Presidenten trakk hovedgevinsten.
I tillegg ble det loddet ut et gavekort fra Fishland på 500 NOK. Det tilfalt herr Svagård.
Referent:
Bjørn Bryde
REFERAT FRA PEISMØTE HOS OPTIKER RØNNING 6.DESEMBER 2016.
Det møtte 20 medlemmer til et flott pyntet butikklokale.
Anders ønsket velkommen og takket Svein og Mette for invitasjonen og takket medlemmene for sterk innsats på julemarkedet der vi fikk inn ca. kr. 16000.-, og vi gratulerte Gunnar Torød med dagen i dag.
Så gikk vi over til orientering fra Mette R. Bruenech om stadig ny forskning på nærsynhet, (myopi) bl.a. blant barn. Utbredelsen øker sannsynlig pga stadig mer lesing på skjermer i tidlig alder. Hun viste til at forsøk med myke kontaktlinser og ortokeratologi-behandling (linser om natten) hadde veldige gode resultat, eks. på at barna fikk redusert nærsyntutvikling.
Vi fikk også en inngående orientering om utvikling av forekomst av Demodex folliculorum, en parasitt som sitter i hårsekkene i øyelokket, og som forårsaker betennelse i øyets fremre del. Blir ofte feilmedisinert med antibiotika.
Her viser jeg til hennes foredrag : link
Ref. Astri Bryde
REFERAT FRA MØTET DEN 29. NOVEMBER 2016
Yrkesforedrag av arkitekt Ragnar Korneliussen
I presidentens fravær ble møtet ledet av incomming president Svein Erik Lysgaard.
17 medlemmer møtte samt 1 gjeste fra Færder Rotary
Alf ble gratulert med fødselsdag.
Dagens program var 3 minutt v/Astri, og yrkesforedrag av Ragnar. Referatet fra yrkesforedraget deles i to deler og den personlige delen legges under «Egoforedrag» (Lukket side).
Astri tok opp temaet respekt for andre mennesker, og viste til at alle har en verdi i samfunnet, og nordmenn spesielt er altfor reserverte i sin omgang med sine medmennesker. Hun viste til hvordan men møttes og hilste på hverandre i andre land. Et 3 minutt til ettertanke
Ragnar startet med å fortelle om sin karriere i yrkeslivet (se eget referat under «egoforedrag») før han gikk inn på de oppdrag og prosjekter han har hatt – ikke bare i Horten, men over deler av sør Norge.
Etter 5 års studier ved arkitekthøyskolen i Oslo og 2 år med praksis, kom han tilbake til Horten og startet egen business. Han startet i 2. etg over foreldrenes butikk, og hans kone Laila var i den første tiden med som tegner og administrator.
Ragnar presenterte deretter mange av sine prosjekter, så langt tiden rakk. Han har virkelig satt spor etter seg i Horten og omegn. Prosjektene er så mange at han ikke fikk tid til å ta med Gjenganger bygget (som egentlig er et stort prosjekt fra 1979 – 81)
Vi nevner i fleng:
Svømmehallen i Horten,
Norcontrol,
Renseanlegget på Falkensten,
Drangedal ungdomsskole – idrettshall med mer.
Samfunshus i Våle
Egen hytte på Veggli
Bibliotek i Horten
Rådhuset i Horten
Skoppum kirke inkl altertavle (kunstnerisk utførelse Ragnar)
Parkeringhus i Tønsberg
Powec i Drammen
Sjømilitæret Samfunn rehabilitering
Bolig Byggelaget i Horten eldreboliger
Elderetsentetet
Skavli regulering og bygging
Karljohansvern forslag til reguleringsplan
Rema 1000
Villa Bryde på Konglungen i Asker
Borre ungdomsskole
Horten Sykehjem
Vestfold Tingrett (Horten Bryggeri)
Leif Preus
Ombygging AGM
Bakkenteigen
Holmestrand leiligheter, NAV kontorer, bibliotek
Så fikk Tony ordet. Hun presenterte en hjertesak. Hennse kusine døde nylig av ALS. Hun var kunstner og de etterlatte har laget en kalender for 2017 med motiver fra hennes virke. Kalendere kan kjøpes ved henvendelse til Tony.
Tor avluttet møtet med en henstilling til medlemmene om å melde seg på til julemarkedet. Han trenger mer hjelp spesielt på lørdag.
(Ref. Borre)
REFERAT FRA HORTEN ROTARYKLUBBS BESØK HOS JOTRON
For annen gang på kort var Horten Rotary-kubb på besøk hos en av Hortens verdensledende elektronikk-bedrifter. Denne gang var det Jotron på Skoppum som var vert.
Vi ble mottatt av vise-adm.dir. Tor Martin Rød som ga oss en gjennomgang av dette fimaets evntyrlige historie.. Fimaet som ble etablert i Levanger i 1967, flyttet til Tjølling i 1978, og hadde da en omsetning på 5,8 Mill med 10 ansatte.. Etter kjøpet av Phontec i 1996 ble bedriften etablert i Horten. Idag har Jotron totalt 290 ansatte, hvorav 160 i Norge. Disse sørger for en omsetning på Nok. 470. mill.
Firmaets produkter er hovedsakelig nødpeilesendere og annet elektronisk utstyr til maritimt bruk. Så godt og driftsikkert er dette utstyret at det har dannet grunnlaget for de tekniske spesifikasjoner som nå gjelder world wide.
Firmaets produkter er nå installert på ca.80% av verdens skip som er pliktig til å føre den slags utstyr. Grunnen til denne enorme markedssuksess, er at fimaet har hatt som policy å arbeide langsiktig opp mot myndigheter og andre instanser som er premissleverandører for denne type utstyr. Sammen med en meget høy kvalitet og lang levetid under både normale og helt ekstreme forhold—uten svikt- har Jotron opparbeidet en meget høy tillit i markedet.
I tillegg til maritimt radioutstyr, lager Jotron også Radar –transpondere som brukes i søk og redning til sjøs , samt radioutstyr for bruk i livbåter. Om bord på skip har de også levert det som kanskje er mest kjent –nemlig anlegg for intern kommunikasjon og varsling , også her med en imponerende markedsandel på verdensmarkedet.
Som nevnt var Jotron meget tidlig ute med sine nyvinninger, og leverte verdens første nødpeilesender i 1970. Utviklet og produserte verdens første flytende nødpeile sender som nå er påbudt i hele verden
Jotron arbeider også inn mot olje og gass.
Det som er nevnt hittil er produsert av Jotrons avdeling i Litauen, som er helt grunnleggende for suksessen i konkurranse med andre leverandører av lignende utstyr. Selv om Norge er et høykostland, har Jotron allikevel klart å holde sin store markedsandel.Hvorfor.? på grunn av meget dyktige medarbeidere og en klar visjon om å være verdensledende.
Ved avdelingen i Larvik produseres et system innefor «coastal communications» og «air traffic control» Etter et tett samarbeid med Avinor siden 1975, finnes Jotrons produkter på 45 norske flyplasser, og etter hvert på mange flyplasser over hele verden. Disse systemene er komplettert med Opptaks ordninger som kan dokumentere all radiotrafikk på flyplassen
Grunnlaget for denne industrisuksessen ble lagt av grunderen Olav Stavik. En stjerne på norsk elektronikk-himmel. Familien eier fortsatt 80% av aksjene i Jotron, og familiens policy om de ansattes betydning, langsiktig planlegging, sosialt ansvar, deling av kunnskap internt, skaping av en felles kultur og identitetsfølelse , skal være grunnlaget for videre utvikling og suksess.
Ref. Steinar Bjanger
AKTUELT OM NAV OG UNGDOM
I dag hadde vi besøk av Kristian Aas leder for NAV Horten som fortalte om oppgavene til NAV kontoret med spesiell fokus
på arbeid med unge arbeidssøkende.
En engasjerende foredrag om NAV Hortens prioritering av ungdom (18-30 år) som skal få nødvendig bistand til å finne sin vei ut i arbeidslivet. Det som bekymrer oss alle er de unge som dropper ut av skolen, som sliter med å tilpasse seg og som kanskje sliter psykisk. I tillegg bør vi være bekymret for at samfunnet mister viktige ressurser. Det gjelder vår ungdom, Hortens ungdom, og fordi det er verdien av arbeid vi lever av. Færre i arbeid betyr mindre penger til å finansiere velferd og offentlige tjenester.
Kristian snakket om viktigheten å ha mer tid til oppfølging, mer tid til å finne arbeidsgivere som både kan og er villige til å satse på ungdommen. Hyggelig å høre at arbeidslivet i Horten ønsker å bidra til å gi dem lærlingeplasser og arbeidserfaring. Godt var det å også å høre om NAV Hortens tverretatlig samarbeid rundt ungdommen og samarbeidet med Horten videregåendeskole om å gi ungdommen kompetansen de trenger. Der er liten tvil om at mer av dette ville hjulpet flere unge inn i arbeid og utdanning.
Foredraget engasjerte en aktiv gjeng som stilte flere spørsmål og tok samtalen videre etter det.
Legger ved Kristian's PowerPoint fra foredraget.
Hilsen
Agron
Møtereferat 18 oktober 2016
ROTRARY KORT OG GODT
Past president Berit Jordfald (Horten) ønsket de 47 deltakerne velkommen til den femte ROTARY KORT OG GODT samlingen. Denne kvelden var det møtt Rotarianere fra Svelvik i nord til Larvik i sør for å få en oversikt over hva som rører seg både lokalt i Rotary-klubbene og internasjonalt.
Morten Svagård ledet oss gjennom ett kompakt, men variert program der mangfoldet og lokalt initiativ ble brukt som eksempler på hvordan Rotary-klubbene utvikler seg. Ferder rotaryklubb ble betegnet som en aktiv klubb som ønsket fornyelse og iverksatte tiltak for medlemsrekruttering. Re Rotaryklubb satt fokus på trivsel i klubben og fortalte om innføring av mingle-tid og fokus på å hilse ordentlig på hverandre før møtene. Vi ble oppfordret til å komme på besøk til Re for å oppleve den hyggelige stemningen.
Distrikt 2290 arrangerer en årlig distriktskonferanse som samler både nye og gamle rotarianere til ett spennende faglig program. To deltakere, Kirsti og Svein Erik, fortalte om hva som gjore inntrykk på konferansen. Spesielt ungdomsarbeidet med utvekslingsprogrammet, ledertrening (RYLA) og TRF ble trukket frem som ekstra inspirerende.
Thomas var utvekslingsstudent i Wisconsin i 2015/16 og viste frem jakken full av pins og minner fra det spennende året som ambassadør for Norge. Mottaksapparatet med vertsfamilier og støtte fra Rotaryklubbene trekkes frem som styrken og det unike med dette utvekslingsprogrammet.
RYLA - Rotary Young Leadership Award er en ledertreningssamling for 18-25åringer som vil foregå 7-10 mars neste år. Her oppfordres klubbene til å finne egnede deltakere og sende de på samlingen. Stian var deltaker i år og trakk frem relevansen i forhold til det å gå inn i arbeidslivet som det mest verdifulle.
Nytt av året er at det skal startes en Rotaract e-klubb for aldersgruppen 18-30år. En del av møtene vil bli holdt som nettmøter, men klubben vil også reise rundt for å delta på møtene til rotaryklubbene i distriktet.
Internasjonalt arbeid som End Polio Now, Litauen samarbeidet og Shelterbox ble presentert og viser styrken til Rotary som en internasjonal organisasjon på over 1.2 millioner medlemmer i nesten 200 land. Klubbene velger gjerne å engasjere seg i internasjonale prosjekter, men arbeid lokalt i form av informasjon om rusavhengighet, refleksvester til 4.klassinger, støtte til lokale talent og dugnadsaktivitet er en bærebjelke i Rotary.
Det var en spennende og lærerik kveld spesielt fordi personer fra de forskjellige rotaryklubbene delte sine erfaringer og suksesshistorier til inspirasjon for deltakerne.
Referent: Marius Tannum
Møtereferat 04 oktober 2016
OL: SVINDEL ELLER ÆRLIG KAPPESTRID?
Steinar Bjanger holdt ett interessant innlegg om OL der historien trekkes fra ett OL basert på Pierr de Coubertins fokus på fysisk aktivitet og fred til dagnes situasjon der penger har blitt det sentrale.
Tidligere ledere av IOC (Brundage) hadde en streng holdning der all komersiell knyttning ble avvist. Dette snudde i 1980 da Samaranch overtok med målet om å gjøre OL økonomisk uavhengig. Fire år senere i 1984 hadde IOC over 200 milioner USD med en kraftig økning frem til 2001 til 4.5 miliarder USD.
IOC har bidratt til å skape det øknomiske presset spesielt ved håndtering av TV rettigheter. Spørsmålet Steinar stiller er om IOC nå er i ferd med å kutte sin egen gren med det økonomiske presset de olympiske lekene har fått.
Med dette spørsmålet var ordet fritt. Diskusjonen gikk fra økonomi til antidopingarbeid og problemer med lukkede organisasjoners makt- og pengebruk.
REFERAT FRA MØTE I HORTEN ROTARY KLUBB 13.09.16.
TEMA: AKTUELT FRA DISTRIKTSKONFERANSEN
Spennende distriktskonferanse!
President Anders Steensen, Kirsti Hesjedal og Svein Erik Lysgaard deltok fra vår klubb.De fortalte at årets distriktskonferanse 10.-11.september ble en suksess, med fint og variert program og god deltagelse.
Fra programmet kan nevnes
- aktuell Rotary-informasjon
- foredrag av filosof Henrik Syse
- foredrag av professor Terje Tvedt: «Vannets betydning for Norge og verden»
- presentasjon av ungdom fra utvekslingsprogrammet vårt
- festmiddag
Distriktskonferansen er en flott møteplass! Erfaringer ble utvekslet, og nye ideer ble delt, for videre utvikling av de 44 klubbene i vårt Rotary-distrikt.
Distriktskonferansen i 2017 er i Tønsberg, 1. – 3. september. Dagsbesøk mulig. Anbefales!
Referent: Morten Svagård
MØTEREFERAT 6. SEPTEMBER, 2016
Fremmøte: 19 medlemmer
I presidentens fravær ledet Berit møtet. Ingen klubbsaker, bare en gratulasjon- til Berit selv som fyller 67 neste uke og blir «ekte» pensjonist.
Berit nevnte at vår webside har fått skryt og viste til den informasjon som ligger på sidene, ikke minst de siste aktuelle med opplysninger om ungdomsutvekslingen og oppstart ev nytt Litauenprosjekt.
Kveldens hovedpost var egoforedrag ved vårt nye medlem Wenche Lilltveit. Hun er ikke født i Horten, hun flyttet fra Arendal til Horten som 3- åring, hennes far hadde kjøpt en møbelforretning som de fleste av oss kjenner som Snekkergården. Hun fortalte om en lykkelig oppvekst med aktivitet rundt Snekkergården og skolegang på Sentrums skole.
Resten av referatet ligger på internsidene for EGO-FOREDRAG.
Referent:
Gunnar Torød
MØTEREFERAT 30 AUGUST 2016
Berit ønsket velkommen som møteleder og Svein informerte om avduking av Wesenlund bysten 17 september kl. 12.00 på Wesenlundtorvet. Horten Rotaryklubb har fått formell invitasjon for deltakelse på denne avdukingen. Svein sender ut detaljert informasjon.
Inger holdt en orientering om ungdomsutveksling. Vår klubb skal sende ut en student i skoleåret 2017/18. Vi ble oppfordret til å bruke våre nettverk til å finne mulige kandidater (alderskravet er at studenten skal være mellom 16 og 18 på avreisedagen). Søknadsfrist til Horten Rotaryklubb er 1. November. Fra klubbens side må vi skaffe 2 vertsfamilier for studenten vi tar i mot (totalt 3 familier inkludert familien til utsendt student).
UTVIDET 3-MINUTTER VED GUNNAR
Gunnar ledet oss igjennom det gode liv med sommeridyll og pigvar fiske i Loshavn på Sørlandet til spørsmålet om livsstil blir sykdomsskapende. Er det slik at vi blir mer syke av den økte bevisstheten om risiko? Med større mulighet for selvdiagnose gjennom nye apper og googel søk kan resultatet bli at befolkningen bekymrer seg mer om egen helse.
