22. oktober 2015 - Rotary Kort og Godt
Årets «Rotary Kort og Godt»-arrangement samlet 49 rotarianere fra 10 klubber i Hortens klubbens møtelokale på Best Western Hotellet i Horten. Morten Svagård, kveldens møteleder (bildet), ønsket alle velkommen og innledet møte med å redegjøre for hensikten:
«I denne timen skal vi dele opplevelser av hva Rotary er gjennom å bruke personlige erfaringer fortalt av engasjerte Rotarianere».
Rotary er en spesiell organisasjon ved at lederverv går på rundgang og alle oppfordres til å ta den utfordringen det er å bidra i de forskjellige vervene. Spesielt året som President for en Rotaryklubb gir mulighet for å bli ordentlig kjent med både egen klubb og resten av Rotary organisasjonen.
1. Mitt år som
president – hva betydde det for meg? v/ Kristin Taksdal,
Nøtterøy Rotary
Da jeg ble spurt om å bli Rotary president følte jeg at jeg måtte hoppe i det og ta utfordringen. Noe av det som ga mye som Rotary president er nettverket man knytter både innad i klubben, men også utenfor klubben. Mange spennende møter og foredrag ga meg inspirasjon i løpet av året og man møter bare hyggelige mennesker! Presidenten skal ikke gjøre alt selv, men man kan spille på de tangentene man trenger for å få løst oppgaver. Presidenten innleder møter og jeg valgte å fortelle historisk hva som skjedde på den datoen i tidligere tider. Ungdomsarbeid var det store løftet under min periode. Henrik ble sendt til Mexico (se pkt. 11 nedenfor) og det var mye arbeid som måtte gjøres. Den Mexicanske jenta som kom til oss fra ett relativt lukket og beskyttet miljø i Mexico hvor hun ikke var vandt til å kunne bevege seg fritt. Ellers er det ofte mange prosjekter som gjennomføres i løpet av ett Rotary år. Pass på å ikke gap over for mye, gled deg over det som dere får til på tvers av generasjoner. Det å ta på seg presidentvervet er noe alle oppfordres til.
2. Paul Harris Award. Hva er det og hva betyr den? v/ Wilfred Solberg, Paul Harris Fellow 2014
Horten Rotaryklubb ga påskjønnelsen Paul Harris Fellow til Wilfred Solberg i 2014. Han tar seg av idrettsungdom og hjelper mennesker som sliter med rusavhengighet. Til daglig jobber Wilfred på Bastø fengsel og sier selv: «jeg kunne jo ha sittet der selv på grunn av rusavhengighet». Men som ordentlig Hortens-patriot og 17.mai general har han skapt glede og engasjement i Horten. Wilfred fortalte at når han fikk beskjeden visste han ikke hva Paul Harris Fellow var, men etter å ha sjekket på nettet gikk det opp for han hvor stort det var, like stort som da han ble nordisk mester i innendørsroing. Mottoet til Wilfred er: Bruk deg selv positivt gi noe til samfunnet. Han avsluttet med å takke for den gjeve prisen.
3. Humanitær innsats: Humanitær innsats i Rotary er alt vi gjør som «gjør en forskjell» for mennesker. v/Morten Svagård
Handicamp - en unik opplevelse! Handicamp er vi alle sammen med på gjennom 50kr bidrag fra den vanlige Rotary kontingenten. Campen er organisert fra Norfo og 50 ungdommer med forskjellig handicap fra forskjellige land inviteres til Hurdalen for å finne sammen og prøve forskjellig aktiviteter. Hvordan stå på vannski med ett ben? Ungdommen har mye moro sosialt og utvider sin horisont gjennom de 2 ukene campen varer. Bidra gjerne med mer penger, praktisk innsats og besøk for å gjøre handicamp enda bedre.
4. End Polio Now. Hva gjør vi og hva har det betydd? v/ Morten Svagård, Horten Rotary
I år har det vært ca. 50 nye tilfeller med Polio i verden. På 80-tallet var det ca. 500.000 smittede. Rotary gir seg ikke før polio er utryddet. Rotary har task-force som aktiviseres når det dukker opp nye tilfeller, slik som i Ukraina i år. 10 milliarder kroner har Rotary brukt på dette. Guvernør Bjørn Jahren Aas gir i denne sammenheng en utmerkelse til Ellen Aspelin fra Tønsberg Rotaryklubb (til høyre på bilde over) for deres innsats for å bekjempe polio. Den skulle vært delt ut i fjor, men nå har anledningen kommet. Vi er takknemlig for innsatsen og pengestøtten Tønsberg Rotary har gitt til programmet End Polio Now.