Referent:
Marius
REFERAT KLUBBMØTE 23.8.2016
21 stk. ble ønsket velkommen til dette møtet der hovedtema var <Komiteene organiserer seg>
Muligens burde vi håpet på enda bedre fremmøte siden dette var et såpass viktig møte, men trolig er mange på reise nå i siste fase av ferietiden.
Agron fortalte i sitt 3-min. om sine positive opplevelser av Rotary, og hensynet til formålsbestemmelsene som jo er et fundament. Det har vært ledetråder i mange av hans avgjørelser, spesielt nå når han har fått en mer ansvarsfull jobb.
- Å utvikle vennskap som grunnlag for å gagne andre.
- Å gagne andre i privatliv, yrke og samfunnsliv.
Samtidig er han takknemlig for åpenheten, viljen til å dele egne erfaringer med andre i egoforedrag, og vennskapet jeg opplever i klubben.
Agron forteller at familien Tahiri nå blitt barneforeldre idet de hadde blitt fosterforeldre til ei lita jente. Det er en hyggelig og utfordrendeopplevelse.
Agrons og Sissels mål er å skape en trygg og forutsigbar omsorgssituasjon for barnet, som kan bidra til at hun utvikler seg til å bli et selvstendig, trygt og kompetent individ.
De øvrige detaljene fra dette møtet kommer som separate referater fra hver enkelt komité.
Det oppstykkede møtet til tross – vi fikk da til den tradisjonelle utlodning, og Morten var den heldige.
Ref. Svein
REFERAT 9. AUGUST 2016 - PRESIDENTENS MØTE
Presentasjon av presidentens planer: Link til planer 2016/17
Komitefordeling 2016/17: link til komitefordeling
Presentasjon av nye lover for Rotary: link til nye lover
REFERAT FRA T ONNY:
Anders ønsket 16 medlemmer velkommen til sitt første møte som President for 3dje gang.
«Rotary serving humanity» er det nye slagordet for årets RI President.
Anders presenterte planene for året 2016/17 som ikke avviker mye fra det han presenterte i februar. Presentasjonen finnes på hjemmesidene våre.
Nytt av året er hvordan klubbene skal drives. Budskapet er fleksibilitet i organisering av klubbene.
- Min. 2 møter pr. måned
- Veksle mellom onlinemøter og standard møteform
- Variere dag og tid
- Ikke krav om fremmøterapportering
RI skal engasjere seg i kampen mot omskjæring, men utrydding polio har fortsatt høyeste prioritet.
Hovedmål/delmål finnes i presentasjonen. Les den og annet nyttig stoff under <Møtereferater> på vår web.side
Anders uttrykte sin frustrasjon over manglende vilje til å påta seg oppgaver man blir spurt om. Morten tok på seg oppgaven som leder av programkomiteen.
Noen endringer ble foretatt i komitesammensetningen. Marius legger ut nye oversikt og komiteenes oppgaver.
Hver klubb bør etablere en komité på 2-4 personer som gjennomgår klubbens vedtekter.
AG bør prioritere hjelp til klubbene i arbeidet med oppdatering av vedtektene.
Ellers ønsker Anders programmer
· mer intern aktivitet,
· minst 2 kulturelle arrangementer ila året,
· få passive medlemmer til å delta,
· engasjerende 3 min på alle møter,
· aktivisere komitemøter,
· fellestur med overnatting for medlemmer med ledsagere våren 2017
· etablere et større prosjekt lokalt som avsluttes i mars 2019.
3-min med Morten som fortalte fra sin tur til Australia og om opprinnelsen til Sidney’s berømte operahus som sto ferdig i 1973
KOMMENTAR FRA FRED SWABE HANSEN OM LOVENDRING OG HVA DET VIL SI FOR KLUBBEN:
Som du selv bemerker har fremmøtekravet vært en hindring i arbeidet med rekruttering av nye medlemmer. Lovendringene som gir større fleksibilitet til klubbene i organisering av klubbens liv, var fremmet av RI’s styre. Begrunnelsene for disse endringene var «vi har spurt dere klubber om hindringer av klubbenes utvikling/vekst og endring av fremmøte kravene har stått øverst på listen – slik du også kommenterer fra Horten RKs erfaringer. Tolkingen av de nye reglene kan oppsummeres som:
· Krav om ett møte pr uke endres til krav om minst 2 møter i måneden.
· Som tidligere er det krav om fremmøte 50% av møtene
· Klubbene kan om de ønsker variere tidspunkt og dag for møtet (men må passe på at neste møtetid og dag alltid er offentliggjort av hensyn til evt. besøkende rotarianere)
· Det er ikke krav om fremmøterapportering (men klubben bør fortsatt registrere fremmøtet, bl. a. for å fange opp medlemmer som er i ferd med å miste kontakten)
· Tidligere kunne styret avlyse møter som falt på en offentlig fridag. Dette er nå utvidet til å gjelde mulighet til å avlyse møter som faller i en uke med offentlig fridag, også når fridagen er en annen dag enn klubbens møtedag (for eksempel kan et mandagsmøte i den uken 17. mai er, avlyses selv om 17. mai er på f.eks. tirsdag.)
Jeg er enig i din kommentar om at oppdateringen av reglene medfører et (ønsket) økt press på klubben til å gjøre møtene interessante og engasjerende. Det er også viktig at klubbledelsen skaper engasjement. bl. a. til lokale aktiviteter/prosjekter.
Når det gjelder 85-årsregelen så gjelder den summen av alder og medlemskap. Det nye i regelverket er at minst 20 av disse årene må være medlemskap før det kan kreves møtefritak. Argumentet for endringen var at med tidligere tekst kunne en som blir medlem 85 år gammel, kreve møtefritak omgående. Personlig finner jeg problemstillingen søkt og lite realistisk, men mange delegater fra bl. a. Asia støttet forslaget og fikk det vedtatt. Jeg tror at for vår del i Norge kommer vi ikke til å møte denne problemstillingen i praksis. Vi bør konsentrere oss om implementering av fremmøte/møteorganisering. Her er det viktig at alle klubber tar en diskusjon om hvilke endringer man skal innføre – og hvorfor. Det er også viktig å være klar over at det er ingen plikt til å gjennomføre endringen det åpnes for. Jeg anbefaler alle klubber til å ta seg god tid til å diskutere evt. endringer i vedtektene.
Håper dette gir litt avklaring. Nøl ikke med å kontakte meg skulle det være behov for ytterligere avklaring.
Fred
REFERAT 21. JUNI 2016 - EGO FOREDRAG KIRSTI
Dette var Berits siste ordinære møte som president. Neste uke er det overlevering.
Berit åpnet møte som vanlig. Hun presenterte utvekslings-student Vemund Baksås. Han studerer elektro første år i Horten og skal fortsette andre året i Vancouver Canada. Han fikk gode råd på veien og ble bedt om å holde oss orientert under oppholdet. Berit ønsket han lykke til og ga han 5 klubbvimpler til gaver.
Det var en tydelig spent gutt vi fikk hilse på og vi ønsket ham et godt år og håper å få periodevise brev sendt til klubbens e-post-adresse
Anders S. anbefalte ham å teste skianleggene i området. De er særdeles flotte, og Vemund kvitterte med å fortelle at han trives godt både på bortover- og nedoverski.
Berit oppfordret ham til å fremsnakke sin reise for «alle» på sin nåværende skole slik at vi kanskje lettere kunne komme i kontakt med en kandidat å sende senere.
Berit presenterte vår nye reflektant, Wenche Lilltveit. Hun blir tatt opp som medlem på Overleveringsmøtet 28.6.
Så var det Svein Rønning for 3-min. Svein reflekterte over sine 54 år i Rotary. Hva kunne han ha oppnådd hvis han hadde viet sin kunnskap og innsats i utadrettet virksomhet i Rotarys ånd? Svein har viet sin innsats til den lokale klubben. Dette har gitt han stor glede, og mange hyggelig og rike erfaringer. Minner og kameratskap som han verdsetter høyt. Han unnskyldte sin tendens til å ta på seg oppgaver som han ikke har noe med. Referenten vil her skyte inn at Svein er den del av klubben som smører alle ledd, og gjør den veldrevet. Han gjør Piet Heins ord til sine egne " Det er min bestemte erfaring at verden er dårlig smurt og det, som jeg ikke selv ordner, blir aldri i verden gjort." Til slutt overrakte han presidenten et vakkert, gammelt skap prydet med teksten "Horten Rotaryklubb ". Skapet skal nyttes til oppbevaring av klubbens klenodier. Presidenten takket Svein hjertelig for skapet og hans betydelige innsats for klubben.
Ordet ble så gitt til Kirsti for sitt ego-foredrag. Dette kan du lese her.
REFERAT 14. JUNI 2016 - "MØLENTUR"
Rituell ”Mølen”tur vel gjennomført. (Etter hvert omdøpt til: Med utsikt til Mølen)
I strålende sol, med lett vestlig bris og med bølgeskvulp og måkeskrik i stram regi, gjennomførte klubben sin vårlige og årlige Mølentur.
Mølentur?!?
For uinnvidde kan dette lyde noe kryptisk, men navnet skal ha sitt opphav i at klubben i en årrekke dro til Mølen, en øy ute i Oslofjorden mest kjent for sin mangfoldige geologi, sin beliggenhet og sine havnemuligheter.
Om dette er 20, 30 eller 40 år siden strides de innvidde om, men vi som er nykommere får i løpet av kvelden fullt innblikk i hvem som sa og gjorde hva, den gang da for xx år siden. De som var med for xx år siden får en repetisjon og alle ler like godt selv om de vet hva som kommer, eller kanskje nettopp derfor. Akkurat som i eventyrene om Askeladden, eller når Baldric sier til The Black Adder: ”I have a cunning plan”. Vi vet hva som skal skje men liker universelt å høre det igjen.
Nå er turen flyttet til fastlandet, nærmere bestemt til Falkensten og sjøkanten ved hytta til Anders K. Og båt med sykkel. Det rituelle betyr reker, hvitvin eller lignende, kaffe og kake og høy mimrefaktor basert på tidligere tiders Mølenturer, samt aktuell ”smal talk” dels om Horten og dels om verden. Det har også stor egenverdi på en lun og fin sommerkveld, uten fotballkamp men med en velredigert solnedgang, bris og bølgeskvulp. Noen badet slik det alltid har blitt gjort.
Herved en stor takk til Anders Kaardahl som nok en gang huser
denne glade gjengen – denne gang på 23 stk.
REFERAT 7. JUNI 2016 - BEDRIFTSBESØK HORTEN SKIPSREPARASJONER
Dagens Rotary møte var bedriftsbesøk på Horten Skipsreparasjoner AS Klubbens medlemmer ble møtt av firmaets daglige leder Thomas Sørgjerd, som holdt en orientering om verkstedets historie . Selskapet er lokalisert på Horten Industripark ( HIP ), og ble startet i 1996. Det er det eneste gjenværende skipsverkstedet i Oslofjorden av dette kaliberet. HSR er del av tidligere Den Kongelige Norske Marines Hovedverft som ble opprettet i 1850. Store deler av verftet ble ødelagt i et bombeangrep i 1945, men gjenoppbyggingen kom snart i gang og hovedverftet drev videre til 1968. I 1968 fikk verftet ny eierstruktur og skiftet navn til Horten Verft AS. I 1989 ble Horten Verft kjøpt av Jørgen Brock som utviklet bedriften videre, og hvor Horten Skipsreparasjoner er en av aktørene. HSR har i dag 14 fast ansatte, og omsatte for 70 mill. kroner. Bedriften har tilgang til 2 store dokker ,hvor av den gamle steindokka ble gjenstand for en egen befaring. Dokka stod ferdig i 1861 etter 9 års omfattende arbeidsinnsats. Dokka ble gravet ut med hakke, spade og spett, og transporten ble besørget av hest og kjerre . Den er i hele sin lengde fundamentert på fjellgrunn, og kostet den gang 987000 kroner. Horten Rotaryklubbs medlemmer takker Thomas Sørgjerd for en interessant og lærerik gjennomgang av bedriftens mange aktiviteter. Vi er stolte av å ha en mer enn 165 år gammel industribedrift i full aktivitet på tradisjonsrike Karljohansvern.
Ref: Ragnar K.
REFERAT MØTE ROTARY 31. MAI 2016
President Berit åpnet møte som vanlig. Hun refererte en henvendelse fra en dame i Åsgårdstrand som berømmet oss for å ha satt ut nye benker langs gangstien fra Steinsnes til Åsgårdstrand.
Vemund Baksås (utvekslingsstudent) kommer og hilser på oss 21.6.
Så var det Astri sin tur til å holde ego-foredraget sitt. Dette kan du lest her .
Til slutt hadde Jan Nærsnes sin 3 minutter med fokus på seg selv som et nikkende menneske, som da har vanskelig for å si nei til alt mulig. Så overtok bil interessen, som er Jan’s hovedinteresse før nå golfen etterhvert har kommet inn i bilde. Jan’s budskap er at det er viktig å kunne si nei, men ingen av de tilstedeværende følte at akkurat Jan var et levende forbilde for dette budskapet.
Ref. Tom Knudsen
REFERAT 24. MAI 2016 - 3 MIN. +++ V/BJØRN NILSEN-AAS
Bjørn Nilsen Aas innledet med å sette fokus på en sak som har engasjert han i det siste: hovedfunn fra SSB rapporten om klimagassutslippene i 2015. Det viser seg at utslippene har økt i 2015 og han sier at han kan en del om utslippene både som tidligere leder i oljebransjen og som nåværende bonde. Dette virker ekstra troverdig og engasjerende når en med slik bakgrunn legger fram sine tanker og bekymringer.
Bjørn fortsetter med å sette fokus på utfordringer for å nå de avtalte kuttene i Kyoto avtalen
og hans kommentarer rundt statistikken er et fryd å høre - uansett om en er enig eller ikke.
Bjørn beskjedent konkluderer med at det ikke er realistisk å nå disse målene og stiller spørsmål hva er det som er tenkt når slike forslag fremmes og politiske vedtak fattes.
Det positive er at Norge ikke lager strøm gjennom kulldrift, men det største utslipp skjer gjennom produksjon av olje og gas. Fint gjennomgang av hvor det slippes mest og hva kan Norge gjøre for å kutte utslippene.
Skogen hjelper oss å kvitte oss med 70% av utslipp som vi selv forårsaker i Norge, men det er ikke slik i resten av verden.
Videre hadde han følgende spørsmål til refleksjon:
- Er det lurt å subsidiere elbiler? Negativt eller positivt?
- Oljefyring?
- Etanol/Biodrivstoff - hvordan den fremstilles og hvilke miljøgevinster
- Bedre å sende elkraft til Polen / Tyskland andre europeiske industriland
- Solenergi er antakeligvis løsningen? Men ganske langt fram.
- Atomenergi? kortsiktig løsning, men eneste som er gjennomførbar
Innlegget ble etterfulgt med debatt / diskusjon i blant møtedeltakere:
Det kan oppsummeres med at dagens tema var meget interessant problemstilling og dagsaktuell. Dette engasjerte mange og det ble en god runde med meningsutveksling om tema.
For spesielt interesserte klikk her:
https://www.ssb.no/natur-og-miljo/statistikker/klimagassn/aar-forelopige/2016-05-20
http://www.miljostatus.no/tema/klima/internasjonal-klimapolitikk/kyotoprotokollen/
Tusen takk til Bjørn for et innlegg som engasjerte og skapte diskusjon.
Ref. Agron
Bjørn Nilsen Aas innledet med å sette fokus på en sak som har engasjert han i det siste: hovedfunn fra SSB rapporten om klimagassutslippene i 2015. Det viser seg at utslippene har økt i 2015 og han sier at han kan en del om utslippene både som tidligere leder i oljebransjen og som nåværende bonde. Dette virker ekstra troverdig og engasjerende når en med slik bakgrunn legger fram sine tanker og bekymringer.
Bjørn fortsetter med å sette fokus på utfordringer for å nå de avtalte kuttene i Kyoto avtalen
og hans kommentarer rundt statistikken er et fryd å høre - uansett om en er enig eller ikke.
Bjørn beskjedent konkluderer med at det ikke er realistisk å nå disse målene og stiller spørsmål hva er det som er tenkt når slike forslag fremmes og politiske vedtak fattes.
Det positive er at Norge ikke lager strøm gjennom kulldrift, men det største utslipp skjer gjennom produksjon av olje og gas. Fint gjennomgang av hvor det slippes mest og hva kan Norge gjøre for å kutte utslippene.
Skogen hjelper oss å kvitte oss med 70% av utslipp som vi selv forårsaker i Norge, men det er ikke slik i resten av verden.
Videre hadde han følgende spørsmål til refleksjon:
- Er det lurt å subsidiere elbiler? Negativt eller positivt?
- Oljefyring?
- Etanol/Biodrivstoff - hvordan den fremstilles og hvilke miljøgevinster
- Bedre å sende elkraft til Polen / Tyskland andre europeiske industriland
- Solenergi er antakeligvis løsningen? Men ganske langt fram.
- Atomenergi? kortsiktig løsning, men eneste som er gjennomførbar
Innlegget ble etterfulgt med debatt / diskusjon i blant møtedeltakere:
Det kan oppsummeres med at dagens tema var meget interessant problemstilling og dagsaktuell. Dette engasjerte mange og det ble en god runde med meningsutveksling om tema.
For spesielt interesserte klikk her:
https://www.ssb.no/natur-og-miljo/statistikker/klimagassn/aar-forelopige/2016-05-20
http://www.miljostatus.no/tema/klima/internasjonal-klimapolitikk/kyotoprotokollen/
Tusen takk til Bjørn for et innlegg som engasjerte og skapte diskusjon.
Ref. Agron
REFERAT 10. MAI 2016 - DUGNAD PÅ KYSTSTIEN
Horten Rotary hadde dugnad på Kyststien mellom Steinbrygga og Åsgårdstrand tirsdag 10 mai. Det var en strålende kveld og mange dugnadsvillige rotarianere var i arbeid. Klubben er stolt over å få være med på vedlikeholdet av kyststien. Det føles hyggelig, riktig og nyttig. Det ble en meget positiv opplevelse. Det var lite søppel å se og det vi fant ble plukket opp. Egentlig var årets dugnad mer å betrakte som krone på fjorårets verk. Da var det en stri tørn med kvistkapping, sand og pukkutjevning på stien i et guffent, kaldt og rått vårvær. Nytt av året var skifte av benker. Tre flate tømmerstokker ble satt ut til glede for folk på tur. Her kan man sette seg ned og hvile, nyte naturen og matpakka. Benkene er laget av trær hugget av innsatte ved Bastøy fengsel. De er merket Horten Rotary 2016 av vårt medlem Anders Kaardal. Vi håper benkene vil bli til glede for mange turgjengere. Kyststien er en perle vi håper mange benytter seg av.
Horten Rotaryklubb vil imidlertid oppfordre kommunen til å utbedre stien på spesielt et sted. Der har deler av stien rast ut og store, spisse steiner ligger i skråningen. Det kan være skummelt og farlig særlig for syklister hvis de er uheldige og velter akkurat her. For oss i dugnadsgjengen kunne det se ut som større deler av stien sto i fare for å skli ut ved nest uvær hvis regn, vind og høyvann får stå på over noe tid.
Referent: Berit Jordfald
Referat arkiv
REFERAT 3. MAI 2016 - PAPIRAVISENS FREMTID
Til stede: 23 medlemmer og 3 gjester.
Berit åpnet møtet. Jonas ble i sitt fravær gratulert med sin 48 års dag.
3 min var ved Tonny (til venstre over) . Hun har drevet med rydding hjemme den siste tiden, og hadde både morsomme og tankevekkende betraktninger omkring det. Konklusjonen var at hun har bestemt seg for å leve sitt eget liv og ikke foreldrenes liv gjennom alle deres etterlatenskaper.
Gjengangerens redaktør Audun Bårdseth hadde kveldens hovedpost. Audun er opprinnelig fra Kongsvinger og har bodd i Horten i 22 år. Han mente det kvalifiserte til å være ektefødt innbygger.
Tittelen var satt til «Papiravisens fremtid»
Audun kunne fortelle at Gjengangeren er en av de få aviser i Norge som har hatt en abonnentsøkning de siste årene. Den tradisjonelle papiravisen hadde en økning helt til og med 2012 og har deretter gått noe ned, men når man teller med de som abonnerer på avisen digitalt, har tallet holdt seg på ca. 6000 abonnenter.
Han mente dette skyldes høy grad av patriotisme i Horten og at avisen har en klar bevissthet på at lokalaviser handler om mennesker og lokalt engasjement.
Men avisen vil dø ut dersom den ikke samtidig er til stede i ulike digitale formater. Vi fikk høre om eksempler, f.eks. avisens overføring av ØRNs fortballkamper og FALKs håndballkamper. Fremtiden vil uansett være annerledes enn både fortiden og nåtiden.
Han var også innom emner som
Videre utvikling av nettaviser o.l.
Fremtidige individuelt tilpassede digitalaviser som legger vekt på hva DU interesserer deg for.
Dilemmaet mellom «grunne» nyheter og behovet for fordypning.
Utbredelsen av avislesing på nettbrett også blant eldre.
Avisenes uoppfylte behov for positive/glade nyheter.
Økonomi og ulike måter å finansiere journalistikk på.
Tor
REFERAT 26. APRIL - VETERAN EGOFOREDRAG
Møtet samlet 24 medlemmer og 1 gjest.
Under informasjonsdelen kunne Berit bl a fortelle at Horten vil være ansvarlig for en utvekslingsstudent i 2016/17 enten til USA eller Canada. I henhold til distriktets representant hun hadde snakket med, skal vår klubb fungere som vertsklubb uten økonomiske forpliktelser.
3-minutter var ved Svein Erik som i de siste årene har deltatt på flere Temareiser i nye land og spesielt i Asia. Han tok for seg Kinas ettbarns politikk som ble innført i 1979.
Selv om politikken ble gjennomført med en del unntak samt «Gulrøtter» og straffemetoder, var det mulig å redusere befolkningsveksten med 400 millioner mennesker.
Uheldige konsekvenser vil gjøre det vanskelig for Kina å fortsette med samme økonomisk vekst og har ført til at politikken nå er avsluttet. Resultatet er at det nå er 30 millioner færre jenter enn gutter i landet, pr 2050 vil hvert 4de menneske være over 65 år, og at den tidligere tradisjonelle familiekulturen er ødelagt. Et tankevekkende innlegg!
Selve egoforedraget til Carl finner du her
REF. FRA INTERCITY MØTE NØTTERØY ROTARY.
TEIGAR 18.04.16 KL 18.30 – 19.30
HANS SVERRE SJØVOLD foredrag om POLITIET I ENDRING
Sjøvolds CV
Utdanning
Politiskolen – 1981
Juridisk embetseksamen, Universitetet i Oslo, - V/1988
Master of Management, Handelshøyskolen BI -1997
Yrkeserfaring
Polititjenestemann, Tønsberg politikammer, 1981-1988
Politifullmektig, adjutant og inspektør, Tønsberg politikammer, 1988-1992
Inspektør ved Politihøgskolen, 1992-1997
Avdelingsdirektør i Justisdepartementet, Politiavdelingen, 1997-2000
Assisterende politidirektør, Politidirektoratet, 2000-2001
Politimester i Vestfold politidistrikt, 2001-2005
Rektor ved Politihøgskolen, 2005-2010
Ekspedisjonssjef i Justisdepartementet, Politiavdelingen, 2010-2012
Politimester i Oslo fra 2012
Styreverv
Nestleder og styreleder i Trygg Trafikk, 2005-2010
Eksternt styremedlem ved Høyskolen i Vestfold, 2007-2012
Eksternt Styremedlem i interimsstyret for Høyskolen i Buskerud og Vestfold
Personlig varamedlem til styret for Høyskolen i Buskerud og Vestfold
Personlig varamedlem til fellesstyret for Høyskolen Sørøst-Norge 1.1.2016-31.7.2019
HANS SVERRE SJØVOLD
1. Noen tilnærminger.
KRIMINALITET og DEMOGRAFI
Endring i kriminalitetsbildet
Åpne grenser og bosetting
NÆRPOLITIREFORMEN
Bedre og likere tilbud for alle
TEKNOLOGISK UTVIKLING
Kriminalitet på nye arenaer – internett
2. Kriminaliteten går ned.
Antall lovbrudd: Estimat 1 kv 2016: 17000 – 12800
Resultatet på vinningskrimininalitet er fortsatt svært gode.
Restanser som er eldre enn 3 mnd er under kravet på 4000 saker
Det er stor økning i registrerte saker med mishandling i nære relasjoner
Gjennomførte, tilrettelagte avhør på statens barnehus har en økning sammenlignet med tidligere år
Oslos innbyggertall øker med 1,7 % i året – mer enn 10 000 i året
ved årskiftet ca 660 000 innbyggere
Asker ca 60 000 innbyggere
Bærum ca 120 000 innbyggere
Samlet ca 840 000 innbyggere
Betydelig press på infrastruktur og levering av tjenester til befolkningen
Stor innvandring i løpet av kort tid
Bosetting og integrering . Skole og arbeid
Parallellsamfunn – lovtomt rom.
Egne regler. Egen rettshåndtering. Hindrer den legale staten i sitt arbeid
Eksempler fra andre land, Sverige og Belgia
Schengenavtalen og dens begrensninger. Dublinavtalen og dens begrensninger
3. Nærpolitireformen.
Likere tjenester for boregere i hele landet – kvalitet.
Store forsjeller i dag
Responstid
Autonomi – fagmiljøer
Fullmakter.
Delegering fra politisk nivå til direktorat - økonomi – utnevnelser – organisajonsendringer.
Oppgaver. Kjerneoppgaver – noe ut. Bredden i møte med publikum.
Organisering. 12 distrikter. Møte publikum der de bor. Kriminalitet og bemanning.
4. Kriminalitet fra gate til internett
Vår kommunikasjon,samhandling, forretningsførsel og sosiale kontakt blir i større og større grad knyttet til internett.
Store utfordringer knyttet til - jurisdiksjoner-grenseløshet – tilgjengelighet for alle - Avhengighet.
Anonymitet og uærlighet. Kryptering . Sporbarhet. Volumer. Store krav til kompetanse og samhandling
Sjøvold nevnte som vanskelige ting for tiden – Seksuelle krenkelser av barn. Nedlasting av porno er også meget vanskelige saker. Personer som roter seg inn idet – det blir gjerne verre og verre. De må komme seg ut av det.
Bevæpning er vanskelig ? Hvis en politimann hadde blitt skutt hadde det nok blitt en annen diskusjon.
Odins soldater er bare tull. I oslo har vi gått hardt på og fått de vekk.
Vi har en politidekning på 2 pr 1000 innbygger. Sjøvold hadde et veldig bra foredrag og fikk vel ikke med alt men det vesentlige er nevnt.
Ref v/ Ove
REFERAT 12. APRIL 2016
Møtet startet med 3 minutt av Anders S. Han tok for seg oljenæringens fremtid i Norge. Interessante betraktninger med statistiske tall som viste at Norge blir avhengig av oljen i lang tid fremover.
Vi hadde besøk av en innvandrer fra Eritrea som fortalte om hvordan han var kommet til Norge, og hvordan han følte seg hjemme her. Han har bodd her i 3 år, og har fått hele familien sin hit. Barna går på skole, og han går på voksenopplæring for å lære seg norsk.
Alf fortalte om vårt prosjekt i Liberia, og viste til en artikkel i Aftenposten "Arven etter ebola". (les artikkelen her)
Horten Rotaryklubb. Ebola Liberia
Hva har skjedd ?
Høsten 2014 skjedde et Ebola utbrudd i vest Afrika. Det skulle få drastiske konsekvenser. På nettet leste Alf om Rotary innsatsen i Liberia. De var i gang med forebyggende arbeide
Vår klubb hadde penger på konto basert på egne avsetninger til kanallys og kanallys gave fra Kafferiet. På møte besluttet vi at disse pengene skulle tilbys Sinkor Rotaryklubb. Slik at deres arbeide kunne forsterkes. I løpet av en uke ble ca 10.000 overført. De ble benyttet til innkjøp av verneutstyr, medisiner, klor og informasjonsmateriell.
Behovet var stort og tungt og de ba også om termometre. Vi ble anmodet av distriktet å søke om Grant som vi da fikk indikasjon om positivt i oktober og bekreftelse i November
Vi satte i gang en større informasjons kampanje via egen FB side, en internasjonal side spesielt beregnet på dette, intern informasjon, henvendelser til andre Rotary klubber og andre klubber i Hortensområdet. I tillegg fikk vi 2 helsider og noen 2 spaltere i lokalavis, og en 2 spalter i TBG blad og et langt intervju på NRK Vestfold
Grant kunne ikke utbetales før alle klubber hadde levert regnskap for tidligere Grant og det kunne da ikke overføres fra oss før i Juni. Da hadde internasjonalt arbeide kommet i gang og gav resultater, så da var Ebola på retur. Pengene ble da i stedet besluttet omdisponert til dels å bli benyttet til videre info arbeide og til å støtte etterlatte barn etter Ebola ofre, samt i å gi mini-grants slik at små foretak kunne komme i gang igjen.
Dette ble gjennomført i henhold til planer og budsjett og vi fikk tilbakemeldinger via Rotary Websider i Monrovia, Film, og Nyhets brev. Dette ble sent medlemmene dels direkte, dels via FB siden og det var i flere uker hovedoppslag på egen web side,
Regnskap ble levert ca 4 uker for sent med begrunnelsen at vi fikk overføring svært sent. Vi ble oppfordret til å søke nytt grant som vi da fikk for å fortsette arbeidet. Penger er overført og arbeidet er i gang med vekt på å hjelpe foreldreløse Ebola offer barn med livsopphold, helse, klær og skolematerien
Landet var og er i en svært dårlig forfating som vist på 2 TV program i Norge. NRK1 og NRK2 hvor de også to opp stigmatisering både av overlevende og barn av overlevende. Dette er også dette på en hel side i dagens Aftenpost.
Helsearbeidet i landet er i mellomtiden brutt sammen og behovene er enorme. Vi fikk for ikke lenge en status rapport som er distribuert medlemmene direkte, via Web side og FB. Detaljer om løpende arbeide er distribuert styret og TRF kom. AK..12.4. Slutt rapport og regnskap skal være inne innen 31.10. Nye grant?
REFERAT 5. APRIL 2016 - STATUS BEREDSKAPSARBEIDET I VESTFOLD INKL. HÅNDTERING AV FLYKTNINGSITUASJONEN
Tilstede: 20 medlemmer og 1 gjest. Dagens hovedtema var: Status beredskapsarbeidet i Vestfold inkl. håndtering av flyktningsituasjonen. Foredragsholder var fylkesberedskapssjef Jan Helge Kaiser. (Bildene til høyre)
Foredraget var omfattende og fullt av detaljer som det er vanskelig å referere fullstendig fra.
I hovedsak omhandlet det:
* Fylkesmannens rolle
* Trusselbildet
* Nasjonal beredskapsplanlegging
* Regional beredskapsplanlegging
* Lokal beredskapsplanlegging
* Særskilte beredskapsutfordringer
* Utviklingstrekk og pågående aktiviteter
På nasjonalt plan er det et eget direktorat for bl a beredskap. I tillegg er PST og E-tjenesten viktige aktører.
Fylkesmannen skal samordne beredskapstjenesten i det enkelte fylket knyttet til innbyggernes sikkerhet, liv og helse. Brannmester og politimester er viktige støttespillere og rådgivere.
Kritiske områder er bl a transport, e-kommunikasjon, vann og avløp og energi.
Lokalt fikk Horten kommune gode skussmål for sitt beredskapsarbeid.
Når det gjaldt den aktuelle flyktningsituasjonen, har det ikke vært så mye planlegging til nå, bortsett fra den generelle beredskapsplanleggingen. Nåværende situasjon var uventet og kom brått på.
En kan ikke planlegge for alle eventualiteter. Ofte skjer det uventede og uforutsette situasjoner. Derfor er det viktig å ha generelle beredskapsplaner og tiltak som kan tilpasses den aktuelle situasjonen og hvor det offentlige og private kan samarbeide og eventuelt improvisere hensiktsmessige tiltak.
Siden verden er i stadig endring og nye typer trusselsituasjoner oppstår, må også planleggingen og tiltakene stadig endres.
Referent: Torbjørn H.
REFERAT 29. MARS 2016 - EGO-FOREDRAG
Tilstede: 20 medlemmer. Ingen gjester.