5. Litauen-samarbeidet –hva gjør vi og for hvem? v/ Distriktsguvernør Bjørn Jahren Aas
Litauen samarbeidet har pågått i ca. 15 år i dette distriktet. I år har 14 klubber samarbeidet om å samle inn utstyr og pakket ned for oversendelse til familier i Litauen. Det dreier seg om klær, inventar, leker med mer. Bjørn Jahren Aas dro dit med kona og fikk se hele prosessen fra pakking til forsendelse fra Norge til mottak og distribusjon i Litauen. Når de losset traileren så vi hele maskineriet forteller Bjørn. Det er nød og fattigdom på landsbygda og store sosiale problemer. Det var veldig dårlig standard på hjemmene og mye problemer med drikking blant mennene. Det er ikke bare varer som blir sendt fra Norge, men en del varer kjøpes i Litauen også for å støtte næringslivet der. Størst inntrykk gjorde barnehjemmene på Bjørn. Ungene var trygge og de små ble passet på av de større. Bjørn fortalte at han var julenisse og delte ut gaver. Det er en fantastisk jobb som gjøres, men håpløsheten, arbeidsledighet og drikking er destruktivt. 1200 familier i Litauen har til nå fått bistand og alle i Rotary kan bidra til dette. Det er fortsatt mulig å bli med til Litauen i desember.
6. Shelterbox-prosjektet, hva gjør klubbene? v/Truls Løver-Arnesen, Stavern Rotary
Truls Løver-Arnesen var utvekslingsstudent i Mexico på 90 tallet. Opplevde jordskjelv og nød. Han vervet seg i forsvarets innsatsstyrke og har sett mye hva krig, naturkatastrofer og kriminalitet fører til av nød. Han var i forsvaret frem til 2006, men ønsket om å gjøre noe i utlandet var fortsatt der. Gjennom Shelterbox oppdaget jeg igjen Rotary og hva vi kan få til gjennom organisasjonen. Shelterbox er tungt inne i landene rundt Syria og gir midlertidige hjem til 8-10 personer. Telt, soveposer, vannrenseutstyr og tepper. Klubbene kan selge andelsbrev og kjøpe en shelterbox som da også kan spores. Totalt 107.000 shelterboxer er solgt totalt. En henger skal rigges med en shelterbox og informasjon. Den hengeren kan brukes av rotaryklubbene til profilering av shelterbox-prosjektet. Det er også mulighet til å kjøpe "Vannrenseboks" for 150 Engelske pund. Det er et 3-stegs vannresingssystem med kjemisk tilsetting for segmentering, kull filter og partikkelfilter.
7. Ebola-prosjektet. Hva har vi gjort? Hva gjør vi fortsatt? v/ Alf Kramer, Horten Rotary
En aktuell utfordring. Liberia: Alf Kramer: Jeg dro til Liberia for verdensbanken for å få kaffedyrkningen i gang igjen. Landet var gjennomkorrupt og kaffedyrkingen lå brakk. Møtte leder av en lokal rotaryklubb og satte i gang med å lage planer og budsjetter. Det viste seg at samarbeidsorganisasjonen i Liberia ikke var til å stole på. Penger var samlet inn og ble stående på konto. Ebola utbruddet skjedde og pengene ble brukt til rengjøringsmidler, gummihansker og 300 termometer for å detektere og hindre smitte. Det ble også søkt District Grant, og klubben fikk innvilget 30.000 for å avhjelpe situasjonen med et samfunn som hadde kollapset etter utbruddet, og ikke minst for å hjelpe de mange foreldreløse barna. Det var behov for klær, mat, skole og bøker. Rotaryklubbens past president i Liberia jobbet i WHO og visste hvor pengene kunne brukes, så samarbeide og nytteverdien av støtten var god.
8. Global Dignity Day. Hva er det? Aktuelt for rotarianere? v/Alf Kramer, Horten Rotary
Det ble ikke tid til å fortelle om Global Dignity Day
9. Klubben og kameratskapet – det viktigste i Rotary? v/ Ove Jensen, Horten Rotary
Kameratskap: Veldig viktig at man inkluderer alle og lar vennskap og fellesskap gro. En styrke i Rotary er nettopp det gode nettverket og vennskapene som vokser frem av felles arbeid basert på Rotary-verdiene. I forskjellig faser i livet kan Rotary være til stor personlig nytte.