3-min. ved Ragnar
Ragnar tok for seg sentraliseringstanken som ligger bak mye av organisering av virksomheter i dag. Den er som regel begrunnet i økonomiske innsparinger. Vi ser det blant annet i organisering av offentlige virksomheter som skoler, helse- og sosialtjenester og andre offentlige tjenester. Før var det større nærhet mellom brukere og tjenesteytere med til dels små enheter. Nå er det større avstand. Mangfoldet er stort, men svært ofte får en ikke med detaljer som kan være viktige for gode og hensiktsmessige tjenester. Dette er et dilemma og det er ikke alltid at det er blitt bedre. Han nevnte eksempler på det.
Hovedtemaet var egoforedrag ved Bjørn. Ego-foredraget finner du her
Referent: Torbjørn
REFERAT 15. MARS 2016 - OVERLEGE EINAR VIGELAND VED SIV I TØNSBERG
22 møtte hvorav 2 gjester og 2 ektefeller.
Einar Vigeland - radiolog - røntgenlege holdt et svært så interessant foredrag om de ulike mulighetene for å se gjennom og "inni" oss. Det hele startet med Wilhelm Conrad Røntgen (født 27. mars 1845) som ved en tilfeldighet oppdaget det som etter ham er blitt kjent som røntgenstråler. Avdelingen for radiologi ved sykehuset i Tønsberg består av 30 leger, og er den nest største avdelingen på sykehuset. Røntgen kom til Norge i 1920, og utviklingen har vært enorm. I dag gjennomføres det neste 1 undersøkelse pr innbygger pr. år i Norge. Alle har vel en eller flere ganger tatt et røntgenbilde, og vet hva det brukes til.
Han kom videre inn på begrepet CT (Computertomografi) Dette er en radiologisk undersøkelsesmetode hvor det ved snittbilder (tomogram) lagres bilder som blir behandlet digitalt for å kunne fremstille kroppslige strukturer i forskjellige plan, eventuelt tredimensjonalt. CT utsetter imidlertid pasienten for mye røntgenstråler.
Videre gikk han over til å snakke om MR som står for Magnetisk Resonans. Dette ligner på CT, men er basert på magnetisme isteden for røntgen. Det vil si langt mindre farlig for pasienten. MR brukes mye på hjerne, skjelett, muskler og ledd.
Til slutt kon han inn på det aller siste som betegnes PET. Nå begynner referenten å få problemer. Derfor henvises det til denne siden for en nærmere forklaring av begrepet PET.
Vigeland avsluttet med følgende foil hvor han stilte noen spørsmål til ettertanke:
08.MARS 2016: «FRA UTENFORSKAP TIL INNENFORSKAP»: HANDLINGSPLAN MOT RADIKALISERING OG VOLDELIG EKSTREMISME VED SISSEL KRUUSE-MEYER (FAMILIEHUSET OG SLT-KOORDINATOR- HORTEN KOMMUNE).
I sitt foredrag delte Sissel med oss kunnskap om hvordan en kan forebygge og agere på området radikalisering og voldelig ekstremisme. Hun fortalte at Horten kommune har over tid fokusert på et bredt og omfattende samarbeid mellom kommunale tjenester som er i direkte kontakt med ungdom og voksne, både innen helse, skole, PST, politi, Utekontakten og barnevern – for å nevne noen.
Sissel tok innledningsvis for seg begreper og forhold som kan bidra til å normalisere og avmystifisere fenomenet radikalisering. Dette er viktig virkemiddel for at både hjelpeapparatet, men også direkte berørte i nærmiljøet (ungdom, naboer, familiemedlemmer, treneren i idrettslaget) skal bli mer villige, kompetente og i stand til å ta bekymring på alvor – og å gjøre noe med det.
Videre tok hun for seg risikofaktorene som kan skape radikalisering, og hvordan uheldig atferd, dårlige veivalg og behov for tilhørighet kan raskt føre til ekstremisme. Hun påpeker også at veien ut er kort hvis en utsatt ungdom får støtte fra sitt nettverk / familie. Vi så på flere filmer med eksempler fra kunnskapsportalen www.utveier.no som er et nytteverktøy for både kommuner og andre berørte.
Sissel understrekker at vi trenger forebyggere og et inkluderende nærmiljø. – Generell forebygging er det viktigste. Når man forebygger for radikalisering, forebygger man også for mange andre uheldige veivalg, sier Kruuse-Meyer.
Foredragsholder er meget fornøyd med engasjementet om tema og at kom mange gode spørsmål som bidrar til hennes arbeid i hverdagen.
Selve handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme finner dere her
Ref. Agron
REFERAT 1. MARS 2016 - TORSKEAFTEN
Her kan dere se Anders' dinner-Speech
Rotary 23.02.2016. - incoming president mål og planer
Det var tre flotte bursdager, alle 24.02, Johs Martin, Jan Otto og Øyvind, som til sammen ble et anselig antall år. Men så unge og kjekke da gitt.
Det ble også delt ut premier fra Bowlingen, heder til Marius som vant, Morten ble nummer to og Gunnar& Jan Sverre delte tredjeplassen. Alle tre og alle andre fikk diplom.
Anders gikk gjennom målene for 2016-17. Av hovedpunkter er verdt å nevne forberedelser til klubbens 70-års jubileum 11.03.2019, med å avslutte et større prosjekt. Ting som alltid tre-minutter, ungdomsutveksling, Handicamp og rotering av komiteene ble tatt vel imot. Noe mer diskusjon vakte forslaget om mer interne aktiviteter, og balansering mellom eksterne foredrag. Men det var enighet om de eksterne foredragene er viktig.
Se Anders' foiler her
Dagens neste innslag var ”Sofie” fra Iran. Hun kom sammen med datteren og Alf, som hadde blitt kjent med på språkkafeen.
Hun kom som flyktning til Norge med sin datter for 2½ år siden. Etter mottak i Oslo og Larvik kom hun til Horten, hvor både hun og datteren går på skole og lærer godt norsk! Hun er utdannet innen mikrobiologi, men sliter med å få godkjent dette da hun ikke fikk med seg papirene fra Iran. Valgte å skaffe egen bolig da hun kom til Horten, da hun ikke var fornøyde med den hun fikk fra Kommunen.
Hennes neste stor mål er å lære seg å svømme! Da kunne Agron fortelle at han også kom til Norge som asylsøker fore 34 år siden. Og også hade lært å svømme her i Norge!
Til slutt kom Carl til orde med dagens 3-minutter. Han tok opp sine erfaringer fra Global Dignity Day i Larvik, og oppfordret å stille på det planlagte arrangementet på Horten Videregående skole i oktober. Å oppleve ungdommer som åpner seg i trygge rammer var og er en flott opplevelse.
Og Svein vant vinen.
Referat 16. februar 2016 - Sport og spill
Under programfanen <Sport og spill> 16. februar 2016 ble årets arrangement nok en hyggelig lekekveld på Vestfold Bowling.
Stemningen var helt på topp blant de 16 deltakerne, og det var mange diskusjoner rundt fremgangsmåter om hvordan man best kunne få ned alle kjeglene på de to kast man hadde til rådighet.
Unntatt fra slike avgjørelser var selvsagt de ganger hvor man treffsikkert fikk en full score, men da var hurraropene til gjengjeld til stor inspirasjon.
Alle kjørte den bestilte ”pakke” på to hele serier, og det hele var unnagjort på presis 2 timer.
Totalresultatene kan sees på egen oversikt, men vi kan gratulere Marius Tannum med totalt 213 kjegler ned på de to rundene.
Nevnes skal også Bjørn Bryde med det beste resultat i en omgang på 112.
Stemningen var slik at det ikke ble tid til å ta opp noen andre Rotarytemaer, men Tonny gikk da en runde med spørsmålet om å bli med på årets torskeaften. Pr. nå er dermed 19 stk. påmeldt. Ny oppfordring kommer fra Svein. Flere bilder fra bowlingen finner du her . Til slutt følger resultatet av konkurransen:
Nr | Etternavn | Fornavn | Adresse | Res. 1.omgang | Res. 2.omgang | Totalt | Rekke-følge | Rekefølge 1. omgang | Rekefølge 2. omgang |
1 | Tannum | Marius | Storgata 70 F | 106 | 107 | 213 | 1 | 1 | 3 |
2 | Svagård | Morten | Øvre Vei 2 | 91 | 101 | 192 | 2 | 3 | 4 |
3 | Volle | Jan Sverre | Kayesgate 2 C | 90 | 99 | 189 | 3 | 4 | 5 |
4 | Torød | Gunnar J. | Bjerkeveien 31 | 94 | 95 | 189 | 3 | 2 | 8 |
5 | Winther | Jan-Otto | Aasgaarden 1 B | 77 | 108 | 185 | 5 | 6 | 2 |
6 | Bryde | Bjørn | Kommandør Ottosg 3A | 62 | 112 | 174 | 6 | 11 | 1 |
7 | Rønning | Svein | Tiurstien 16 | 70 | 98 | 168 | 7 | 9 | 6 |
8 | Kaardahl | Anders F. | Nordre Enggate 11 | 79 | 85 | 164 | 8 | 5 | 9 |
9 | Knudsen | Tom | Orrfuglstien 72 | 61 | 97 | 158 | 9 | 12 | 7 |
10 | Jakobsen | Tor V. | Østre vei 14 | 73 | 84 | 157 | 10 | 7 | 10 |
11 | Hesjedal | Kirsti | Baglervn 6 | 71 | 70 | 141 | 11 | 8 | 11 |
12 | Steensen | Anders J. | Gamleveien 3 A | 66 | 65 | 131 | 12 | 10 | 13 |
13 | Lysgaard | Svein Erik | Teatergata 1 | 60 | 64 | 124 | 13 | 13 | 14 |
14 | Neumann | Tonny | Rådyrstien 29 | 55 | 67 | 122 | 14 | 14 | 12 |
15 | Aas | J. Martin | Orrfuglstien 21 | 50 | 59 | 109 | 15 | 16 | 15 |
16 | Bryde | Astri | Kommandør Ottosg 3A | 54 | 42 | 96 | 16 | 15 | 16 |
Ref. Svein
Referat 9. februar 2016 - Horten som havneby
En inspirerende kveld med vår egen havnefogd og rotaryaner Espen Eliassen
22 Rotaryanere og 2 gjester møtte opp for å høre om jobben som gjøres i havna samt hvilke planer som foreligger. Espen fortalte først om flere spennende og nødvendige oppussing og vedlikeholds arbeide som ble utført i de siste årene. Han fremhevet arbeiderne og var stolt over arbeidet som ble utført under vanskelige forhold under bryggene i havna. Vedlikeholds oppgaven var nødvendig og viktig men ikke lett synlig for befolkningen i overflaten. Han fortalte oss videre om spennende prosjekter som skal skje fremover, om planlagte forskjønnelse av gjestehavnsområdet og andre moderniserings oppgaver i nærmeste årene. Espen er tydelig at han er opptatt av helhetlig tenkning når det gjelder byutvikling og samtidig ha med seg beslutningstakere. Han var opptatt av «å ta vare på behov for å gjøre noe med lave frukter og samtidig kjøre prosesser for å fatte gode beslutninger fremover».
Her kan vi se hva som skal skje i havna de neste 20 årene.
Det var morsomt å høre om hvilke muligheter som ligger i utvikling av området rundt Redningsmuseet og nytt sitteatrium mellom brygga og gangveien ved bobilparkeringen- dette vil gi et etterlengtet løft til hele området. Han illustrerte med egne eksempler for å synliggjøre viktigheten av å følge med, vise initiativ og stille opp med egne midler for å skyte fart i den nye gang og sykkelstien som er på er nå på plass.
Det var en glede å høre på en engasjert havnefogd og betryggende at fremtidig utvikling av vår havn er i trygge hender som jobber til det beste for havna og Horten!
Hilsen Agron
Referat 2. november 2016 - hvor seiler Autonomus?
Møtet på Bakkenteigen (hvor Autonomus har sitt "hjem") startet med at Berit ønsket velkommen - spesielt til asylsøkerne som var blitt med Alf fra "Språkkaffeen" tidligere på dagen. Alf holdt sitt 3-minutt nettopp om asylsaken. Et fint innlegg, men det må ikke bli sånn at et 3-minutt blir for langt som i dette tilfellet. Det stjeler tid fra vedkommende som skal ha hovedinnlegget for kvelden. Hovedtema for kvelden var det Marius som sto for. Han fortalte om den "nye" høyskolen for Vestfold, Buskerud og Telemark. 17.500 studenter et anselig antall, og man venter på at høyskolen skal kunne bli et universitet.
Så gikk han over til å snakke om Autonomus - et prosjekt som 3 av studentene på Bakkenteigen har jobbet med et par år stid. Autonomus er en liten seilbåt som seiler uten mannskap om bord. Det er datamaskiner som styrer, og "kapteinen" sitter på land og forteller hvor båten skal. Når det er gjort, bestemmer båten selv veien til bestemmelsesstedet. Her ligger det store fremtidsmuligheter for ubemannede farkoster både til lands (biler), til vanns (båter) og i luften (fly og droner). Se mer informasjon om prosjektet på www.autonomus.no.
Neste møtet er på hotellet, og da kommer havnefogd Espen Eliassen og forteller om "Horten som havneby"
Referat fra Klubbmøte 26. januar 2016.
Her kan du se og høre Backers Blå Bildene fra møtet ser du her
Referat fra Klubbmøte 19. januar 2016.
Klubbmøtet med to bedriftsbesøk samme dag samlet 20 interesserte deltagere.
Halvard Eik (bildet til høyre) tok først imot oss på Borrebryggs nye utsalg for utstyr og råvare (bildet til venstre) for hjemmebryggere og ølentusiaster , Det å brygge øl har nå truffet Horten og ikke mest slått seg ned for godt. Vi fikk et raskt innblikk i tradisjon, frammarsj og utbredelse lokalt. HRK har allerede noen få dedikerte hjemmebryggere, men for de fleste kom nok dette som en tung overraskelse. Det er nok nå noen tusen hjemmebryggere i Norge og bare her i Vestfold er det åpnet noen tilsvarende utsalg.
Deretter går turen 200 meter nedover gaten til Borrebryggs største kunde, Horten Mikrobryggeri (bildet til høyre). Det er nå ca 400 mikrobryggerier i Norge. Vi er sent ute og som i Danmark kan det komme til å dabbe av. Horten Mikrobryggeri har imidlertid allerede fått en solid lokal forankring og hovedutfordringen har så langt vært å brygge nok øl til å møte etterspørselen.
Vi fikk en kort innføring i lokalhistorikken og planer for framtiden. Vi smakte på 2 av bryggeriets glansnummer. En Amber og en Stout også dette ukjente terreng for de fleste. Tiden da Øl og Pils var synonyme begreper er for lengst forbi og alle som gjennom denne introduksjonen fikk lyst til å dykke dypere inn i den bredspektrede smaksverden har mye å se fram til
Halvard Eik sto for innføring begge steder.
Ref Alf
Referat 5. januar 2016 - Valgmøte
Forslag til nytt styre fra 1. juli 2016 til 30. juni 2017.
Valgkomiteen har bestått av Tonny Neumann, Alf Kramer og Inger Holth, og deres forslag, etter samprat med kandidatene, er dette:
Forslaget ble godt mottatt av de fremmøtte, og alle ble valgt ved akklamasjon
Tom drodlet i sitt 3-min. over betydningen av Yrket som en viktig del av oppbygningen av Rotary. Den varierte yrkessammensetningen er unik for Rotary, og en av hovedpilarene og styrken i Rotary.
Inger oppfordret til å delta på Informasjonsmøte tirsdager kl 15:30 på Aktivitetssenteret i Vestre Braarudgate. Det er svært mange fora i kommunen som trenger menn i gruppene.
Tirsdager kl 11 er det også tid for samtaler med nylig tilflyttede til byen. Bare å være til stede er en viktig sak! Alf har gode erfaringer.
TRF: Inger startet runden med kommentarer fra komiteene, og fra hennes komité, TRF (The Rotary Foundation)
Service:
Prosjekt:
KomKom:
Program:
Kasserer:
Berits fortelling fra sin tur med 30 stk til Litauen var en tankevekkende historie. Hun viste bilder som fortalte mye.
Distriktet fortsetter sin hjelpeaksjon også fremover. Det blir sikkert anledning til å være med, både med forberedelser og på selve turen.
Referat 15. desember 2015 - Julemøte
"Kjære alle sammen. Innbudte gjester, tidliger PHF mottakere; Wigdis Solberg m/mann, veldig hyggelig å se dere! Årets Paul Harris mottaker, Øyvind Tomter m/kone Tone og ikke minst Horten Rotaryklubbs egne medlemmer med følge, Velkommen til julemøte 2015. "
Slik innledet President Berit. Hun fortsatte med: "Det er en tradisjon å avslutte året med en hyggelig sammenkomst. Vi ser frem til dette som pleier å være årets hyggeligste møte og i år er vi samlet for første gang her i Aktivitetssenteret. La oss nå i timene fremover skape en god gammeldags julestemning, lyse opp vintermørket i godt selskap med gode venner"
Og slik ble kvelden.
Programmet i år var som tidligere år:
Bespisning - Noen tanker og refleksjoner fra presidenten - Dessert - Litt julemusikk
Utdeling av årets Paul Harris nål og diplom v/Tor Jacobsen
En ny utdeling v/Anders Kaardahl
Kaffe og sjokolade - Allsang og musikk av Ragnhild Glad
Et vellykket julemøte fra begynnelsen til slutt.
Les mer fra Berits tale her Bilder fra julemøtet ser du her
Referat 8. desember 2015 - bedriftsbesøk hos Indra Navia
Bjørg Reppen Elin Blakstad Øyvind Klausen
Bedriftsbesøk på Indra Navia der tre dyktige medarbeidere fortalte fra sine sekvenser i bedriften. Bjørg Reppen kom nettopp hjem fra en lengre periode i Dubai der hun kontrollerte og overvåket det installerte systemet.
Referat 1. desember 2015 - Forberedelser til julemarked og ungdomsutveksling
Det var godt fremmøte denne kvelden. Programmet var todelt, og den første delen gjennomgikk Tor situasjonen rundt forberedelsene til Julemarkedet på Karjohansvern. Arbeidsliste ble sendt rundt, og Tor takket alle som velvillig har stilt opp.
Tone Kolbenstvedt fra Kristiansand som er ansvarlig for ungdomsutveksling i distriktet kom med nytt i utvekslingssaker. Rotary har mange aktiviteter for ungdom, men den største er nok ungdomsutvekslingen. Hun kunne fortelle om alle forbedringene som var gjort i forhold til utvelgelse, mottak og oppfølging av de som skal reise ut, og de vi skal ta imot. Foredraget ble godt mottatt, og kanskje Horten igjen skal forsøke å få til en utveksling. Du kan lese Tones foiler her
Referat 3. november 2015 - "Tjener bankene for mye penger?" Bankvesenet gjennom 30 år.
17 medlemmer møtte fram til dette møtet. Berit innledet med et par praktiske opplysninger. Dagens 3 minutt tok Ove seg av. Han reflekterte litt rundt det å glemme. Glemme navn, glemme om man låste døra osv. Et artig 3 minutt til ettertanke - hvis vi husker det da.
Så ga Berit ordet til Borre. Han opplyste at nå var alle medlemmene lagt inn slik at hver enkelt kunne logge seg inn på de "protected" sidene på websidene våre. Det dreier seg om referatene fra styret og komiteene.
Så startet gjennomgangen av bankenes utvikling de siste 30 år. Før var banken et sted hvor man stort sett satte inn eller tok ut penger eller fikk betalt noen regninger. I dag gjør kundene det meste selv hjemmefra eller via mobiltelefonen. Kontanter og valuta er helt borte - det må ordnes i minibanken. Det er kun DNB som fremdeles gir kundene mulighet til å sette inn eller ta ut kontanter, men da via konseptet "Post i butikk". På bildet over ser vi det nye banklokalet til DNB i Horten. Minner ikke mye om en bank, men her kan kundene få hjelp til det meste. Lån, veiledning og svar på andre spørsmål i forbindelse med nettbank og opprettelse av nye konti. Kunden kan også få hjelp på kundeservice (telefon 04800) hele døgnet. Her sitter det personer som kan svare på de meste.
Borre kom inn i finans etter 2 år som økonomisjef i Gjengangeren. Måten banksjef Finn Syvertsen i (den gang) DnC håndterte de økonomiske problemene som Gjengangeren hadde i forbindelse med sitt nybygg, trigget Borre til å søke seg over til finans bransjen. Midt på 1980 tallet ble lånerestriksjonene i Norge opphevet, og utlånsvolumet økte voldsomt. Børsen gikk opp, og de fleste var fornøyd med tilværelsen. Helt til mandag den 19. oktober 1987. Da kom børskrakket på New York børsen, og dagen etter forplantet krakket seg til Norge. Denne tirsdagen sank Oslo Børs med 20%. Dette forplantet seg til resten av markedet. Bedrifter gikk konkurs, arbeidsledigheten økte dramatisk, verdien på eiendom raste og mange gikk rett og slett personlig konkurs.
Bankene var dårlig rustet til å takle denne nedturen, og staten måtte inn å redde finanssektoren. Det var først og fremst de større forretningsbankene som led mest, og staten gikk f.eks. inn å nullet alle DnC aksjene. Den største krisen i norsk økonomi etter krigen var et faktum. I alle år etter har myndighetene gjennom lover og forskrifter jobbet med å styrke bankenes soliditet, slik at lignende tilstander ikke gjentar seg. Dette gjøres over hele verden, og bankene blir fulgt opp med "stress tester" hvor man ser på den enkelte banks evne til å bære tap. Kravet til kjernekapital øker stadig, derfor er det viktig at bankene tjener penger slik at de kan bygge seg opp til myndighetenes krav. Den som ønsker kan les mer om Kjernekapital her.
Dagens spørsmål var: "Tjener bankene for mye penger?" Svaret må bli: Nei, bankene må tjene såpass som de gjør for at de skal bygge reserver slik at de kan møte nedgangstider på en bedre måte enn i 1987.
27. oktober 2015 - Utfordringer og muligheter i vestfold, Kristin saga nho
Regionssjefen i NHO, Kristin Saga, åpnet møte med ett stev før kveldens tema om utfordringer og muligheter i Vestfold ble grundig gjennomgått. Det var stor interesse bland publikum som lyttet til hennes visjoner for regionen vår.
Hun hadde stor oversikt over Vestfolds muligheter og utviklingspotensiale. Hun viste en optimisme for regionen tross litt labert arbeidsmarked etter den siste tids økonomiske nedgang. Med alle ressursene i regionen tror både Kristin og NHO på relativt gode tider.
Bilde: Hvilke behov har regionens NHO bedrifter
Kristin skrøt ganske uhemmet av Horten som den sterke industribyen innenfor de bransjer som ligger her, og la heller ikke skjul på hvor viktig en godt plassert jernbanetrasé er og hvor den måtte ligge. En tunell eller bro-forbindelse over Oslofjorden må også komme for å få bedre transportflyt og mer mobilitet i arbeidsmarkedet.
Befolkningsveksten på hele 2 personer i fjor ble også kommentert med at markedskreftene er en kynisk affære, og folk vil ikke flytte til et sted uten at gode forhold ligger til rette.
Kristin Saga holdt det gående i stive 3 kvartér uten pause og (selvsagt) uten annet manuskript enn det som ble vist på en lettforståelig Power Point, og hele tiden med svært interessante temaer. "Du" må ha vært til stede for å få med nerven i hennes foredrag.
Jeg våger meg ikke ut på ytterligere beskrivelse av hennes foredrag, men interessant var det!
Ref. Svein Rønning
Bilde: Hva gjør vi i Vestfold?
22. oktober 2015 - Rotary Kort og Godt
Årets «Rotary Kort og Godt»-arrangement samlet 49 rotarianere fra 10 klubber i Hortens klubbens møtelokale på Best Western Hotellet i Horten. Morten Svagård, kveldens møteleder (bildet), ønsket alle velkommen og innledet møte med å redegjøre for hensikten:
«I denne timen skal vi dele opplevelser av hva Rotary er gjennom å bruke personlige erfaringer fortalt av engasjerte Rotarianere».
Rotary er en spesiell organisasjon ved at lederverv går på rundgang og alle oppfordres til å ta den utfordringen det er å bidra i de forskjellige vervene. Spesielt året som President for en Rotaryklubb gir mulighet for å bli ordentlig kjent med både egen klubb og resten av Rotary organisasjonen.
1. Mitt år som president – hva betydde det for meg? v/ Kristin Taksdal, Nøtterøy Rotary
Da jeg ble spurt om å bli Rotary president følte jeg at jeg måtte hoppe i det og ta utfordringen. Noe av det som ga mye som Rotary president er nettverket man knytter både innad i klubben, men også utenfor klubben. Mange spennende møter og foredrag ga meg inspirasjon i løpet av året og man møter bare hyggelige mennesker! Presidenten skal ikke gjøre alt selv, men man kan spille på de tangentene man trenger for å få løst oppgaver. Presidenten innleder møter og jeg valgte å fortelle historisk hva som skjedde på den datoen i tidligere tider. Ungdomsarbeid var det store løftet under min periode. Henrik ble sendt til Mexico (se pkt. 11 nedenfor) og det var mye arbeid som måtte gjøres. Den Mexicanske jenta som kom til oss fra ett relativt lukket og beskyttet miljø i Mexico hvor hun ikke var vandt til å kunne bevege seg fritt. Ellers er det ofte mange prosjekter som gjennomføres i løpet av ett Rotary år. Pass på å ikke gap over for mye, gled deg over det som dere får til på tvers av generasjoner. Det å ta på seg presidentvervet er noe alle oppfordres til.
2. Paul Harris Award. Hva er det og hva betyr den? v/ Wilfred Solberg, Paul Harris Fellow 2014
Horten Rotaryklubb ga påskjønnelsen Paul Harris Fellow til Wilfred Solberg i 2014. Han tar seg av idrettsungdom og hjelper mennesker som sliter med rusavhengighet. Til daglig jobber Wilfred på Bastø fengsel og sier selv: «jeg kunne jo ha sittet der selv på grunn av rusavhengighet». Men som ordentlig Hortens-patriot og 17.mai general har han skapt glede og engasjement i Horten. Wilfred fortalte at når han fikk beskjeden visste han ikke hva Paul Harris Fellow var, men etter å ha sjekket på nettet gikk det opp for han hvor stort det var, like stort som da han ble nordisk mester i innendørsroing. Mottoet til Wilfred er: Bruk deg selv positivt gi noe til samfunnet. Han avsluttet med å takke for den gjeve prisen.
3. Humanitær innsats: Humanitær innsats i Rotary er alt vi gjør som «gjør en forskjell» for mennesker. v/Morten Svagård
Handicamp - en unik opplevelse! Handicamp er vi alle sammen med på gjennom 50kr bidrag fra den vanlige Rotary kontingenten. Campen er organisert fra Norfo og 50 ungdommer med forskjellig handicap fra forskjellige land inviteres til Hurdalen for å finne sammen og prøve forskjellig aktiviteter. Hvordan stå på vannski med ett ben? Ungdommen har mye moro sosialt og utvider sin horisont gjennom de 2 ukene campen varer. Bidra gjerne med mer penger, praktisk innsats og besøk for å gjøre handicamp enda bedre.
4. End Polio Now. Hva gjør vi og hva har det betydd? v/ Morten Svagård, Horten Rotary
I år har det vært ca. 50 nye tilfeller med Polio i verden. På 80-tallet var det ca. 500.000 smittede. Rotary gir seg ikke før polio er utryddet. Rotary har task-force som aktiviseres når det dukker opp nye tilfeller, slik som i Ukraina i år. 10 milliarder kroner har Rotary brukt på dette. Guvernør Bjørn Jahren Aas gir i denne sammenheng en utmerkelse til Ellen Aspelin fra Tønsberg Rotaryklubb (til høyre på bilde over) for deres innsats for å bekjempe polio. Den skulle vært delt ut i fjor, men nå har anledningen kommet. Vi er takknemlig for innsatsen og pengestøtten Tønsberg Rotary har gitt til programmet End Polio Now.
5. Litauen-samarbeidet –hva gjør vi og for hvem? v/ Distriktsguvernør Bjørn Jahren Aas
Litauen samarbeidet har pågått i ca. 15 år i dette distriktet. I år har 14 klubber samarbeidet om å samle inn utstyr og pakket ned for oversendelse til familier i Litauen. Det dreier seg om klær, inventar, leker med mer. Bjørn Jahren Aas dro dit med kona og fikk se hele prosessen fra pakking til forsendelse fra Norge til mottak og distribusjon i Litauen. Når de losset traileren så vi hele maskineriet forteller Bjørn. Det er nød og fattigdom på landsbygda og store sosiale problemer. Det var veldig dårlig standard på hjemmene og mye problemer med drikking blant mennene. Det er ikke bare varer som blir sendt fra Norge, men en del varer kjøpes i Litauen også for å støtte næringslivet der. Størst inntrykk gjorde barnehjemmene på Bjørn. Ungene var trygge og de små ble passet på av de større. Bjørn fortalte at han var julenisse og delte ut gaver. Det er en fantastisk jobb som gjøres, men håpløsheten, arbeidsledighet og drikking er destruktivt. 1200 familier i Litauen har til nå fått bistand og alle i Rotary kan bidra til dette. Det er fortsatt mulig å bli med til Litauen i desember.
6. Shelterbox-prosjektet, hva gjør klubbene? v/Truls Løver-Arnesen, Stavern Rotary
Truls Løver-Arnesen var utvekslingsstudent i Mexico på 90 tallet. Opplevde jordskjelv og nød. Han vervet seg i forsvarets innsatsstyrke og har sett mye hva krig, naturkatastrofer og kriminalitet fører til av nød. Han var i forsvaret frem til 2006, men ønsket om å gjøre noe i utlandet var fortsatt der. Gjennom Shelterbox oppdaget jeg igjen Rotary og hva vi kan få til gjennom organisasjonen. Shelterbox er tungt inne i landene rundt Syria og gir midlertidige hjem til 8-10 personer. Telt, soveposer, vannrenseutstyr og tepper. Klubbene kan selge andelsbrev og kjøpe en shelterbox som da også kan spores. Totalt 107.000 shelterboxer er solgt totalt. En henger skal rigges med en shelterbox og informasjon. Den hengeren kan brukes av rotaryklubbene til profilering av shelterbox-prosjektet. Det er også mulighet til å kjøpe "Vannrenseboks" for 150 Engelske pund. Det er et 3-stegs vannresingssystem med kjemisk tilsetting for segmentering, kull filter og partikkelfilter.
7. Ebola-prosjektet. Hva har vi gjort? Hva gjør vi fortsatt? v/ Alf Kramer, Horten Rotary
En aktuell utfordring. Liberia: Alf Kramer: Jeg dro til Liberia for verdensbanken for å få kaffedyrkningen i gang igjen. Landet var gjennomkorrupt og kaffedyrkingen lå brakk. Møtte leder av en lokal rotaryklubb og satte i gang med å lage planer og budsjetter. Det viste seg at samarbeidsorganisasjonen i Liberia ikke var til å stole på. Penger var samlet inn og ble stående på konto. Ebola utbruddet skjedde og pengene ble brukt til rengjøringsmidler, gummihansker og 300 termometer for å detektere og hindre smitte. Det ble også søkt District Grant, og klubben fikk innvilget 30.000 for å avhjelpe situasjonen med et samfunn som hadde kollapset etter utbruddet, og ikke minst for å hjelpe de mange foreldreløse barna. Det var behov for klær, mat, skole og bøker. Rotaryklubbens past president i Liberia jobbet i WHO og visste hvor pengene kunne brukes, så samarbeide og nytteverdien av støtten var god.
8. Global Dignity Day. Hva er det? Aktuelt for rotarianere? v/Alf Kramer, Horten Rotary
Det ble ikke tid til å fortelle om Global Dignity Day
9. Klubben og kameratskapet – det viktigste i Rotary? v/ Ove Jensen, Horten Rotary
Kameratskap: Veldig viktig at man inkluderer alle og lar vennskap og fellesskap gro. En styrke i Rotary er nettopp det gode nettverket og vennskapene som vokser frem av felles arbeid basert på Rotary-verdiene. I forskjellig faser i livet kan Rotary være til stor personlig nytte.