10. RYLA (Rotary Youth Leadership Award). Hva opplevde jeg der? v/Cornelia Mastervik og Thor Asbjørn Andersen.
RYLA er ledelsesseminar for ungdom. Klubbene nominerer ungdom til å delta på en 5-dagers samling med fokus på lederutdanning. I mars 2016 samler vi ungdom til foredrag og oppgaveløsning innen temaene salg, markedsføring, ledelse, etablering og "fra ide-til-faktura". Gode foredrag og faglig fokus kjennetegner RYLA-seminaret. Studentene jobber i grupper med oppgaver der fokus er samarbeid, ledelse og etikk. Det koster 3.500 kr for en kandidat. Thor Asbjørn kan ordne en kandidat hvis klubben selv ikke har en kandidat. Cornelia var deltaker i 2015 og fortalte «jeg ønsket å delta primært for temaene innen ledelse». Hun går på VGS siste år og ønsker å gå videre med ledelse og starte bedrift. Det innholdsmessige var variert og dekket bredt spekter av tema. Hvorfor bli med: du kommer til å lære og få erfaring som du har nytte av resten av livet. Det jeg lærte kan jeg bruke senere sier Cornelia.
11. Ungdomsutveksling. v/ Lars Reiersen og inn-student 2015/16 i Re Rotaryklubb Emily Floyd, og student som har vært ute, Herman Christoffer Wohl, Nøtterøy Rotary.
Studentene sier dette er det største de har opplevd så langt i livet. Nå er det 9 studenter fra dette distriktet. Lars Reiersen er vertspappa for 4 gang. Han forteller at første gang tok han imot en utvekslingsstudent det året datteren ble sendt ut. Det var veldig moro og har nå fjerde student boenes. Det spiller ingen rolle om du har egne barn hjemme eller ikke. Det som er viktig for studenten er at de er ønsket. Klubbene må bestemme seg først, så finne vertsforeldre. Lars forteller at det er utrolig gøy å ha en student i huset og gav ordet over til Emily Floyd fra Florida, USA.:
I was nervous, but when I got here I felt very welcome and it was not so hard to adapt. I was told that people in Norway were cold, but that was not the case. School has been great and I have made a lot of friends. At home I am 1 of 4 children. I never had a sport or activity that was important to me. When Rotary came to the school to talk about the Youth Exchange Program I knew this was something I wanted. My parents thought I was crazy. I made really good friends through the rotary events with the other exchange students. Advice to families why they should host a student: you get more perspective and it is exciting to follow the change in the student through the year. The family also grows as the student grow.
Herman kom hjem fra ett år i Mexico i sommer. Han forteller: Alt det fantastiske dere har hørt om utveksling er sant. Verdiene til Rotary står sterkt blant Rotarystudentene. Jeg kommer alltid til å ha kjærlighet til Rotary etter dette året dere har gitt meg. Det å leve i en annen kultur er utrolig lærerikt og har vist meg at absolutt alle mesker er like, det eneste som gjør oss annerledes er kultur. På bildet under til høyre ser vi Herman sammen med Kristin Taksdal fra Nøtterøy Rotary.
I løpet av de 3 første månedene ble jeg meksikansk. Når jeg kom hjem er det nesten vanskeligere i legge av seg den meksikanske væremåten. Utvekslingsstudenter som sliter har ofte et innstillingsproblem «Min nasjonalitet skal jeg holde på». Hele poenget med å dra ut er jo å prøve å passe inn i kulturen man kommer til. Noen ganger kunne det være litt ekkelt å være høy og blond i Mexico: snikkikking, bli tatt bilde av osv. Jeg drev veldedighet i fattige områder og da var det ville tilstander når de så en blond person for første gang.
Varig verdi: Opplevelsene bygger mennesket, blitt mer frempå, ny vinkling på livet, endret synet på livet og oppdaget at ikke virkeligheten alltid gjennom mine øyne er riktig. Kriminalitet er tilstede hele tiden, du tar taxi og går ikke ute på kvelden, men det er jo bare praktiske ting. Det er vanskeligere å venne seg til følelsesløsheten i forhold til kidnapping og død. Skyte-episoder hvor du hører skudd på avstand. Blir litt kaldere og følelsesløs: når noen sier at katten døde og du tar en sykedag fra skole, så trekker jeg bare på skuldrene og sier "hva så..."
På slutten av møtet - godt arrangert av Horten Rotary med Svein Rønning i spissen, ble det delt ut orkideer til alle bidragsyterne.
Ref. Marius Tannum