10. RYLA (Rotary Youth Leadership Award). Hva opplevde jeg der? v/Cornelia Mastervik og Thor Asbjørn Andersen.
RYLA er ledelsesseminar for ungdom. Klubbene nominerer ungdom til å delta på en 5-dagers samling med fokus på lederutdanning. I mars 2016 samler vi ungdom til foredrag og oppgaveløsning innen temaene salg, markedsføring, ledelse, etablering og "fra ide-til-faktura". Gode foredrag og faglig fokus kjennetegner RYLA-seminaret. Studentene jobber i grupper med oppgaver der fokus er samarbeid, ledelse og etikk. Det koster 3.500 kr for en kandidat. Thor Asbjørn kan ordne en kandidat hvis klubben selv ikke har en kandidat. Cornelia var deltaker i 2015 og fortalte «jeg ønsket å delta primært for temaene innen ledelse». Hun går på VGS siste år og ønsker å gå videre med ledelse og starte bedrift. Det innholdsmessige var variert og dekket bredt spekter av tema. Hvorfor bli med: du kommer til å lære og få erfaring som du har nytte av resten av livet. Det jeg lærte kan jeg bruke senere sier Cornelia.
11. Ungdomsutveksling. v/ Lars Reiersen og inn-student 2015/16 i Re Rotaryklubb Emily Floyd, og student som har vært ute, Herman Christoffer Wohl, Nøtterøy Rotary.
Studentene sier dette er det største de har opplevd så langt i livet. Nå er det 9 studenter fra dette distriktet. Lars Reiersen er vertspappa for 4 gang. Han forteller at første gang tok han imot en utvekslingsstudent det året datteren ble sendt ut. Det var veldig moro og har nå fjerde student boenes. Det spiller ingen rolle om du har egne barn hjemme eller ikke. Det som er viktig for studenten er at de er ønsket. Klubbene må bestemme seg først, så finne vertsforeldre. Lars forteller at det er utrolig gøy å ha en student i huset og gav ordet over til Emily Floyd fra Florida, USA.:
I was nervous, but when I got here I felt very welcome and it was not so hard to adapt. I was told that people in Norway were cold, but that was not the case. School has been great and I have made a lot of friends. At home I am 1 of 4 children. I never had a sport or activity that was important to me. When Rotary came to the school to talk about the Youth Exchange Program I knew this was something I wanted. My parents thought I was crazy. I made really good friends through the rotary events with the other exchange students. Advice to families why they should host a student: you get more perspective and it is exciting to follow the change in the student through the year. The family also grows as the student grow.
Herman kom hjem fra ett år i Mexico i sommer. Han forteller: Alt det fantastiske dere har hørt om utveksling er sant. Verdiene til Rotary står sterkt blant Rotarystudentene. Jeg kommer alltid til å ha kjærlighet til Rotary etter dette året dere har gitt meg. Det å leve i en annen kultur er utrolig lærerikt og har vist meg at absolutt alle mesker er like, det eneste som gjør oss annerledes er kultur. På bildet under til høyre ser vi Herman sammen med Kristin Taksdal fra Nøtterøy Rotary.
I løpet av de 3 første månedene ble jeg meksikansk. Når jeg kom hjem er det nesten vanskeligere i legge av seg den meksikanske væremåten. Utvekslingsstudenter som sliter har ofte et innstillingsproblem «Min nasjonalitet skal jeg holde på». Hele poenget med å dra ut er jo å prøve å passe inn i kulturen man kommer til. Noen ganger kunne det være litt ekkelt å være høy og blond i Mexico: snikkikking, bli tatt bilde av osv. Jeg drev veldedighet i fattige områder og da var det ville tilstander når de så en blond person for første gang.
Varig verdi: Opplevelsene bygger mennesket, blitt mer frempå, ny vinkling på livet, endret synet på livet og oppdaget at ikke virkeligheten alltid gjennom mine øyne er riktig. Kriminalitet er tilstede hele tiden, du tar taxi og går ikke ute på kvelden, men det er jo bare praktiske ting. Det er vanskeligere å venne seg til følelsesløsheten i forhold til kidnapping og død. Skyte-episoder hvor du hører skudd på avstand. Blir litt kaldere og følelsesløs: når noen sier at katten døde og du tar en sykedag fra skole, så trekker jeg bare på skuldrene og sier "hva så..."
På slutten av møtet - godt arrangert av Horten Rotary med Svein Rønning i spissen, ble det delt ut orkideer til alle bidragsyterne.
Ref. Marius Tannum
Referat 6. oktober 2015 - Presidentens møte
Jarls 3-min hadde et alvorlig snitt av hvor ærbødighets- og hensynsfullhetstilstanden i Norge hadde blitt av.
Han refererte til en del hendelser i utland der yngre meget omgående og høflig stilte sin plass på buss til de eldre. Stadig opplevde han og Ingrid den samme høfligheten hos yngre. I Norge kunne mange seter være opptatt med vesker, eller at den unge reisende satt med sine ben på nabosetet mens eldre måtte stå.
Møtet ble ellers tilpasset som et gruppemøte der 4 grupper ga sitt syn på noen aktuelle saker presentert av president Berit, saker som også Guvernør Bjørn J. Aas har på sin plan for klubbesøk 13.10.2015:
- Styrke klubbens indre liv
- Ryla
- Styrke omdømme
- Ønske om et årlig tilskudd til TRF med 65$ pr. medlem
Berit ba gruppene konsentrere seg om punkt nr. 1 ”Hva skal til for å opprettholde det gode interne liv i klubben”
- Stor enighet om Peismøtenes og komitémøtenes verdi.
- Gunstig tidvis med programløse, eller delvis programløse møter. Hvis møteleder vet at innholdet i foredraget begrenset seg til ca ½ tiden kunne de første minutter av møtet være forbeholdt litt samprat. Utfordringen vil være at det da ble mindre tid til spørsmål til programmet.
- I tillegg kan vi komme litt tidligere og/eller sitte litt over tiden for å «mingle» og småprate med hverandre.
- Bedriftsbesøk og andre besøk er av stor verdi og som ofte gir et bedre innblikk i temaet enn et foredrag med skjermbilder. (Et eks. var nylig presentasjon av Natursenteret med Gunn-Henny Aasen. Dit kunne vi gjerne ha reist)
- Etter hvert som det kommer nye medlemmer i klubben bør man ha korte seniorinnlegg som fortalte de nye litt om hvem man er. Kanskje konsentrerte innlegg på ca/max 10 minutter. Da blir det tid til flere på samme dag.
- Et 3-min kan med fordel en gang i blant være en oppfordring til videre diskusjon, men avhenger jo av det øvrige møteprogram.
- Sørg for at man ikke låser seg i faste plasser på møtene. Hyggelig å sitte ved siden av forskjellige personer.
- Komitémøtene blir mer personlige om de kan holdes ”hjemme hos”. Dette var vanligere i gamle dager der også styremøtene ble holdt privat. Utfordring og erfaring var at det kunne gå inflasjon i bevertningen. Det bør ikke skje!
- Vi har av og til møter med utflukter og aktiviteter. La innimellom noen av disse være kun for medlemmer og ikke alltid <Med ledsager>.
- Det kan godt være arrangert flere sosiale tilstelninger.
- Vær påpasselig med å framsnakke Rotary og unngå negative omtaler.
Svein samlet så mye han fikk med seg av dette hyggelige møtet. Horten10.10.2015
Referat 15. september 2015 - egoforedrag av Marius
Mange hadde møtt opp for å høre på Marius sitt egoforedrag. For å si det med en gang - dette var et av de beste og mest innholdsrike EGO-foredrag vi har hatt. Dette er en Marius med mye kunnskap og med mange opplevelser. Ikke minst ballasten som utvekslingsstudent i USA. Den ga ham mange kontakter som han bruker til mye. Bl.a. var han ansatt ved en TVstasjon i USA i 2 omganger.
Marius kommer fra en Rotary-familie. Derfor var det meget hyggelig at han hadde med sin kone, Amy (opprinnelig fra USA), og sine foreldre som kom fra Vestby (far Sverre har vært president i Vestby Rk, og mor har en PHF for et stort engasjement i lokalsamfunnet).
Marius er full av kreativ forskertrang og nyter stor respekt på høyskolen på Bakkenteigen blant elevene, og de har mange prosjekter på gang.
I tillegg har han etablert et firma for produksjon av et spesielt styringsverktøy. De er 5 stk. ansatt i Horten og 6 stk. i Bergen. Han har fått redusert sin undervisningstid på Høyskolen for å få tid til å drive dette firma.
Fra Marius og Amys bryllup.
Privat er han og Amy særdeles glad i natur og uteliv. Betegnende var at han inviterte Amy til Norge for å gå og sykle, og på Besseggen fridde han til Amy og hun sa ja. Dessuten er begge opptatt av swingdans og gammeldans.
Marius har også en fortid som speider.
(ref. Svein)
Referat 1. september 2015 - vår digitale verden
Selv om det regnet bøtter denne kvelden så møtte 18 personer opp til dette møtet. Møtet startet med en kort gjennomgang av "Global Dignity day". Det var ingen fler enn de 3 som var med i fjor som hadde meldt seg som veiledere . Dermed ble spørsmålet stilt: "Var det lurt av Horten Rotaryklubb å bli med på dette?"
Neste post på programmet var gjennomgang av våre web sider samt facebook siden til klubben. Det ble understreket viktigheten av hyppig oppdatering - spesielt når det gjelder forhåndsomtale av møtene og referat fra møtene. Kommunikasjonskomiteen fikk i oppdrag å se på siden "20 gode grunner", og komme med forslag til punkter vi kan innestå for.
Referat 25. august 2015 - PROsenteret
Storfint besøk i Horten Rotaryklubb tirsdag 25 aug. Da hadde vi besøk av Liv Jessen. Hun er nok mest kjent for sitt engasjement for PROsenteret som i en årrekke har talt de prostituertes sak. Men, det er ikke den eneste gruppen som har fått varm støtte av Liv Jessens glødene engasjement, nasjonalt og internasjonalt. Dette har igjen resultert i en rekke priser som f.eks. Kongens Fortjenestemedalje. Men for henne betyr det nok mer at svært mange av de svakeste har fått bedre liv å se fram til. Vi har alle mye å lære av Liv Jessen. Om mot, motgang, altruisme, empati og om resultater i form av å gjøre en forskjell både for grupper og enkelt individer.
Det var både rotaryanere og ikke rotaryanere som ønsket å høre på Liv Jessen denne kvelden.
Referat 18. August 1915 - årsmøte
15 medlemmer tok turen til Best Western Horten Hotel denne kvelden. Alle dokumenter var sendt ut på forhånd, så sakene gikk greit unna. Kontingenten ble økt med kr. 100 pr. halvår.
ÅRSBERETNING ROTARYÅRET 2014/2015
Styre og komitéer.
Klubben hadde følgende styre:
President:Tonny Neumann
Past president: Alf H. Kramer
Innkommende president: Berit Jordfald
Sekretær 1 (Ekstern info): Agron Tahiri
Sekretær 2.(Intern info): Svein Rønning
Kasserer:Jarl K. Johnsen
Komitéledere:
Programkomité:Gunnar Torød
Servicekomiteen:Ove Thv. Jensen
Kommunikasjon ekstern. Alf H. kramer
Kommunikasjon intern: Svein Rønning
TRF: Inger E. Holth
Service og prosjekt: Jan Sverre Volle
Valg og nominasjonskomite. Alf H. Kramer.
Klubbens aktiviteter:
De ukentlige møtene har bestått av varierte og spennende programmer, engasjerte og engasjerende foredragsholdere, med jevnt over veldig god oppslutning. Programkomiteen skal ha all ære for å ha jobbet seriøst og godt med møteprogrammene i året som gikk. Dette er klubbens store styrke.
Servicekomiteen sørget for en festlig og fin ramme rundt alle møtene hvor dette hører med, helt etter klubbens tradisjoner.
Årets julemøte ble denne gang avholdt på Gamlehorten Gjestegård siden vi hadde nominert Øystein Fevang og Wilfred Solberg som kandidater til Paul Harris Fellows.
Dessverre var Øystein opptatt denne dag, men Wilfred fikk sin PHF-medalje utlevert.
Torskeaftenen ble arrangert på Gamlehorten Gjestegård med "Dinner Speech" av Agron.
Dessuten var Øystein Fevang nå til stede og han fikk sin PHF-medalje overlevert.
Årets dugnad
ble flyttet til gangstien mellom Åsgårdstrand og Borre kirke der vi ryddet en begrenset del. For øvrig i forståelse med de av gamle Borre Rotaryklubb som fortsatt opprettholder en dugnadsinnsats der.
Den største jobben var restaurering av den søndre gangbro. Jan Nærsnes var prosjektleder, og han hadde mye verktøy og materialer tilgjengelig. Det kommer mange tilbakemeldinger om at broen har blitt fin.
Prosjekter:
Klubben har arbeidet med en prosess for å finne fram til hva vi ønsker av prosjekter i nær fremtid. Lysprosjektet ble lagt litt på vent, men prosjektet med Liberia i forbindelse med Ebolaproblemet ble en flott sak og med mye oppmerksomhet rundt om. I den samme forbindelse hjalp vi en ung dame, Charlotte (hel-isolert p.gr.a. Ebola!) med et MOOC-prosjekt, og Alf var stor pådriver til at hun fikk anskaffet PC og annet utstyr til dette. HRk betaler for hennes første års nettabonnement. Dessuten skriver Alf:
«Jeg har gitt både Charlotte og Rotaryklubben, Sinkor Rk, en innføring i hva MOOC er og hvordan de skal gå fram. Kjetil Idås og Ungdomsbibliotekaren i Horten har dette som fag og er ressurspersoner som vil bistå.»
Andre aktiviteter
Klubben deltok på distriktskonferansen høsten 2014 i Kristiansand og fortsetter også samarbeidet med de andre klubbene i Tønsberg-distriktet, 8K-arbeidet.
Innkommende president deltok på presidentsamling i januar i Arendal.
Vi har vært aktivt til stede i media i hele perioden.
Klubben har også videreført deltagelse i Ryla der Aslak Eek Svensson har deltatt, og delt erfaringer med oss, i klubbmøte. (kostnad kr 3500,-)
Handycamp
Svein, Alf og Tonny tok turen til Haraldvangen i Hurdal for å hjelpe til med forberedelser til årets camp. Et fantastisk arrangement der mange med til dels store fysiske problemer har sitt livs opplevelse. Vi satser på fornyet hjelp i 2016.
Frivillighetsdagen 28. mai
i Horten ble dessverre avlyst grunnet dårlig vær. Vi hadde sett fram til å vise Hortens befolkning hvem vi er og hva vi driver med. Håper på gjentakelse av Dagen, men da med mye bedre annonsering og i god tid.
Global Dignity Day
Vi har tatt initiativ til å få Global Dignity Day til Horten og har hatt møte med Horten Videregående skole. Alf har deltatt på kurs i Larvik og var veileder for en klasse der høsten 2014.
Dette blir videreført høsten med dato 21.10 2015, nå på skoler i Horten. Agron har gjort mye forarbeid i den forbindelse, men han er opptatt på selve GDD. Alf er oppnevnt som hovedveileder.
Web og andre sosiale medier.
Klubben har nå fått en aktiv og godt fungerende hjemmeside
Facebook fungerer også rimelig bra.
Medlemsvervingen.
Vi har fått 1 nye medlem, samt at et medlem har flyttet til Sandefjord. (Endringer blir egentlig registret i RI. pr 1.7.2015)
Pr. 30.6 er dermed medlemstallet på 33 stk. stabilt.
Aktiv medlemsverving har ikke kommet i gang, men er planlagt i inneværende år ved en nyopprettet komité.
Medlemmer:
Medlemstall pr. 01.07. 2014:33
Medlemstall pr. 30.6.201533 hvorav 3 kvinner og 30 menn.
Fremmøte og programmer:
Fremmøteprosent juli desember 2014 var 48,48 %. (Her trekker sommermøtene noe ned.)
Fremmøteprosent januar-juni 2015 var 55 %.
På våre 50 klubbmøter var 15 stk. ved eksterne foredragsholdere, inkl.4 interessante bedriftsbesøk.
Vi har hatt 6 foredrag av egne medlemmer inkl. 1 egoforedrag.
11 styremøter ble avholdt inkl. styrets møte med Guvernøren.
Andre møter
Økonomi:
Klubbens kontantregnskap for året 2014/15 viser et underskudd på kr 1313,76. Grunnet kortsiktig fordring på kr 1250,- er det regnskapsmessige underskudd på kr 63,76. En gave på kr 5000,- som ble øremerket Kanallysprosjektet, er overført klubbens reservefond. Uten denne overføringen ville regnskapet vise et overskudd på kr 4936,24.
Klubbens bokførte eiendeler er pr 30. juni 2015 kr 147 667,61, fordelt med kr 55170,76 på Driftskontoen, kr 81548,15 på Reservefond og kr 9689,70 på Liberiafond (pr 2 juli 15). Klubbens økonomi må kunne karakteriseres som god. Økte utgifter i forbindelse med kontingenter til Distriktet og RI, distriktsamlinger og liknende, samt et større forventningspress i forbindelse med Rotary Foundation «annual giving» vil på sikt forverre situasjonen uten en moderat økning av medlemmenes kontingent.
Eksterne oppdrag:
Vi hadde deltakere i pakkeprosessen vedr. gaver til Litauen.
Vedlegg:
Revidert regnskap, revisorrapport, gjeldende vedtekter, møteprogrammene for året 2014-2015 og retningslinjer for bruk av klubbens ”Reservefond” er vedlagt årsberetningen.
Horten 5.8.2015,
Tonny Neumann Svein Rønning
30. juni 2015 - overlevering
Overleveringen ble i år som i fjor arrangert på terrassen til Jan. Stor takk til han! I underkant av 20 rotaryanere hadde møtt opp for å ønske Berit velkommen som ny president. Selve overleveringen skjedde i tradisjonelle former, og det ble servert kaffe, kake, jordbær og champagne. Etter overlevering av presidentkjedet og taler av avtroppende president Tony og ny president Berit, ble møtet avsluttet med sosialt samvær.
16. juni 2015 - "Mølentur" til Falkenstensbukta.
Hei og så fant vi en virkelig flott dag innimellom de litt sure til årets "Med utsikt til Mølen" på hytta til Anders Kaardahl.
Stor stemning fra første sekund. Rekene var gode og det samme kan sies om tilhørende drikkevarer. Reker trives å svømme!
19 stk. hadde en kjempefin kveld. Vi takker Anders for nok en gang å stille sitt paradis til rådighet. Han overraskes neppe om at det kan komme spørsmål om gjentakelse.
Vi hadde lagt inn en liten overraskelse. På et gratislodd, som også skulle virke som en opptelling av deltakerne, ble det trukket en Odfjell-vin. Den vant Bjørn.
9. juni 2015. Liv Eyde Bø fortalte om Sam Eyde
Liv Eyde Bø fortalte om Sam Eyde, hennes bestefar.
Oppvokst i sin rederfamilie i Arendal. Han ble i guttedagene betraktet som en rebell med liten sans for skole, og han hadde en del slåssing på samvittigheten. Etter en 3-måneders tur med en av rederienes båter fikk han øyne og hjerne opp for at det kanskje kunne være fint å vite litt mer, og han bestemte seg for å gjennomføre 2-årig gymnas på ett år. Dette klarte han med glans!
Videre ble det utvikling med utdannelse og store jobber i Tyskland før han vendte nesen hjem der han via mange ganske så utrolige historier endte opp med et samarbeid med professor Birkeland. Deres innsats for det bortgjemte og øde stedet, Rjukan, er vel kjent. Virkelig et flott foredrag om en av Norges mest betydningsfulle personer!
2. juni 2015
Tor Jacobsen holdt et interessant innlegg om vold mot barn og barnevernets rolle, og forklarte litt om hvilke prosesser som settes igang i slike saker.
På klubbmøtet 2.6.2015 ble det behandlet forslag fra den midlertidige Medlemskomité (Berit, Bjørn, Agron) om en fast plan for en komitéløsning for Medlemskomiteen.
Den midlertidige komité hadde foreslått de 3 aktive presidenter: Nåværende, past og innkommende som medlemmer i denne komiteen.
Svein var meget klar på at disse 3 foreslåtte allerede hadde såpass viktige verv i klubbens drift at de burde skjermes for denne oppgaven, men de 3 past'ene, som er nåværende <Valgkomité> burde være den riktige plass for denne oppgaven, og slik ble resultatet.
Valgkomiteen utvides med oppgaven, <Medlemskomité> Hva komiteens oppgaver skal inneholde kommer mer detaljert etter hvert. Berit tar dette med i sin komitéliste.
HRK har tidligere hatt en egen <Medlemskomité> slik at oppgavene kan kopieres derfra.
Torbjørn presiserte at denne komité også tar seg av hilsninger og omsorg for klubbmedlemmer som enten opplever stor sorg eller stor glede i en eller annen sammenheng. Den tidligere <Medlemskomité> hadde dette som en av sine områder.
26. mai 2015 - Henrik Lysell og Glassmagasinet
I kveldens møte fikk vi møte en engasjert Hortens patriot. Henrik, som er opprinnelig fra Åsgårdstrand, har oppdaget mange kvaliteter ved Horten etter at han flyttet tilbake til byen. Kvaliteter som er lite kjent utenfor byen. Ikke minst understreket han det kulturelle tilbud, ingen annen by har så mange festivaler. Festivalbyen Horten. Henrik fortalte hvordan han hadde etablert Glassmagasinet og sist Vervenfestivalen. I tillegg har han siste året tatt på seg oppgaven å lede Horten Handelstandsforening. Han kunne ikke si nei til oppgaven fordi han så så mange muligheter for å utvikle forening og by. En meget engasjert og inspirerende foredragsholder som klart fikk frem at det gror i Horten, byen med de skjulte skatter.
Møtedeltagerne fulgte interessert med på Henrik's foredrag.
19. mai 2015 - Dugnad på Kyststien til Åsgårdstrand
Dugnaden foregikk på kyststien sydover fra den første lille broa og videre mot Åsgårdstrand. 17 stk. deltok denne kvelden. Noen klippet og saget på begge sider slik at et parti ble adskillig bredere og luftigere. Andre kjørte grus med trillebår. Et eget arbeidslag tok seg av den største broa, byttet flere dårlige trinnbord og hele rekkverket. Jan Nærsnes var den store organisator og stilte med egnet elektrisk verktøy, inkl. strømaggregat og sterk luftpistol. Berit og Tonny sørget for hjemmebakst og kaffe. Det hele ble en hyggelig kveld, dog noe kaldt og varm kaffe smakte bedre enn "Aas Uten".
Men regnet ga seg før vi kom i gang! Og etter hvert som vinden spaknet og sola varmet var det greit vær å jobbe i. Det gjenstår noe arbeid, spesielt å legge ut grus, men Jan N. har en plan for dette. Det kan være aktuelt å innby et par-tre stk. til dette etterarbeidet. Halvard Eik fra gamle Borre Rk. kommer med sin traktor når bakken har herdnet etter nedbøren.
Her ser vi Svein Rønning i full sving.
12. MAI 2015 - FORVALTNING OG AVHENDING AV FORSVARETS EIENDOMMER
Prosjektleder Trond Norby, Skifte Eiendom var foredragsholder denne kvelden. Han har over 30 års erfaring som eiendomsforvalter i Forsvaret
Han startet foredraget ved å gi en oversikt over Forsvarsbygg ( FB),oppgaver og forretningsområder. FB er en offentlig eiendomsaktør som bygger, drifter og selger eiendom for
Forsvaret. FB er Norges største eiendomsforvalter som har til oppgave og gi Forsvaret betydelig arealreduksjon, mindre husleie, økt levetid og lavere kostnader på Forsvarets materiell, bygg og anlegg. FB er et forvaltningsorgan underlagt Forsvarsdepartementet, har Forsvaret som største og viktigste kunde, men har også kunder i andre offentlig markeder. FB har en total bemanning på ca 1400 årsverk.
FB har totalt 8 forretningsområder. Blant disse har vi Forsvarsbygg utvikling bygger funksjonelle og rasjonelle eiendommer, bygg og anlegg for Forsvaret. Forsvarsbygg utleie tar for seg alle oppgaver i forbindelse med utleie, drift, vedlikehold og renhold av eiendommene. Forsvarsbygg nasjonale festningsverk forvalter, tar vare på og utvikler festninger som Forsvaret ikke lenger benytter. Visjonen er å skape nytt liv på militærhistorisk grunn i samarbeide en rekke offentlige og andre aktører. Eksempler på festningsverk er Fredriksten festning, gamlebyen i Fredrikstad, Bergenhus Festning, Fredriksvern og Karljohansvern.
Forsvarsbygg Skifte Eiendom utvikler for salg og avhender eiendommer, bygg og anlegg som Forsvaret ikke lenger har bruk for. Salg skjer i hovedsak til markedsvilkår og i åpen konkurranse. Offentlig organer gis normalt fortrinn. I forbindelse med avhending utfører Skifte Eiendom opprydding og miljøsanering av eiendommene. Siden opprettelsen i 2001 har Skifte Eiendom tilbakeført 2,5 milliarder til Forsvaret frem til 2009 ved salg av eiendommer. I 2014 ble det solgt forsvarseiendom for 285 millioner kroner, 74936
kvadratmeter ble avhendet. Norby kommenterte salg av eiendommer i nærområdet bla salget av Bolærne. Han viste eksempler på bygninger og bunkere som var solgt.
Han kom så tilslutt inn på utviklingen på Karljohansvern. Han nevnte eiendommer som i den senere tid var blitt solgt og hvilke som vil bli lagt ut for salg i nær fremtid. Nordby beskrev også situasjonen på øyene. Han understreket betydningen av opprydding og nødvendige miljøtiltak. Fjerning av den enorme bunkeren fra krigen, sambandsbunkeren, ved kanalbroa, viet han spesiell oppmerksomhet. Nordby nevnte også rydding av området Møringa og renovering av de tre batteriene ( Møringa-, Tivoli- og Hortenstangen batterier alle fra 1870 årene).
5. mai 2015 - "Det nye biblioteket"
Vi fikk besøk av Silje Eggum fra Horten Bibliotek. En flott fortelling og foredrag om Det nye Biblioteket, eller Litteraturhuset som hun gjerne ville kalt det.
Samfunnet er i sterk endring, og kanskje spesielt på formidling av ord. Den gamle bibliotekstandard gjelder ikke lenger - den fysiske boken har ikke samme plass i folks hverdag der mobil og nettbrett nå har tatt over. Dette fortalte Silje Eggum om på en sprudlende måte. En førtiåring med massevis av ideer og ønsker. (40 år? Jeg hadde bommet med 7. Hun så ikke en dag eldre ut enn 33, men hadde allerede en stor og bred erfaring fra mange yrker, kanskje mest fra kafédrift.)
Her ser vi noen av medlemmene - alle syntes dette var et interessant tema
28. april 2015 - vår RYLA deltager forteller om oppholdet
Aslak Eek Svensson - om sin RYLA deltakelse - 28.4.2015
Aslak stilte vel forberedt, og fortalte om sine 4 dager på RYLA. Her er noen av hovedpunktene:
- Spennende innholdsrike 4 dager, sammen med ca. 24 deltakere, alders-sammensetning 18-24 år
- Han jobber til daglig på Trimhuset i Horten
- Det var hyggelige mennesker som han kommer til å holde kontakten med i fremtiden
- Fint område - Gavlestad Gjestegård og fantastisk vertskap og mat
- Viste ikke så mye om Rotary og han var spent på hva han ville komme til å møte.
- Når han så temaene - var det det han valgte å si ja til- positivt inntrykk helt fra han ble introdusert med opplegget
- Variasjon: Foredrag - oppgaver-gruppe oppgaver og sosiale aktiviteter : bra med variasjon og en ble sliten på kvelden
- Ungdom med masse forskjellig bakgrunn og ulike erfaringer og ulike synspunkter
- «Gerilja markedsføring» ved vår Alf Kramer falt veldig godt i smak, mange likte foredraget til Alf. Han kom best ut av foredragsholderne (red. anmerkning)
- Godt sammensatt opplegg som har en rød tråd.
- Godt fornøyd med at det var fokus på etiske dilemmaer som kan prege forhold i arbeidslivet
- Salg og markedsføring var spennende og lærerike foredrag
- Hele uken var spennende , startet med hva er Rotary, hva er RYLA. Angrer ikke at han deltok og dette er relevant for hans utdanningsvalg i fremtiden. Tar denne erfaringen med seg videre.
- Aslak skal søke seg til økonomi studier i København og ønsker å leke med tanken fra å starte noe eget fra bunn og bygge opp videre
- Viktigste han tar med seg er at han utvekslet tanker og meninger med andre ungdom, nettverksbyggende samling, satte mest pris på det å møtes og snakke sammen.
- Bra at en tidligere RYLA deltaker var med
- Tilbakemelding fra Aslak er at han ønsker at man bør se på mengden av det deltakere skal gjennom på såpass kort tid.
- Han håper at Horten Rotary fortsetter å sende ungdom til RYLA
Et interessant møte med mye fin feedback til Rotary. Her ser vi noen av medlemmene fra møtet:
21.4.15 - Straff som virker
Den 21 april var foredragsholder Nina Berger, leder i kriminalomsorgen ved Vestfold friomsorgskontor. Tema for dagen var "Straff som virker?".
Nina som er rotarianer fra Sandefjord klubben ble tatt godt imot og det var lett å se at hun følte seg både hjemme og velkommen blant sine egne. Hennes lett-formulerte og samtidig tydelig språk bidro til at dette ble en interessant gjennomgang av ulike oppgaver friomsorgskontoret utfører på vegne av og til det beste for samfunnet.
Vi fikk høre at det er mange i Vestfold som gjennomfører straff utenfor fengsel, samtidig at det er en forutsetning at samfunnets sikkerhet til enhver tid skal være ivaretatt. Det ble en presentasjon av ulike straffegjennomføringsformer i samfunn: samfunnsstraff, møteplikt, straffegjennomføring med elektronisk kontroll (fotlenke) og Program mot ruspåvirket kjøring. Samt gjennomføring av personundersøkelse på vegne av påtale i en straffesak.
Vi ble også kjent med mange fordeler ved å gjennomføre straff i samfunnet. Straff i samfunn fører ikke til brudd i den domfeltes liv, slik at utdanning og deltagelse i arbeidsliv kan skje som før, selv om de er underlagt streng og regelmessig kontroll. Et annet viktig argument er forholdet til familie, ektefelle og barn. Å gjennomføre straff i samfunn kan øke sjansene for et liv uten kriminalitet etter gjennomført straff. Det er likevel viktig at bruk av alternative straffereaksjoner ikke fører til en unødig belastning for offer, pårørende, samfunnet eller for den domfelte selv.
Nina stilte oss og seg selv et spørsmål som vi som samfunn må alltid reflektere: "Hva er en Straff som virker?". Hun var særlig opptatt av å legge til rette for å få fram domfeltes ressurser slik at vedkommende avstår fra nye kriminelle handlinger. Innlegget til Nina skapte stor engasjement og god diskusjon på slutten av møtet.
Avslutter med Nina's kloke ord som jeg har hatt som ledestjerne mens jeg var ansatt i friomsorgen: «Vi må ikke glemme, at de som kommer hit allerede er dømt i et rettssystem. De skal ikke dømmes ytterligere når de kommer til oss.»
14. april 2015 - Høgskolen i Buskerud og Vestfold .
Rektor Petter Aasen var foredragsholder denne kvelden, og han berettet om situasjonen for høgskolen i dag og om mulighetene fremover. Med sine snart 10.000 studenter og ansatte, et hovedbøl i Horten og tre mer eller mindre autonome satelitter i Buskerud og sist men ikke minst et hardtslående Kunnskapsdepartement som motiverer/ truer/lokker/driver institusjonene for høyere utdanning fram mot større, mer spesialiserte og faglig sterkere enheter. Høgskolen går spennende tider i møte. Utviklingen vil virke direkte og tungt inn på Hortens-samfunnet. Et meget interessant foredrag.
I tillegg hadde vi opptak av et nytt medlem.
Marius Stian Tannum er 41 år og utdannet sivilingeniør fra NTNU. Han har amerikansk kone, to barn og er bosatt i Horten. Han er ansatt på Høgskolen i Vestfold og forsker der på NANO teknologi, samt at han underviser i elektronikk. Marius fadder er Ove Jensen.
Vi ønsker Marius velkommen til klubben, og ser frem til hans egoforedrag.
7. april 2015 - Electronic Coast
I 1980 var Horten Rotaryklubb med på å etablere begrepet, forumet og fellesskapet Electronic Coast. Målet var å etablere Horten som et nasjonalt elektronisk tyngdepunkt. I Horten var hjørnesteinsbedriften - Horten Verft - borte, så nå var det noe om å se framover.... Grunnlaget var lagt, nå var det noe om å spinne videre og å få alle gode krefter til å trekke i samme retning. På kveldens møte fikk vi et tilbakeblikk på det som skjedde med Electronic Coast på 80 tallet.
Vår egen Korn var med på oppstarten, og han berettet om mulighetene og begrensningene som lå i dette arbeidet. Electronic Coast er fremdeles et begrep i dag, og vi henviser til hjemmesidene her
24. mars 2015 - Politireformen
Møtet handlet om den nye politireformen og hvilken betydning den vil få for Vestfold og Horten. I utgangspunktet kunne man bli fristet til å tro at det ble en kjedelig juridisk forelesning. Det ble det ikke. Konstituert politimester i Vestfold Christine Fossen (til venstre på bildet) var både en engasjert, pedagogisk og kunnskapsrik foredragsholder. Og av den kategorien som ikke står stille i mer enn noen sekunder mellom hver setning. Logikken er at kriminalitetens vesen forandrer seg... drastisk og organiseringen av politiet må følge med i samfunnets og de kriminelles strukturelle endringer. Det krever spesialisering og bredt samarbeide om politiet skal løse sin oppgaver. Og vi behøver ikke å engste oss i Horten. Politiet forblir her. Og vi ble kollektivt klokere fordi vi ikke bare forstår at det blir en reform, men vi forstår også hvorfor den er nødvendig.
17. mars 2015 Egoforedrag
Bjørn Nilsen Aas holdt sitt egoforedrag denne kvelden. Dette ble et meget interessant foredrag. Vi fikk en grundig gjennomgang av familiens historie. Bjørn vokste opp på gård på Nykirke, en gård som han i dag driver. Men det var økonomiutdannelsen som resulterte i mange år i Esso. Hans lidenskap for veteranbiler har alltid vært stor, og vi fikk høre om bilene han hadde, og turene han hadde vært med på sammen med Gunnar. Dette var et av de bedre egoforedragene vi har hørt på lenge.
10. mars 2015 - Torskeaften
Årets torskeaften ble avviklet nesten i tradisjonelle former. Spesielt denne gang var utnevnelsen av Øystein Fevang til PHF. Til møtet var også ledsagere invitert. Det ble akkurat så høytidelig som man kunne forvente, og Fevang takket for utnevnelsen. Torsken var god og alle koste seg. På bildet til venstre ser vi Fevang med nål og diplom. Flere bilder ligger under "Bilder" knappen.
3. mars 2015
Referat klubbmøte 3.3.2015
Tema: Alle komiteer har gruppemøter ca ½ time. Deretter rapportering i plenum fra hver komité.
- Programkomiteen har sitt spesielle mandat i å sette sammen et program for 3 mndr. av gangen. De er for det meste ferdig med sitt arbeid for dette året. Gjenstår bare å sette program for det nye Rotaryårs 3 første måneder, juli, august og september. Etterlyser tips om foredragsholdere og programposter som kan ha klubbinteresse. Alle medlemmer kan sende forslag.
- Servicekomiteen følger programmet og de programposter som krever spesiell oppfølging av arrangementet. Eks. spiseaftener. Dessuten legges planer og forslag til turer o.a. arrangementer. Tidligere var medlemsutvikling en del av denne komiteens arbeid, men det har kommet forslag om en egen komité til dette område. Dog presiseres det at alle medlemmer har plikt til å lete fram egnede kandidater. Forslag sendes styret, gjerne på det tilpassede formular. Be om dette fra internsekretæren.
- Intern kommunikasjon, komiteen hadde ingen flere fremmøtte i dag enn formannen. Han formidler fortsatt INFO om interne forhold og påmeldinger via e-post og SMS. Tror dette lettest treffer alle medlemmer.
- Ekstern kommunikasjon, Det er viktig å gjøre klubben synlig på tilgjengelige kanaler. Bruk en god historie bilagt med bilder for å få oppmerksomhet, for eksempel i aviser. Bruke Facebook flittig. Der er det mange lesere utenfor klubben. RYLA skal markedsføres og dokumenteres omhyggelig. Formannen er selv involvert i årets arrangement, og HRk er representert med en deltaker. Likeså vil alle arrangementer så vidt mulig bli behandlet for å tilfredsstille krav i avisa som en nyhet med allmenn interesse.
- Prosjektkomiteen har som sitt nærmeste prosjekt å fortsette den dugnad som var Borre Rotaryklubbs område: Kyststien fra Åsgårdstrand til Horten. Hele lengden blir nok for stor for vår klubb alene slik at det vil bli prosjektert i flere avsnitt.
Planlagt dugnadsdato er 19. mai 2015
- Fra Steinbrygga og nordover til Horten. Et spesielt område ved Langgrunn er dog lite tilgjengelig for dugnadsarbeid på grunn av private eiendommer.
- Fra Renseanlegget i Åsgårdstrand til Steinbrygga
- Dessuten sjekke tilstanden til badeplattingen på Tivolistranda.
Prosjektkomiteen utarbeider litt mer spesifikt hva som kan/skal gjøres.
- TRF-komiteen har allerede sørget for å sende en deltaker til RYLA.
Det jaktes på muligheten for en Georgiastipendiat. Medlemmene bes sende forslag til TRF. Betingelser for å bli valgt skal sendes alle medlemmer.
Fortsatt praktisk hjelp til Handicamp (2016)
Hva etterfølger den gamle ordning GSE (Group Study Exchange) Dette programmet går uendret i 2012-13, men vil fra innføringen av FVP bli endret. Les ajourførte bestemmelser på rotary.org og rotary.no når FVP innføres.
Sommerleir og sommerutveksling er også gode tilbud. Se oversikt på nettet. Se også her http://www.rotary.no/innhold/685/internasjonale-sommerleirer-2015
Hva med en bred markedsføring av alle tilbud? Er dette noe for KomKom?
Alf kunne rapportere om stor glede over vårt bidrag til Charlotte og MOOC i Liberia, og at The Rotary Club of Sinkor også var svært begeistret. Det hele fungerer svært bra.
Dette ble en fin og konsentrert kveld. Flere uttrykte håp om at vi kunne gjøre dette oftere.
17. februar - Bowling kveld
Det ble en morsom kveld på bowlingbanen 17. februar 2015, Dessverre forsvant bildedokumentasjonen blant kjeglene, men referenten kan bekrefte at stemningen var helt på topp.
Johnas Singo og Jan-Otto Winther kjempet om den store ære og de endte da til slutt på delt 1. plass. Men så var det hele forbi etter litt over 2 timer og deltakerne dro hjem uten at de fikk med seg sluttresultatet. Diplomer blir derfor delt ut tirsdag, 24.2.
Her følger premielisten:
Nr | Etternavn | Fornavn | Adresse | Totalt | Rekke-følge |
1 | Singo | Johnas K. | Rådmann Knudsensgt 10 | 212 | 1 |
2 | Winther | Jan-Otto | Hans Heyerdahls Vei 35 | 212 | 1 |
3 | Torød | Gunnar J. | Bjerkeveien 31 | 194 | 3 |
4 | Neumann | Tonny | Rådyrstien 29, | 179 | 4 |
5 | Andreassen | Øyvind | Sørbygt. 36 | 171 | 5 |
6 | Lysgaard | Svein Erik | Teatergata 1 | 170 | 6 |
7 | Johnsen | Jarl | Urdsgate 38 | 164 | 7 |
8 | Rønning | Svein | Tiurstien 16 | 151 | 8 |
9 | Jakobsen | Tor V. | Østre vei 14 | 148 | 9 |
10 | Jensen | Ove | Veumåsen 56 | 147 | 10 |
11 | Knudsen | Tom | Orrfuglstien 72 | 142 | 11 |
12 | Holth | Inger | Strandparken 26 | 139 | 12 |
13 | Hansen | Torbjørn | Aubertsgate 1 | 129 | 13 |
14 | Steensen | Anders J. | Postboks 1044 | 99 | 14 |
15 | Jordfald | Berit | Tunveien 11 | 80 | 15 |
16 | Aas | Martin | Orrfuglstien 21 | 79 | 16 |
10. februar - Konflikter kan løses
"Det å løse en konflikt på en enklere måte enn å løpe ned rettsvesenet med alle små og store filleting, og kanskje oppnå å "shake hands" må jo være et stort tilskudd til fred i verden."
Mekling skiller seg fra konfliktløsning i domstolene hvor det ofte handler om å få rett og vinne over den andre parten. I mekling brukes dialogen - slik at partene i større grad får innsikt i hverandres handlinger, synspunkter og følelser. I konfliktrådsmøtet har du selv innflytelse på hva som skal stå i avtalen, hva som må til for å gjenopprette skaden.
Konfliktrådet behandler sakene raskt. I gjennomsnitt tar det tre-fire uker fra saken mottas i konfliktrådet til den avsluttes. Tjenesten er gratis, og tilbys over hele landet.
Straffesaker: Erfaring viser at etter vonde hendelser kan det å møte hverandre under trygge rammer og med hjelp fra meklere, gjøre det lettere å få bearbeidet hendelsen og lagt den bak seg. I konfliktrådet fokuseres det på hvilke konsekvenser hendelsen har hatt for fornærmede, og hva som må til for å gjenopprette skadene som har skjedd, enten det gjelder økonomisk erstatning eller mellommenneskelig forhold. Partene får også mulighet til å stille de spørsmålene de måtte ha.
Å treffes i konfliktrådet kan dessuten hjelpe til med å overvinne spenningen og redselen for det første møtet etter hendelsen.
Sivile saker: Når en uenighet eller konflikt oppstår, kan det å møtes sammen med en upartisk mekler, gjøre dialogen mer konstruktiv. Mekleren leder møtet, sørger for at begge parter får si det de ønsker, og leder prosessen framover for å se om partene kan finne fram til en løsning de begge kan leve med. Ofte kan konflikter bygge på misforståelser. Gjennom et møte i konfliktrådet hvor saken belyses fra begge sider, blir det lettere å finne fram til en avtale.
Hovedkontoret for Vestfold ligger i Horten. De fleste saker blir allikevel behandlet lokalt og man bruker helst et offentlig kontor, eks. rådhusene som er gratis. Agron presenterte mange eksempler på konflikter. Alt fra naboens trær til butikknaskeri og alvorlige saker.
Konfliktrådsmeklere er ikke dommere, de forsøker å hjelpe partene å se saken fra begge parters side, og i de fleste tilfelle lykkes man å forsones og partene blir enige om en løsning. Noen ganger står imidlertid partene så steilt imot hverandre at en rettssak ikke kan unngås. Vi forsto at det måtte ligge en stor psykologisk innsikt i denne prosessen.
Faste ansatte er 4 stk. I tillegg er det en rekke meklere ofte lokalisert i kommunene. Meklerne innehar 4 års verv, utnevnes av kommunestyret og konfliktrådsleder, og lønnes på timebasis.
Hvis du er usikker på om du ønsker et møte - eller bare har spørsmål - kan du ta kontakt med ditt lokale konfliktråd(tlf 33 04 76 18 og www.konfliktraadet.no) snakke med dem før du bestemmer deg. Alle ansatte og meklere har taushetsplikt.
Dette var et meget interessant møte. Takk til Agron!
Her ser vi Agron sammen med President Tonny
20. januar 2015
Foredrag om ByPost v/Linn Fagerberg
Det var en meget engasjert og entusiastisk Linn som holdt et manuskriptløst foredrag om starten på det som nå har blitt et supert supplement/erstatning til Posten.
Hun fortalte om ByPost i Porsgrunn som har blitt en kjempesuksess og hvordan hun ble spurt om hun kunne ta lederrollen for en filial i Horten etter at postkontoret flyttet til Linden. Det at hun ansatte og satset på personer i sin bedrift som ikke har hatt det så lett her i livet og kanskje hadde mistet jobben sin, har vist seg å være en kjempesuksess, og hun fortalte bl.a. at da hun ble alvorlig syk i fjor høst og var lenge borte klarte de ansatte ved felles anstrengelser å styre bedriften og til og med øke omsetningen, så hun var tydelig stolt av sine ansatte.
På relativt kort tid har bedriften 20 ansatte, 5 biler og ca 20 mill i omsetning.
Fleksibilitet var vel noe som gikk igjen. I forhold til det tungrodde tidligere monopolstyrte Posten kan ByPost snu seg rundt, finne løsninger og fikse ting raskt. Ikke bare henting og frankering av post som kan medføre store besparelser for kundene. Inntekten deres baseres for øvrig på rabatter man helt legalt kan få i postverket, men det er også besparelser å hente for bedrifter på å slippe å drifte f.eks. frankeringsmaskiner. Flere av Hortens institusjoner har fått øynene opp for hva de kan bruke ByPost til, også henting/bringing av mat var ett av deres arbeidsoppdrag, samt medisiner og mye, mye mer.Horten Kommune ble for øvrig ByPosts første kunde.
Linn og ByPost ble også tildelt en pris fra NHO for IA (inkluderende arbeidsliv).
Vi fikk et flott innblikk i ByPosts gjøren og laden og det skulle ikke forundre meg om Linn fikk et par nye kunder i løpet av kvelden.
13. januar 2015
Jørgen Solstad (helt til høyre på bildet) arbeider i fylkeskommunen og har bakgrunn som malerikonservator. Han holdt et interessant foredrag om
OLE BALLING - MALER, KRIGSHELT OG VERDENSBORGER I HORTEN
Balling var en norsk portrettmaler som særlig gjorde seg bemerket i USA i, under og etter den amerikanske borgerkrig. Født i Christiania hvor han utdannet seg som portrettmaler, senere også i Berlin og København. Han fikk dansk statsborgerskap og bodde flere år i København hvor han levde som maler. I 1856 reiste han til Amerika. Da krigen brøt ut i 1861 deltok han på Nordstatenes side. Kontaktene han hadde fått under krigen gjorde at han ble introdusert for president Abraham Lincoln og han utførte et portrett av Lincoln i arbeidsværelset i Det hvite hus. Han vendte tilbake til Norge i 1874 og slo seg først ned i Horten hvor han utførte flere portretter, blant annet av Oscar II og 30 portretter av marineoffiserer til en samling portretter på Karljohansvern.
Møtet som var meget godt besøkt ble holdt på Sjømilitære Samfund.
6. januar 2015 - Presidentens møte
Den 6. januar var Presidentens møte. Inger holdt et flott 3-minutt om sin kalender for det nye året. Ord til ettertanke. Presidenten ga oss noen ord om det nye året. Dette kan du lese om på Presidentens side. Tilslutt fortalte Alf litt rundt Lysprosjektet.
16. desember - Julemøte
Julemøtet ble den hyggelige festen som var forventet. 36 stk. medlemmer og ledsagere var til stede.
I herskapelige omgivelser på Gamlehorten Gjestegård startet festen i Peisstuen med utnevnelse av en svært takknemlig og rørt PHF, Wilfred Solberg.
Morten kan mye om Paul Harris og fortalte historien slik at Wilfred kunne få et inntrykk av opprinnelsen til Rotary og, etter hvert Rotarys ønske om å innstifte denne høyeste hederspris.
Flankert av President Tonny til høyre og Anders og Svein til venstre ble utnevnelse av Wilfred som PHF en stilig sermoni, og han fikk vårt eget diplom og PHFs nål og medalje. Dette var en særdeles populær utdeling.
Horten Rotary vil takke Wilfred for det arbeidet og de verdiene han står for. Vi er stolte over å kunne overrekke han Rotarys høyeste utmerkelse, Paul Harris Fellow medaljen, for samfunnsgagnlige innsats i Horten.
Etter utdeling i Peisstuen var det tradisjonell julemat, ribbe m/tilbehør. Maten var nydelig! Og vi kommer gjerne igjen.
Deretter kom Ragnhild Glad med sitt trekkspill. Det ble konsertstykker, og musikk til allsang. Nok et hyggelig Julemøte var vel gjennomført.